Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Lista completa a averilor directorilor de la companiile de stat despre care Basescu spune ca sunt boierii economiei; Consiliera lui Boc a devenit consul pentru ca este "o personalitate a vietii publice"; Interviu cu Elena Udrea

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Castiga Basescu alegerile din PDL? Inaintea alegerilor din PDL, tabara condusa de Vasile Blaga pare sa aiba mai multi sustinatori decat cea care-l prefera pe Emil Boc, dar jocurile nu sunt facute. Traian Basescu a anuntat ca va participa la Conventia Nationala a partidului, ceea ce ar putea schimba optiunile unora dintre delegatii dilematici, dar care i-au promis votul lui Vasile Blaga. Pentru functia de presedinte al PDL candideaza, alaturi de Emil Boc si Vasile Blaga, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care crede ca doar „un miracol” ii va putea aduce victoria. Traian Basescu a facut mai multe declaratii publice in favoarea lui Emil Boc, explicand ca nu are motive sa-si schimbe „partenerul pe care il are din 2004” si ca PDL „nu are nevoie de un caporal” ca Vasile Blaga, ci de un presedinte ca Emil Boc. Alegerile democrat-liberalilor prefigureaza pe de alta parte o schisma in interiorul partidului, fiindca Vasile Blaga, secretar general, care controleaza de ani de zile principalele organizatii ale PDL, nu candideaza la o alta functie. La finele anului trecut, Vasile Blaga a mai amenintat conducerea PDL ca poate pleca oricand cu 25 de parlamentari si ca este asteptat cu bratele deschise de PNL, scrie Romania Libera.

Adrian Porumboiu: miliardarul rapitei in judetul saraciei. La mijlocul lui mai, toata Moldova pare vopsita in culorile echipei de fotbal a lui Adrian Porumboiu: galben-verde. De la rapita si graul cultivate de miliardar. Cu fotbalul iar a dat-o in bara.De cum iesi din Focsani si, la Tisita, o iei la est, spre Tecuci si Barlad, pe drumul de costise ce duce la Vaslui, pe stanga si pe dreapta, vezi numai bicolor: verde-galben. Sunt lanurile de grau si de rapita vopsite parca, stranie coincidenta, in culorile echipei de fotbal cu acelasi proprietar: Adrian Porumboiu. In urma cu zece ani, mai mult de jumatate din dealurile celui mai sarac judet al tarii erau parloaga. Fostul arbitru, convertit in agricultor, a destelenit mii de hectare care acum ii aduc milioane de euro anual. In oras, daca sughita o baba, primul care o aude e Porumboiu. Nimic nu misca in judet fara stirea sa. Isi lasa Mercedesul S600 descuiat pe strada si pana si ciorile se feresc sa zboare peste el. Daca un fotbalist de-al sau iese la o bere, n-apuca s-o termine, scrie EVZ.

Motociclistii din Romania sunt sub patronajul Casei Regale. „Nu ne adresam Majestatii Sale fara ca el sa ne fi adresat cuvantul. Ii raspundem scurt, la obiect. Nu ii intindem noi mana, numai daca ne-o intinde el. Inclinam usor capul. Doar capul, nu si coloana. Nu stam cu mainile in buzunare, nu stam cu mainile la spate. Astea sunt regulile de protocol valabile in toate Casele Regale din Europa. Apropo, inchideti telefoanele”, le face Dan Popescu instructajul motociclistilor adunati la Palatului Elisabeta. „Si fara d-astea”, zice un domn la vreo 60 de ani, infasurat de sus pana jos in piele, in timp ce ridica degetul mare in sus, aluzie la gestul „OK” facut de fostul ministru Adrian Cioroianu pe cand i se adresa regelui Juan Carlos al Spaniei. Adunati in grupuri, baietii in negru se pun la curent cu ce ispravi a mai facut fiecare: unul a fost prin Rusia, altul prin Ucraina. Motociclistii de ocazie sunt asupru criticati. Integral pe VerticalNews.ro.

Turisti in Spania, pe bani publici: consilierii judeteni din Giurgiu au „reciclat deseuri” la Barcelona de 25.000 de euro. Aproape trei sferturi dintre alesii judeteni si 25 de primari si viceprimari au lasat pentru patru zile fraiele comunitatii si au plecat in delegatie la Barcelona pentru a afla mai multe despre tainele reciclarii deseurilor. Cei 66 de membri ai delegatiei s-au intors astazi la Giurgiu. Scopul declarat al delegatiei „de indata”, organizata la initiativa presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Giurgiu, penelistul Dumitru Beianu, a fost realizarea unui schimb de experienta cu administratia Barcelonei in domeniul reciclarii deseurilor. Astfel, 22 de consilieri judeteni, din totalul de 31, au participat in perioada 9 – 13 mai la un schimb de experienta cu mediul de afaceri si autoritatile locale din Barcelona si Taragona, la initiativa Camerei de Comert, Industrie si Turism Romano-Spaniola. Se pare ca investitorii spanioli si-ar fi exprimat interesul pentru un proiect de reciclare a deseurilor in nordul judetului Giurgiu. Nu doar consilierii judeteni au fost cei care l-au insotit pe Dumitru Beianu in acest schimb de experienta, dar si 25 de primari si viceprimari din judetul Giurgiu cat si alti angajati ai Consiliului Judetean, scrie Adevarul.

Lista completa a averilor directorilor de la companiile de stat despre care Basescu spune ca sunt boierii economiei. Ei „gestioneaza” o gaura de 12,75 miliarde de euro. Cele 119 societati subordonate ministerelor Economiei si Transporturilor (companii nationale, societati comerciale, regii autonome, institute) au produs o gaura in economia Romaniei de 12,75 miliarde de euro. Calculul gandul a rezultat prin scaderea creantelor (sume de recuperat) din totalul datoriilor istorice, ambii indicatori reprezentand date oficiale. Aceasta suma creste, anual, cu circa 500 de milioane de euro, suma obtinuta prin scaderea profiturilor obtinute de unele dintre companii din pierderile suferite de celelalte. In aceste conditii, firmele continua sa fie conduse politic. Majoritatea „managerilor” sunt membri PDL, foarte putini fiind apolitici. Multi dintre directorii care conduc aceste societati falimentare (sau profitabile, dar cu un profit mult mai redus prin comparatie cu ce s-ar putea obtine printr-un management eficient) au averi fabuloase, dobandite, in buna parte, in ultimii ani, scrie Gandul.

Centru de operatiuni Al-Qaeda, la doi pasi de Bucuresti? Doi fosti oficiali bulgari au declarat ca Ayman al-Zawahiri a fost in Bulgaria de doua ori la mijlocul anilor ’90, dar autoritatile bulgare au decis sa nu il aresteze din motive juridice si de securitate. La vremea respectiva, al-Zawahiri organiza rezistenta musulmana din Bosnia. Fostul sef al Serviciului de Protectie Nationala, Vladimir Manolov, si fostul secretar al Ministerului de Interne, Gheorghi Lambov, au povestit postului de radio Darik cum si de ce autoritatile bulgare au preferat sa il lase in libertate pe cel ce ar putea deveni, dupa moartea lui Osama bin Laden, noul sef al retelei teroriste Al Qaeda, scrie Romania Libera.

„Minele bogate” au nevoie de patru miliarde de euro. Redeschiderea unor mine ar fi o solutie pentru bugetul public, daca statul ar gasi resurse pentru investitii. Asta, in conditiile in care mare parte dintre exploatari sunt inchise, iar mineritul a devenit o industrie aproape moarta. In opinia directorului Directiei Generale Resurse Minerale (DGRM) din cadrul Ministerului Economiei, Sorin Gaman, si a fostului sef al Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, in prezent, statul nu are bani sa acopere pierderile din industria miniera si nici sa investeasca in modernizarea minelor, scrie EVZ.

Noi dezvaluiri Wikileaks. Care sunt cele opt tari care se lupta pentru resursele arctice, devenite accesibile in urma incalzirii globale. Site-ul Wikileaks face noi dezvaluri, de aceasta data despre lupta mai multor tari de a obtine drepturi de exploatare a resurselor descoperite in zona arctica in urma topirii accentuate a calotei glaciare – petrol, gaze naturale si chiar rubine, informeaza BBC. Tari ca Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia si Islanda un intrat deja in aceasta cursa si au inceput sa desfasoare diferite demersuri pentru a-si asigura noi teritorii de exploatare a petrolului, gazelor naturale, aluminiului si rubinelor. Premierul canadian Stephen Harper, citat in documentele Wikileaks, spune ca tarile europene care nu au teritorii in zona arctica nu fac altceva decat sa se foloseasca de puterea conferita de NATO pentru a obtine influenta intr-un teritoriu care nu ar trebui sa le intereseze, scrie Gandul.

Europa actuala si problema imigrantilor. Are nevoie Europa de imigranti? Cum ar trebui sa ii trateze? Personalitati din mai multe state le sugereaza solutii decidentilor europeni. Intr-o scrisoare transmisa „Adevarul”, Joschka Fischer, Emma Bonino, Timothy Garton Ash, Martin Hirsch, Danuta Hubner, Ayse Kadoglu, Sonja Licht, Vladimir Lukin si Javier Solana cer UE respect pentru imigranti. Diversitatea culturala a fost o trasatura constanta a istoriei europene. A fost sursa multora dintre marile impliniri ale continentului. Dar, folosita gresit, a dus la mari tragedii. Aceasta diversitate a crescut in ultimele decenii odata cu noile valuri de imigranti si va continua – pentru cel putin doua motive, scrie Adevarul.

Consiliera lui Boc a devenit consul pentru ca este „o personalitate a vietii publice”. Studiile si pregatirea profesionala pe care si le-a trecut in CV demonstreaza ca Cynthia Carmen Curt nu este indreptatita sa ocupe functia de consul general. Dar, in cazul ei, executivul a facut o exceptie, dupa cum ne-au precizat reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe. „Pentru functia de sef de misiune diplomatica sau consulara pot fi propuse pentru numire, in mod exceptional, personalitati ale vietii publice”. Aceasta a fost precizarea MAE atunci cand i-am intrebat cum se explica faptul ca Cynthia Carmen nu are nici experienta si nici studiile necesare pentru a ocupa aceasta functie. Potrivit dictionarului, personalitate inseamna: „persoana cu aptitudini deosebite si cu alese insusiri intelectuale si morale, care se realizeaza si se manifesta in mod practic prin reusite intr-un anumit domeniu de activitate”. Ceea ce nu e cazul doamnei Curt, profesor la Facultatea de Stiinte Politice Babes Bolyai din Cluj, fost subprefect de Cluj si fost consiler al lui Emil Boc. Functii onorabile, dar nicidecum exceptionale, scrie Romania Libera.

Interviu cu Elena Udrea. Cum raspunde atunci cand e intrebata ce are Boc si nu are Blaga pentru a fi seful PDL. Plus: Candideaza Elena Udrea la Primaria Capitalei? Elena Udrea a acceptat sa raspunda intrebarilor ziarului gandul cu o zi inainte de alegerile din PDL. Udrea, unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai lui Emil Boc, spune ca actualul presedinte al partidului „este un om care a fost validat electoral si in administratie”. Intrebata ce are Boc si ce nu are in opinia sa Vasile Blaga pentru a fi seful PDL, Udrea spune ca „presedintele partidului este mai ales cel care il reprezinta in exterior, care are capacitatea de a media atat cu cei din afara partidului cat si intre proiectele politice proprii ale membrilor de partid, oameni cu personalitati diferite. Mai putin inseamna sa fii un bun organizator, ceea ce se spune despre Vasile Blaga”. Ministrul Dezvoltarii se intreaba retoric „De cate ori l-ati vazut pe Vasile Blaga in public, la televizor, aparandu-si partidul ori sustinand vreo cauza a PDL? Cand l-ati vazut luand pozitie fata de atacurile adversarilor partidului sau polemizand cu vreunul dintre acestia?”. Integral in Gandul.

Industria si exporturile ne-au scos din recesiune. Analistii, dar si guvernantii spun ca romanii vor simti mai tarziu cresterea statistica a economiei si indeamna la cumpatare. In ciuda cresterii economice inregistrate in ultimele doua trimestre, romanii continua sa se confrunte cu scaderi salariale si scumpiri ale bunurilor de consum. Prognozele guvernantilor romani, ale oficialilor Fondului Monetar International, dar si ale majoritatii analistilor financiari au fost confirmate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Dupa doi ani si noua luni, economia Romaniei a iesit tehnic din recesiune. Iar asta pentru ca Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat un avans in doua trimestre consecutive fata de perioada precedenta, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro