Subiectele zilei: In sase ani, PSD a dublat bugetul SRI; Cum a reusit opozitia rusa sa obtina un scor important in Moscova; Pensia lui Melescanu de la MAE a crescut de patru ori intr-un an
In sase ani, PSD a dublat bugetul SRI. Serviciul Roman de Informatii va depasi, in 2017, pragul de doua miliarde lei in ceea ce priveste alocarea bugetara. Majoritatea banilor vor fi cheltuiti pe salarii si pensii. Serviciul Roman de Informatii (SRI) va primi in plus 298,8 milioane lei, potrivit proiectului de rectificare bugetara facut public de Ministerul de Finante. Aceasta suma se va adauga celor 1,736 miliarde lei pe care SRI le-a primit prin bugetul de stat pe 2017, ajungand la 2,035 miliarde lei, potrivit Romania Libera.
Cum a reusit opozitia rusa sa obtina un scor important in Moscova. Reunita in jurul unui lider tanar, opozitia liberala din Moscova a obtinut un scor important la alegerile locale de duminica si se pregateste de lupta pentru Primarie. Mai multe consilii locale ale capitalei Moscovei au scapat de sub controlul Rusiei Unite, partidul folosit de Vladimir Putin pentru a se mentine la putere. Este vorba de un rar succes electoral al opozitiei ruse, survenit pe fondul unei schimbari de strategie intr-o metropola obosita de proiecte megalomane si cu sase luni inainte de scrutinul prezidential, scrie Adevarul.
Pensia lui Melescanu de la MAE a crescut de patru ori intr-un an. In 2015, Guvernul Ponta i-a marit lui Teodor Melescanu pensia pe care o primea de la MAE de la 460 la 1.730 euro. Doi ani mai tarziu, Melescanu a devenit seful institutiei de la care primeste aceasta pensie uriasa. Ea echivaleaza cu aproximativ opt pensii medii. O lectura a declaratiilor de avere depuse de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Teodor Melescanu, actual senator si ministru de Externe, scoate la iveala un fapt remarcabil, noteaza Romania Libera.
Toate motivele pentru care Bucurestiul lui Firea are cel mai sinistru trafic din Europa.In iunie, Gabriela Firea a iesit sifonata rau de tot cand, dupa ce a montat niste stalpisori care sa delimiteze prima banda de restul carosabilului pe DN1 pentru circulatia mai rapida a autobuzelor, a provocat, de fapt, ditamai ambuteiajul. Pentru ca banda nu era de la un capat al liniilor de autobuz la altul, asa ca pur si simplu muta ingramadeala de masini inainte sau dupa banda vietii. Cozile de masini se intindeau pe kilometri intregi. Pana la urma, Firea a renuntat temporar la idee, te-a pacalit ca o sa mai testeze vara treaba asta, dar initiativa a fost ingropata, conformVice.
Marea Britanie – un pas mai aproape de iesirea din UE. Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege asa-numit „EU Withdrawal Bill” menit sa elimine suprematia dreptului european in Marea Britanie. Cu majoritate in Parlament, guvernul condus de Theresa May s-a impus. „In inima acestei legi traieste o minciuna”, a rabufnit deputatul laburist Chris Bryant dupa centralizarea voturilor. Niciun guvern n-a reusit pana acum sa profite de atata putere pe timp de pace, a mai afirmat el. Este vorba despre „EU Withdrawal Bill”, o lege gandita sa transforme Brexitul in realitate, prin anularea suprematiei legislatiei europene in Marea Britanie. Altfel spus, fara „EU Withdrawal Bill” sau un proiect similar privind abrogarea dreptului european in Regat, iesirea din Uniunea Europeana nu se poate realiza, informeazaDeutsche Welle.
Cat de puternic e PSD la nivel local. Agentia de rating politic a analizat structura puterii locale, concluzia fiind ca PSD impreuna cu ALDE domina administratia locala. 1. PSD detine presedintia a 28 de consilii judetene, plus municipiul Bucuresti, in timp ce PNL conduce opt consilii, iar UMDR – 5. 2. PSD se afla la putere in 31 de judete de consilii judetene si in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Totodata, PSD conduce detasat la numarul de primari – cu 53,1% din total, urmat de PNL – 33,8%. Potrivit Agentiei de rating politic, PSD impreuna cu ALDE „domina categoric administratia locala din Romania”, scrieEuractiv.ro.