Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Ministrul de interne ar putea fi suspendat de Basescu pentru dosar penal; Sefii de agentii – „plafonati“, subalternii raman cu superlefuri; Gigi Becali a spalat bani in familie; Ati trait bine in comunism?

HotNews.ro

Sever Voinescu (proaspat deputat): „Am gasit un intreg sistem anume alcatuit pentru lene si mica ciupeala”. „Primele zile in Parlament m-au revoltat, pur si simplu. Am gasit un sistem intreg anume alcatuit pentru lene si mica ciupeala. Nu va ramine asa. Am sa ma ocup de asta personal. Apoi, am constatat ca in politica de la noi e prea putina politica.” „Cit despre compromisurile care nu compromit, nu m-as grabi sa le definesc ca atare din prima secunda. La inceput, nu poti fi sigur decit de un singur lucru: ca ai facut un compromis. Daca e un compromis fericit, care nu te compromite, sau unul nenorocit, care te compromite, afli abia la finele compromisului. Pina atunci, se recomanda multa prudenta.” Citeste mai mult in Academia Catavencu.

Traumele israelienilor din Ashkelon. Povestea unei familii obisnuite care traieste de ani buni sub teroarea rachetelor trimise de Hamas explica hotararea cu care soldatii israelieni au intrat in Gaza. De mai bine de opt ani, sudul Israelului este singurul loc de pe Pamant in care viata nu se mai imparte in zile si nopti, ci in alarma antiaeriana, explozia de rachete Qassam si constatarea dezastrului dupa impact. In orase precum Ashkelon, Ashdod sau Sderot, oamenii traiesc fiecare clipa cu urechea ciulita pentru ca, la primul sunet de sirena, sa-si poata strange familia si sa ajunga la timp in adaposturi. Iar atacurile Hamas nu mai sunt de mult evenimente exceptionale, ci o rutina zilnica, scrie EvZ.

A colaborat Adrian Paunescu? CNSAS zice ca nu, scriitorii spun ca el era „mai tare” decat Securitatea. CNSAS a postat, recent, pe site-ul institutiei, adeverinta de necolaborare cu Securitatea obtinuta de Adrian Paunescu, cu prilejul candidaturii sale la alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Din documentul publicat reiese ca acesta a fost chiar victima a Securitatii, avand dosare de urmarit in care figureaza cu pseudonimele „Redactorul” sau „Americanul”. Chiar daca nu a reusit sa mai obtina un mandat de senator, PSD-istul Paunescu sustine ca se bucura de verdictul dat de CNSAS, fiindca a scapat de suspiciunea care plana asupra lui, scrie Gandul.

Baietii destepti de la PDL au luat tot curentul tarii. PDL a pus mana pe Compania Energetica Nationala, o afacere de 24 de miliarde de euro, a carei infiintare a fost respinsa de Traian Basescu in CSAT. In contrapartida, in pixul lui Mircea Geoana au fost puse 11 miliarde de euro de la CEC, EximBank, RA-APPS si Fondul Proprietatea, scrie Cotidianul.

Victimele soferilor inconstienti sunt batjocorite de justitie. Victimele accidentelor de circulatie din Romania trebuie sa astepte, in multe situatii, ani buni pana sa-i vada pedepsiti pe cei vinovati si sa-si primeasca despagubirile cuvenite. Masinaria justitiei se misca greoi chiar si atunci cand circumstantele accidentelor sunt clare de la bun inceput. O bucuresteanca a asteptat trei ani pana sa-l vada trimis in judecata pe omul care accidentat-o grav dupa ce acesta a intrat aiurea pe contrasens si i-a lovit frontal masina care circula regulamentar, scrie Romania libera.

Ati trait bine in comunism? O incercare de evaluare comparativa a politicilor sociale din ultimele decenii. In primele zile ale lui 1989, in „Scinteia“ se vorbea despre un subiect ce a monopolizat si debutul politic al lui 2009: maririle de salarii si pensii, scrie Adevarul. „O noua si elocventa expresie a grijii statornice a partidului pentru cresterea nivelului de trai”, se titra pe prima pagina a editiei „Scinteia“ din 5 ianuarie. In subtitlu se enumerau ultimele realizari: „Prin incheierea celei de-a doua etape de majorare a retributiilor, 4,4 milioane de oameni ai muncii beneficiaza de venituri marite; altor 800.000 de persoane li s-au marit pensiile in anul 1988”.

Povestile generatiei „Am sa ma intorc barbat“. Doi dintre soldatii „caliti“ in contingentele stagiului militar obligatoriu contureaza imaginea armatei romane din perioada instructiilor tip „lectii de viata“. Daca soldatii inrolati in regim obligatoriu in armata ar fi tinut jurnale de cazarma, filele acestora ar fi fost umplute cu povesti dintre cele mai variate si finaluri pe masura. Stagiul militar obligatoriu, o carte inchisa in iunie 2006, i-a „calit“ pe unii, i-a infrant pe altii si i-a speriat pe multi. Intr-un fel sau altul, si-a lasat amprenta asupra vietii „absolventilor“ si va ramane, pentru majoritatea, un pretext de depanat amintiri, scrie EvZ.

Sefii de agentii – „plafonati“, subalternii raman cu superlefuri. Aberatie: Guvernul a plafonat la 4.800 de lei salariile directorilor de agentii. In schimb, lefurile executivilor raman batute in cuie – vorbim de salarii nete de sute de milioane de lei, de care Executivul nu se poate atinge. Exemplu: Surorile Andreea si Loredana Frasie, de 28, respectiv 23 de ani, de la Autoritatea Aeronautica Civila, instalate in functie de Florea Geica, castiga 350, respectiv 124 de milioane de lei vechi, iar salariile lor nu pot fi micsorate, fiind „betonate“ de Codul Muncii si de contractul colectiv de munca, scrie Gandul.

Gigi Becali a spalat bani in familie. Anchetat in dosarul „Valiza“, cercetat in legatura cu desprinderea clubului Steaua si a unor terenuri de MAp, Gigi Becali parea ca a ratat intalnirea cu procurorii DNA intr-un alt dosar-mamut, al transferurilor frauduloase din fotbal. Niciun jucator de la Steaua nu se afla in lista celor care i-au ajutat pe impresari si pe presedinti sa dribleze impozitele catre stat, taxele catre FRF sau bugetul cluburilor folosindu-se de paradisurile fiscale si de miscari succesive prin diverse conturi pentru a se pierde urma banilor. In schimb, conform rechizitoriului din dosarul transferurilor, Gigi Becali este anchetat alaturi de verii sai, Giovanni si Victor, pentru „asociere in vederea savarsirii de infractiuni, evaziune fiscala si spalarea banilor“, scrie Cotidianul.

Ministrul de interne ar putea fi suspendat de Basescu pentru dosar penal. Din afaceri imobiliare ilegale, apro­piati ai primarului Pandele din Voluntari, dar si ai proaspatului ministru de interne Gabriel Oprea s-au ales cu milioane de euro „negri“. Este vorba de sume pentru care nu s-au platit impozite, sume obti­nute prin falsificarea unor acte si retrocedarea fictiva a unor proprietati in Pi­pera si Voluntari. Din tot grupul aface­ristilor, un singur intermediar este cercetat de Parchetul General. Dar acest intermediar il poate da jos din scaunul de ministru pe Oprea daca declara la Parchet ca cel putin o parte din bani au ajuns la actualul ministru de interne, scrie Academia Catavencu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro