Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Inima economiei subterane. Comertul din cele patru zone-cheie situate in jurul Capitalei alimenta o retea transfrontaliera de crima organizata; De ce Fukushima nu poate fi Cernobal 2; Harta religiilor din Romania; Corespondenta de la Tokyo: "Buna ziua. Ati venit pentru cutremur?"

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cine ne salveaza in caz de dezastru. Un scenariu apocaliptic, dar care, din pacate, are sanse sa devina realitate – un cutremur major care ar zgudui Romania. Bucurestiul ar fi puternic afectat. Sute de cladiri cu bulina rosie, numai in Capitala, sunt in pericol real de prabusire. Un adevarat dezastru s-ar putea produce. In aceste conditii dramatice, in cine am putea sa ne punem speranta? In Romania exista Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta. Destul de putin s-a vorbit, pana acum, despre aceasta organizatie, desi a fost infiintata cu peste zece ani in urma. Sunt aproximativ 10.000 de salvatori voluntari, de toate varstele si categoriile profesionale, care locuiesc in toata tara, dar care, la un semnal, s-ar putea strange pentru a da ajutor victimelor unui seism care ar afecta grav Bucurestiul. Sau alt oras din Romania. Organizatia de voluntari are un plan pus la punct in cele mai mici detalii, in caz de producere a unui cutremur major ce ar afecta Capitala. Toti salvatorii au ca punct de intalnire parcul IOR, mai precis spatiul din fata Bisericii de lemn. La numai o ora de la producerea seismului, cateva sute de voluntari, bucuresteni, se vor aduna aici. Pe urma, vor veni voluntarii care stau la cel mult 300 de kilometri de oras. Acestia trebuie sa ajunga in acelasi punct de intalnire la 12 ore dupa producerea cataclismului. Dupa alte 12 ore, vin si restul colegilor lor, de la o departare de Capitala de cel mult 600 de kilometri, scrie Romania Libera.

Cum se fabrica cei mai populari ciorapi de dama din Romania. De ce cumpara strainii dresuri de la Adesgo. Ti se face frica atunci cand e sa intri in sectia de tesut ciorapi – din spatele usii se aude ca si cum inauntru ar decola avioanele. Sectia e o hala cu 120 de masini automate de fabricat dresuri. Sa nu-ti vina sa crezi ochilor ca minunatia de ciorap Diamond, fin de 10 den se naste in masinile astea urlatoare, intesate cu motorase, ace, cabluri, butoane si furtunuri. Dupa cinci minute de stat in mijlocul huruielilor incep sa te doara urechile. Din fiecare masina ies cam 1.800 de „tuburi” pe zi. Dar ce sa fie, oare, aceste „tuburi”? Un tub este un dres pentru un singur picior, ne raspunde Shlomo Binder, directorul de vanzari al Adesgo. „Nu stiati ca noi fabricam dresuri pentru femei cu un singur picior?”, zambeste. Glumeste directorul. Este australian de origine romana, a locuit mult si in Israel. A trecut, pe rand, de la vanzari de inghetata si branza, la cosmetice, calculatoare si de vreo patru ani vinde numai ciorapi. „Dar intr-un fel ma ocupam eu si inainte cu ciorapii de dama”, scrie Gandul.

Inima economiei subterane. Comertul din cele patru zone-cheie situate in jurul Capitalei alimenta o retea transfrontaliera de crima organizata care scotea ilegal zeci de milioane de dolari din Romania si le directiona spre cateva state arabe. Legaturile duc pana la libanezul Said Baaklini, judecat pentru o frauda de 60 milioane euro. Mohammad Rajeh Sharif, unul dintre personajele folosite de libanezul Said Baaklini in afacerea frauduloasa de 60 milioane euro cu UCM Resita, este anchetat si de procurorii DIICOT intr-un dosar care priveste scoaterea ilegala din Romania spre state din lumea araba a zeci de milioane de dolari. Reteaua din Romania era condusa de Yakhni Abdulkader, condamnat deja definitiv la sase ani de inchisoare pentru spalare de bani. Potrivit procurorilor DIICOT, banii scosi din tara de reteaua coordonata de Abdulkader proveneau din „inima economiei subterane a Romaniei, marile complexuri comerciale”. Este vorba, se arata in rechizitoriul DIICOT, de complexurile Sam Expo, Dragonul Rosu, Niro si City Town. Unul dintre oamenii aflati in legatura directa cu Abdulkader este, potrivit anchetatorilor, chiar Mohammad Sharif. Acesta este invinuit de spalare si aderare la un grup infractional organizat. Si firma acestuia, Mike Trading, este suspectata de spalare de bani. Sharif este fugit din tara din 15 noiembrie 2010, parasind Romania cu directia Istanbul. Din primele date ale procurorilor, reteaua coordonata de Abdulkader a scos din tara peste 10 milioane de dolari, insa suma totala ar putea fi mult mai mare, scrie Romania Libera.

De ce Fukushima nu poate fi Cernobal 2. Exploziile de la centrala japoneza nu pot degenera intr-un al doilea Cernobal. Motivele: reactoarele nipone sunt mai sigure, iar „Japonia nu e URSS”. Tipul de reactor folosit la Fukushima are o structura complicata, dar modul de functionare e simplu: ca o oala sub presiune, pe aragaz. Flacara aragazului incalzeste oala, asa cum energia eliberata in urma „ruperii” atomilor de uraniu (fisiune) incalzeste apa din jurul recipientului cu material radioactiv. Cand facem ciorba, aburul pune presiune pe capacul oalei. La reactor, aburul e folosit pentru electricitate, iar presiunea trebuie tinuta sub control. Altfel, capacele de protectie pot ceda, iar dezastrul nuclear e iminent. Spre deosebire de Fukushima, explozia de la Cernobal s-a produs in zona activa (partea principala a reactorului, unde are loc fisiunea). „Zona si-a pierdut racirea, s-a supraincalzit. Apa s-a evaporat si a devenit hidrogen si oxigen. Oxigenul a intrat in contact cu partile incandescente”, explica Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European. Explozia a cuprins materialul radioactiv, iar presiunea mare a produs dezastrul: capacele de protectie contra radiatiilor s-au spart. Tipul de reactor folosit la Cernobal este considerat cel mai periculos model aflat in functiune (in Rusia), fiind „renumit” pentru lipsa protectiei externe. Inventarul de particule radioactive ajunse in atmosfera la 26 martie 1986 a fost urias, scrie EVZ.

Harta religiilor din Romania. VerticalNews v-a prezentat saptamana trecuta cum sunt „amplasate”, la zi, cultele pe harta religiilor din Romania. Tara noastra este una dintre cele mai credinicioase din Europa si, cu toate ca ortodocsii reprezinta aproximativ 86% dintre cei care cred intr-o divinitate, in Romania minoritatile religioase sunt mult mai active. Potrivit recensamantului din 2002, in Romania sunt mai mult de un milion de romano-catolici (4,7% din populatie). Adeptii religiilor protestante reprezinta aproximativ 3,2% din populatia Romaniei (aproape 700.000 de oameni), majoritatea parohiilor fiind in Transilvania. Islamul este popular doar in cele doua judete din Dobrogea (Tulcea si Constanta) si are aproape 70.000 de adepti. Penticostalii reprezinta aproximativ 1,5% din populatie, in timp ce Adventistii de Ziua a Saptea, organizatie care este cunoscuta – printre altele – si pentru accentul pus pe dieta si sanatate, are peste 10.000 de credinciosi doar in Bucuresti, scrie Vertical News.

Scenariu pesimist pentru filmul european. Regizori de marca au reusit, printr-o petitie, sa genereze o dezbatere publica la Bruxelles pe tema viitorului filmului european, care risca sa piarda finantarea Comisiei Europene. In ultimii zece ani, sapte filme distinse cu Oscar si opt premiate cu Palme d’Or au fost finantate prin programul european Media. Austeritatea bugetara planeaza asupra fondurilor destinate acestui program, iar cineastii au semnat o petitie si trag un semnal de alarma privind soarta filmelor europene. Pedro Almodovar, Wim Wenders, Ken Loach, Nani Moretti, Costa Gavras, Michael Haneke, dar si Tom Hooper, recent premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui”, sau Cristian Mungiu sunt doar cativa dintre regizorii care au beneficiat de fondurle nerambursabile oferite prin programul european. „Respingem categoric suprimarea Programului Media sau chiar fuzionarea sa cu orice alt tip de programe mai ample”, se spune in petitia semnata de regizori consacrati, scrie Romania Libera.

Corespondenta de la Tokyo: „Buna ziua. Ati venit pentru cutremur?” Cu aceasta intrebare sunt intampinati strainii care ajung, in aceste zile, in arhipelagul nipon. In ciuda tragediei, japonezii zambesc. La cateva ore dupa aterizare, Vlad Ilina si Catalin Catoiu, singurii trimisi speciali ai unui ziar romanesc in Japonia, au trait ieri un seism la Tokyo. Totul este calm la Tokyo, chiar si atunci cand este haos. Ceea ce multi catalogheaza drept trasatura de caracter este, de fapt, o arta deprinsa de a fi pregatit pentru ceea ce este mai rau fara a-ti afisa nelinistile interioare. La receptia hotelului, o japoneza ne intampina, zambindu-ne complice, cu intrebarea: „Ati venit pentru cutremur, nu?”. Japonezii zambesc insa numai atunci cand se vorbeste de cutremur. Despre tsunami evita sa pomeneasca, scrie Adevarul.

Marturia unui roman din infernul japonez: Ma uit in sus si vad casa liftului. Flutura. Florin Grancea, un roman nascut in Transilvania, traieste de mai multi ani in Japonia, unde a si studiat la Universitatea Tokio. In tara natala, a lucrat pentru un timp in presa, iar in ultima perioada a publicat doua carti, „Crescuti pentru Asahi Shimbun: Japonezii pe Patul lui Procust” si „The Pigs’ Slaughter”. La trei zile dupa cutremurul care a devastat Japonia, Florin Grancea povesteste cum a trait in clipele in care totul se misca in jurul sau si care este atmosfera la aproape 100 de ore distanta de la cel mai mare dezastru japonez postbelic. „Vineri, 11 martie, a fost prima mea zi de concediu din anul acesta, asa ca de dimineata am spalat cearsafuri, am facut curat, am pus hainele uscate in dulapuri… La pranz am mancat o paine proaspata frantuzeasca, cu ulei extra-virgin de masline, stafide, masline si am baut un pahar mare de lapte, apoi am zis ca e vremea sa ma relaxez, si pentru siesta am ales o carte din biblioteca si am trecut pe canapea. Cutremurul a venit inainte de ora 15.00. Desi se spune 14.46, undele seismice au totusi nevoie de ceva timp sa se propage, asa ca inainte de ora 15.00 canapeaua a inceput sa ma legene”, scrie Romania Libera.

Sondaj: Europenii cred despre ei ca sunt toleranti, cred in valorile UE, dar se opun primirii de imigranti. Britanicii, campionii anti-imigratie. Europenilor le place a se descrie ca fiind niste persoane cu conceptii liberale si tolerante, dar in acelasi timp se opune imigratiei, in special a celei din tarile din afara UE, releva un sondaj efectuat in Marea Britanie, Franta, Germania, Polonia si Spania. 47% dintre britanici spun ca sunt impotriva imigratiei din afara UE, din care jumatate spun chiar ca sunt „puternic ostili”. Majoritatea dintre cei intervievati cred in valorile UE, de deschidere si de liberalism, in timp ce, de asemenea, sprijina, in general, dreptul oamenilor de a migra in cadrul UE pentru cautare de munca, dezvaluie sondaj, comandat de The Guardian si efectuate de catre ICM in cinci state membre, Cu toate acestea opozitia fata de migratia din afara UE, in special intr-un moment in care tarile din sud ca Spania se pot confrunta cu valuri de refugiati din tarile nord-africane, este mare. Potrivit sondajului, un sfert din europeni apreciaza migratiei din spatiul non-UE ca o amenintare pentru conducerea si viitorul Europei, scrie EurActiv.ro.

Fost director la Newsweek: „Suntem o societate inca tanara, aplecata catre vedete, pipite si manelisti”. Sandra Pralong a plecat din Romania la varsta de 15 ani, in urma interventiei Primei Doamne a Statelor Unite, Patricia Nixon, pe langa Ceausescu. S-a intors in tara la cateva zile dupa Revolutie, desi avea o slujba importanta in SUA: director de comunicare al prestigioasei publicatii americane Newsweek. Dupa doua decenii in care a observat media autohtona, Sandra Pralong crede ca „televizorul ramane drogul preferat al romanilor, fiindca le permite sa fie pasivi”. „Mama a uitat sa se intoarca de la un congres de arhitectura si s-a stabilit in Elvetia in 1972. Pe vremea aceea se negociau la nivel international Acordurile Helsinki pentru Drepturile Omului, unde Romania urma sa fie semnatara. Ceausescu era foarte bine vazut in Vest. De cate ori ajungea in vizita oficiala intr-o capitala occidentala, mama trimitea o scrisoare sefului statului sau guvernului din tara respectiva, amintind ca Romania nu-si respecta acordurile de protejare a drepturilor omului – expunea si cazul meu care, copil minor fiind, eram impiedicata sa plec la ea pentru reintregirea familiei. A scris astfel zeci de scrisori”, scrie Romania Libera.

Cum isi impart Emil Boc si Vasile Blaga poporul PDL-ist. Lupta pentru putere. Cotat cu a doua sansa in cursa pentru sefia PDL, Emil Boc intra in lupta cu un aliat puternic. Elena Udrea isi pune la bataie influenta pentru a-l mentine la sefia partidului pe premier. Dat ca si plecat de la Palatul Victoria, Emil Boc se aliniaza la startul pentru sefia PDL din pozitia a doua. Mai mult de jumatate dintre filiale s-au grupat in spatele secretarului general Vasile Blaga, lui Boc ramanandu-i in acest moment sa mizeze pe influenta in partid a Elenei Udrea, prima care de altfel l-a asigurat oficial de sustinerea sa. Pe lista celor care si-au pus serviciile la dispozitia lui Boc ar fi, potrivit unor surse din partid, filiale precum Arges, Arad, Cluj, Neamt, Brasov, Mures, Prahova, Mehedinti. De asemenea, premierul s-ar putea baza pe voturi venite de la Satu Mare, Arges sau Galati, unde, dincolo de sustinerea formala a liderilor de filiale, la baza partidului delegatii inclina catre Vasile Blaga, scrie EVZ.

Procurorul lui Tundrea a scapat basma curata. Ion Diaconescu nu va raspunde penal, ca urmare a prescriptiei faptei, dupa ce l-a trimis in judecata nevinovat, pentru viol si omor calificat, pe Marcel Tundrea. Procurorii Parchetului General l-au trimis in judecata, ieri, pentru aceleasi fapte pentru care Tundrea a stat dupa gratii, pe Gheorghe Avram. Pe baza rechizitoriului facut de procurorul Ion Diaconescu, Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru violarea si uciderea minorei Mioara Gherasie. El a executat 12 ani. „Condamnarea lui Marcel Tundrea pentru omorul savasit la 16 iunie 1992 asupra victimei Mioara Gherasie reprezinta cea mai mare eroare judiciara din istoria Justitiei romane”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorul criminalist Remus Budai, scrie Adevarul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro