Subiectele zilei: Investitiile, sacrificate din nou prin rectificarea bugetara. Guvernul taie 4 miliarde de lei alocate proiectelor cu fonduri UE; Dosarul Microsoft: Cine sunt afaceristii care au dat mita la jumatate din Guvern; Operatiunea "poseta, Geanta si ghiozdanul". Factura lansarii Elenei Udrea in mars prin Bucuresti
Investitiile, sacrificate din nou prin rectificarea bugetara. Guvernul taie 4 miliarde de lei alocate proiectelor cu fonduri UE. Guvernul va taia aproape 4 miliarde de lei din cheltuielile prin care sunt cofinantate proiectele cu fonduri europene, din care aproape un miliard de lei de la autostrazi. Guvernul va aproba in aceasta saptamana a doua rectificare bugetara din acest an, urmand sa opereze reduceri de cheltuieli pentru investitii si asistenta sociala si majorari pentru transferurile intre unitatile administratiei publice si pentru bunuri si servicii. Integral in Adevarul.
Dosarul Microsoft: spaga-record de 20 de milioane de dolari. Cine sunt afaceristii care au dat mita la jumatate din Guvern. DNA a deschis o mega ancheta de coruptie in care sunt vizati mai multi politicieni. Acuzatiile: au semnat contracte paguboase, spaga prin off-shore-uri, mita in bani gheata sau bunuri. Doi afaceristi cunoscuti sunt implicati in ancheta procurorilor DNA care investigheaza cea mai mare mita data unor oficiali romani. Este vorba de o spaga de 20 de milioane de dolari pentru un contract de licente Microsoft pentru scolile din Romania. DNA a anuntat, vineri, ca a demarat cercetari in cazul a noua fosti ministri, din perioada 2003-2010, ai Educatiei, Comunicatiilor, Finantelor sau Secretariatului General al Guvernului. Continuarea in EVZ.
Operatiunea „poseta, Geanta si ghiozdanul”. Care a fost factura lansarii Elenei Udrea in mars prin Bucuresti. PMP. Un partid ca o poseta. Duminica, la lansarea catre Cotroceni, Elena Udrea a decis s-o tina goala. A scos din ea toti maruntii – 20.000 de euro – si cu ei a cumparat 5.000 de ghiozdane si cateva poze splendide cu copii tristi, adusi ca altadata la practica agricola, sa plece cu sacosa de cartofi acasa. Peste ghiozdane l-a pus sef tocmai pe domnul Geanta, vechi camarad din PDL. De restul, alti 30.000, tot euro, si-a comandat un mars si un miting scurt, in Bucuresti, scrie Gandul.
Cum se declina mandria lui Ponta de a fi roman. Ce viitor va avea democratia romaneasca dupa apropiatele alegeri prezidentiale? Nu trebuie sa fii prooroc sa intrevezi, cu Ponta presedinte, un viitor extrem de tulbure. E suficient sa vezi cum se trateaza libertatea presei la Bucuresti spre a te alarma. Privim adesea obsesiv spre ceea ce ni se par a fi chestiuni de anvergura, daca nu chiar afaceri decisive. Dar uitam sa ne ocupam de treburi aparent marunte, constituind in fapt un barometru de incredere, in stare sa ne avertizeze fata de amenintarile de mari proportii care bat la usa. Un comentariu Deutsche Welle.
Filmul tragicului accident de pe DN1. Ultima zi din viata a trei familii distruse de un sofer sinucigas: „Nu au avut nicio sansa”. Sase persoane, printre care si un copil de 12 ani si o adolescenta de 19, si-au pierdut viata, sambata seara, in urma unui accident rutier produs pe Drumul National 1, la cativa kilometri de Ploiesti, dupa ce doua autoturisme s-au ciocnit violent. Principalul scenariu arata ca masina care a intrat pe contrasens era condusa de un tanar din Bucuresti care a vrut sa se sinucida, iar in actul sau sinucigas a mai luat alte cinci vieti, noteaza Gandul.
Misterul vapoarelor-fantoma romanesti. Nave disparute in anii ’90 au fost fotografiate in 2012 sub pavilion coreean. Nava Ciucas, de pilda, a fost fotografiata in 2009 si in 2012 sub pavilion coreean, desi a disparut inca din anii ’90 din patrimoniul IPO Tulcea. Abia in 2012 a ajuns la Aliaga pentru a fi taiata, sub numele „Sakalas”. Alte vapoare sunt in cimitirul cu epave de la Noadibu, cel mai mare port din sudul Mauritaniei. Nava Slanic a fost fotografiata in 1992 intr-un port din Olanda, navigand sub alt nume si sub pavilion olandez. In 1995 avea pavilion belgian in portul din Antwerpen, pentru ca in 2013 sa fie vanduta la fier vechi intr-un port britanic. Fotografiile sunt dovezi clare ca navele au functionat multi ani dupa ce in Romania au fost „casate” in acte si vandute pe nimic. Un material Stirile Pro Tv.
Ce sanse are Corina Cretu sa treaca de Parlamentul European. De luni incep audierile in comisiile Parlamentului European ale propunerilor de comisari formulate de viitorul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un proces din care nici o Comisie nu a iesit pana acum nevatamata. Potrivit Tratatului UE, daca Parlamentul respinge o singura propunere, atunci intreaga Comisie este respinsa, iar europarlamentarii doresc sa faca uz din plin de aceasta putere. Cum la toate audierile de pana acum a existat cel putin o respingere, se pune intrebarea cine va fi sacrificat de aceasta data si ce sanse are propunerea Romaniei, Corina Cretu, sa treaca de Parlament, scrie Romania Libera.