Subiectele Zilei: Liviu Dragnea a demisonat pentru a nu fi obligat sa se aresteze; Si cainii bucurestini vor avea "pasaport biometric"; Topul puscariasilor in libertate; Lumea interlopa din Craiova sponsoriza PSD; Seful Autoritatii Aeronautice Civile Romane ignora bugetul de criza; Salariile bugetarilor inghetate pana pe 15 aprilie
Daca Dragnea ar fi ramas pe post, acesta, din postura de Ministru de Interne, ar fi avut ocazia sa-l aresteze pe Liviu Dragnea, fost sef al Consiliului Judetean Teleorman. La acest gest l-ar fi fortat Adrian Badulescu, Adrian Florescu si Alexandru Mocanu, trei parlamentari PDL de Teleorman, care saptamina trecuta au cerut sa se faca public cum s-a cheltuit bugetul pe 2008 al CJ-ul condus de Dragnea si ce firme au cistigat licitatiile publice pentru respectivii bani. O informatie de bun simt, normala intr-un stat normal! Numai ca la raport ar fi iesit la iveala increngatura afacerilor de milioane de euro ale baronului PSD. Decit sa se afle ce smenuri a gestionat, Dragnea a preferat sa renunte la ministeriat si sa revina la sefia CJ Teleorman, sa-si continue afacerile si sa si le acopere. In momentul de fata, cu demisia sa, Dragnea l-a concurat puternic pe Geoana la pozitia de Prostanac al partidului. Dar macar ramine un prostanac liber, ceea ce nu se stie daca se intimpla in cazul in care contractele de licitatii ale CJ Teleorman deveneau publice, scrie Academia Catavencu.
Consiliul Local al sectorului 6 a adoptat joi o hotarare care este o adevarata strategie de lupta cu soferii care parcheaza unde nu e voie. Masinile parcate in locuri interzise vor fi dibuite, blocate, eventual pandite, insemnate cu vopsea si, in final, rapite. Astfel, cei care parcheaza neregulamentar pe trotuar, dar care lasa un spatiu pentru circulatia pietonilor mai mare de un metru si nu incurca circulatia, vor gasi roata din stanga fata a masinii blocata si cu un bilet lasat pe parbriz. Tariful pentru operatiunea de deblocare a rotilor pentru autovehicule cu masa sub 2.500 de kilograme este de 170 de lei, iar pentru cele cu greutatea peste 2.500 de kilograme este 350 de lei. Cei care isi lasa masina parcata neregulamentar, o gasesc blocata, si-o deblocheaza, dar nu o misca timp de sapte zile, nu o vor mai gasi in parcare, scrie Cotidianul.
Pentru a reduce numarul de caini care ii terorizeaza zilnic pe bucuresteni, edilii s-au gandit la o solutie cel putin ciudata: o baza de date unica la nivelul Capitalei in care sa fie inscrise toate patrupedele. Mai mult, autoritatile vor sa aiba controlul si asupra numarului de pisici cu sau fara stapan. „Identificarea populatiei canine si feline din Bucuresti este primul pas catre siguranta, cunoastere si progres in domeniul realizarilor municipalitatii”, explica edilii in raportul de specialitate la proiectul de hotarare care se afla in prezent in dezbatere publica. Persoanele fizice si juridice care detin caini si pisici in varsta de peste sase luni, in incinte private, fara drept de monta, trebuie sa le sterilizeze, identifice si inregistreze in baza de date unica a primariei. Aceleasi obligatii, in afara de sterilizare, le au si cei care detin animale cu drept de monta. Termenul de sterilizare si inregistrare este de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Identificarea animalelor se va face printr-un microcip care se monteaza sub piele si, suplimentar, prin crotaliere la urechea stanga pentru caini, scrie Romania Libera.
Top 10 puscariasi in vacanta Criminali, violatori, traficanti de droguri, zeci de infractori periculosi condamnati la ani grei de puscarie au reusit, in ultimii ani, sa iasa din inchisoare pe motive medicale. Nici unul dintre ei nu s-a mai intors. Peste 140 de astfel de infractori sunt in libertate. Va prezentam topul celor mai periculosi, asa cum rezulta din registrele Politiei. Vitan Mircia, de 39 ani, a fost condamnat la 19 ani de puscarie pentru omor. Pus in libertate de Tribunalul Satu Mare, este cautat si acum de politisti, din 2001. Tot pentru omor a fost condamnat si Vasile Arindas, de 39 de ani. Avea de executat 18 ani, dupa ce a omorat un paznic al unui teren cultivat cu lucerna de langa Tandarei. Plecase la furat, impreuna cu mai multi amici. Prins in flagrant de paznic, l-a lovit cu furca in cap. Sapte ani a stat in puscarie, pana s-a imbolnavit si i-a convins pe judecatorii ialomiteni sa-l lase liber doua luni. S-a intors la timp si, ulterior, a cerut iar sa fie pus in libertate. Si de aceasta data i-a convins pe magistrati, dar nu s-a mai intors. E cautat de opt ani, fara succes, informeaza Gandul.
Seful Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR), Adrian Vasilache, ignora recentele decizii guvernamentale cu privire la acordarea de sporuri sau prime in institutiile subordonate Executivului sau ministerelor si anunta ca salariatii de la AACR vor primi trei prime in acest an, fiecare de valoarea unui salariu negociat. Reamintim ca duminica secretarul executiv al PDL Mircea Toader a precizat ca bugetele autoritatilor de reglementare si control ar putea fi incluse in bugetul statului, incepand cu acest an. Pe de alta parte, Vasilache considera ca pensia de circa 200 milioane de lei vechi pe care o primeste fostul sef si consilier al AACR Florea Geica nu este mare, ci are o valoare medie fata de pensiile altor piloti care au lucrat sau inca lucreaza la TAROM, scrie Gardianul.
Premierul Emil Boc a anuntat ca toate cresterile salariale pentru bugetari sunt amanate pe termen nedeterminat, urmand consultari dupa 15 aprilie pe aceasta tema. Bugetul va ajunge saptamana aceasta in Parlament, sindicatele si patronatele fiind de acord cu propunerea Guvernului. Totusi, salariile nu vor mai creste cu siguranta, pentru ca una dintre deciziile luate in aceasta seara este ca dupa 15 aprilie sa inceapa consultarile pentru stabilirea majorarilor salariale in functie de performatele economice pe primul trimestru al anului si de previziunile economice pentru restul anului, scrie Cotidianul.
In ultimii zece ani, Craiova a fost orasul in care interlopii si-au facut de cap fara sa fie deranjati serios de cei care ar fi trebuit sa aplice legea si sa-i arunce dupa gratii. Fraude de proportii, tentative de omor, lupte de strada sangeroase – majoritatea au fost sterse cu buretele de unii politisti, procurori si judecatori, multi dintre infractori scapand cu maximum cateva luni de arest. Perioada 2000-2004 a fost si cea in care Adrian Marius Berceanu a devenit, dintr-un anonim, un infloritor om de afaceri in Craiova. El a ajuns, peste noapte, asociat al unui alt personaj controversat, Ionel Samir Spranceana, cei doi punand bazele unei televiziuni locale (Oltenia TV), ale unei companii de cablu (Oltenia Network Cable), dar si ale unei fabrici de confectii (Kira Group). Firmele lor intrau in galeria sponsorilor oficiali ai PSD Dolj. In paralel, intre Adrian Berceanu, Samir Spranceana si controversatul Genica Boerica a inflorit o tovarasie prolifica de afaceri. Cei trei au fost, in acelasi timp, principalii beneficiari ai rambursarilor ilegale de TVA, aprobate de Finantele doljene, in perioada 2000-2004. Returnarile de TVA s-au efectuat in baza unei ordonante a guvernului Nastase, scrie EvZ.