Subiectele Zilei: In majoritatea spitalelor si policlinicilor, nu se dau retete electronice! Bolnavii vor fi nevoiti sa-si plateasca medicamentele cash; Romania are din 2013 cel mai mic salariu minim din UE; Alegeri in CSM. Astazi se decide soarta justitiei
In majoritatea spitalelor si policlinicilor, nu se dau retete electronice! Bolnavii vor fi nevoiti sa-si plateasca medicamentele cash. De la 1 ianuarie, reteta electronica si cardul de sanatate devin obligatorii prin lege. Daca medicii de familie dispun de toate dotarile pentru noul sistem de prescriptie, inceputul anului ii prinde complet nepregatiti pe doctorii din spitale si ambulatorii. Cum tipizatele au iesit din uz, multi pacienti vor ajunge sa-si cumpere medicamentele cu banii jos. Retetele tipizate sunt de domeniul trecutului. Daca pana acum medicii puteau scrie in continuare retete cu pixul cand intampinau probleme la sistemul informatic, de la 1 ianuarie, sunt obligati sa prescrie exclusiv in format electronic. Dupa reteta electronica, urmeaza cardul de sanatate, care va ajunge la toti romanii pana la jumatatea anului, scrie EVZ.
Cine a fost intelectualul care a redactat programul revolutiei lui Avram Iancu. Aron Pumnul a facut parte din conducerea Revolutiei Romane de la 1848 din Transilvania si a lucrat si pentru Guvernul revolutionar din Bucuresti. Una dintre personalitatile de frunte ale istoriei romanilor este Aron Pumnul. Carturarul ardelean inmormantat in Bucovina de Nord este cunoscut mai ales pentru rolul de profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernauti. De altfel, marele poet a debutat cu elegia „La mormantul lui Aron Pumnul”. Insa intelectualul transilvanean nu a fost doar un dascal talentat, ci s-a numarat si printre personalitatile Revolutiei de la 1848 din Transilvania. El a redactat programul revolutionar, prezentat la Blaj sub forma unei petitii de drepturi, catre imparat, si, in acelasi timp, a unei proclamatii adresate tuturor locuitorilor din Transilvania. Programul revolutionar condus de Aron Pumnul a fost coloana vertebrala, din punct de vedere ideologic, a revolutiei conduse de Avram Iancu si de Simion Barnutiu, anunta Romania Libera.
Cum am cazut prizonier la Stalingrad – povestea incredibila a unui roman prins in iadul de la Cotul Donului. Radu Marculescu, profesor de liceu si ofiter rezervist, este mobilizat odata cu intrarea Romaniei in razboi de partea Axei si este luat prizonier in batalia de la Cotul Donului, laolalta cu alti nenumarati ofiteri si soldati ai Armatei Regale Romane. A fost inchis de-a lungul a noua ani in lagarele de la Tambov, Oranki (si anexa lui, Schitul,) Monastirka, Uscioara, Morsansk, Mihailovo, Odessa, Nikolaevo, iar dupa „repatriere”, in Romania sovietizata, la Sighet si Bragadiru.Dupa Revolutie, Marculescu incepe sa isi descrie, in pagini memorialistice, experienta concentrationara, publicata in volumul Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica; noi am selectat spre redare momentul caderii in prizonierat. Integral in Adevarul.
Suntem platiti mai prost decat bulgarii. Romania are din 2013 cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana. Romania are, din acest an, cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, fiind surclasata de Bulgaria, care pana acum ocupa ultimul loc in UE. Astfel, de la 1 ianuarie, bulgarii au un salariu minim mai mare cu 0,37 euro fata de salariul minim din Romania. De la 1 ianuarie 2013, salariul minim in Bulgaria a fost majorat cu 20 de leva, ajungand la 310 leva, echivalentul a 158,424 euro. Astfel, salariul minim din Bulgaria este mai mare decat salariul minim din Romania, care este in prezent de 700 de lei, adica echivalentul a 158,387 euro. La nivelul UE, cele mai recente date disponibile pe Eurostat, valabile la 1 iulie 2012, aratau ca Romania era pe penultimul loc din UE in ce priveste salariul minim, cu 157 de euro, iar Bulgaria era pe ultimul loc, cu 148 de euro, scrie Gandul.
DW: Nationalism si euroscepticism. Dupa 23 de ani de la sloganul „Nu ne vindem tara!”, vara trecuta am asistat din nou la o revitalizare a unui nationalism gaunos si infumurat. Daca in anii ’90 in special muncitorii care lucrau in colosii industriali aflati in faliment scandau aceasta lozinca in fata oricarei tentative de privatizare, vara trecuta nationalismul a rabufnit din nou in rindul unei mari parti a romanilor, pe fondul organizarii referendumului de demitere a presedintelui Basescu si in urma interventiei oficialilor europeni pe linga liderii USL pentru respectarea Constitutiei si a regulilor jocului stabilite chiar de guvernanti. La avertismentele categorice venite de la presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, si de la cancelarul german Angela Merkel, seful guvernului, Victor Ponta facea urmatoarea declaratie publica, cu citeva zile inaintea referendumului: „Banuiesc ca nu doamna Merkel o sa voteze pe 29 iulie, ci poporul roman”, anunta Deutsche Welle.
Alegeri in CSM. Astazi se decide soarta justitiei. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii isi aleg conducerea pentru un an de zile. De noii lideri depinde in foarte mare masura rolul pe care il va juca CSM in „transarea” in benefi ciul cetateanului a mizelor acestui an: conducerile Ministerului Public, DNA si DIICOT, conducerea Inaltei Curti si revizuirea Constitutiei. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) isi alege astazi o noua echipa de conducere, mandatul judecatoarei Alina Ghica si cel al procurorului Oana Schmidt-Haineala in functiile de presedinte si, respectiv, vicepresedinte incetand de drept. Reamintim ca, potrivit Constitutiei si legii de organizare si functionare a CSM, presedintele si vicepresedintele Consiliului se aleg dintre membrii CSM, cu majoritate simpla de voturi. In cazul de fata, minimum 10 voturi, informeaza EVZ.
Ce se va intampla la DGIPI si cu Statutul Politistului? Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca a demarat discutiile cu privire la noua structura organizatorica, iar MAI va avea patru secretari de stat, dintre care unul va conduce Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) „Astazi, am avut prima mea intalnire in calitatea oficiala de ministru al Afacerilor Interne cu activul de comanda al ministerului. Le-am spus cateva lucruri, in primul rand ca in perioada imediat urmatoare ei vor trebui sa faca efortul ca toti politistii, pompierii, jandarmii sa recupereze zilele si noptile lucrate pe banda rulanta in aceasta perioada de timp. Am prezentat activului de comanda problematica reorganizarii ministerului. Speram ca astazi sa putem prezenta primului-ministru o forma dupa care sa-i dam drumul la CSAT pentru a primi avizul consultativ”, a precizat Radu Stroe, scrie Romania Libera.