Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Mircea Nistor, profesorul olimpicilor la Robotică: “Sistemul de învățământ românesc este ca o cantină săracă, ce are meniu fix, nu foarte apetisant!”; „Să supravieţuieşti unei călătorii pe drumurile româneşti este un miracol“. Analiza unui intelectual român din Belgia; Protestul diasporei la Chișinău. Guvernul dă liber funcționarilor

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

„Să supravieţuieşti unei călătorii pe drumurile româneşti este un miracol“. Analiza unui intelectual român din Belgia. Ciprian Mihali, director pentru Europa de Vest al Agenţiei universitare a Francofoniei la Bruxelles şi fost ambasador în Senegal, a vizitat România în perioada 2-22 august. El a povestit pe Facebook experienţa trăită în ţara unde a fost profesor de filosofie, conf. univ. dr. la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A rămâne în viaţă după o călătorie pe drumurile româneşti este un miracol. Nu am putut să-l înţeleg pe tatăl din Timişoara, însoţit de soţia lui şi de cei doi copii, într-o rablă de Fiat, înverşunat să depăşească pe linie continuă pe o porţiune unde se circulă cu 100 km/h, pentru a rămâne apoi în coloană timp de o oră, scrie Ciprian Mihail, citat de Adevărul.

Mircea Nistor, profesorul olimpicilor la Robotică: “Sistemul de învățământ românesc este ca o cantină săracă, ce are meniu fix, nu foarte apetisant!”. Avem cei mai pricepuți elevi din lume la capitolul construirea unui robot. Echipa României a luat cinci medalii de aur la Olimpiada First Global Challenge 2018 din Mexic, cea mai mare competiție de profil din câte există. „Învățământul românesc a rămas înțepenit într-o paradigmă veche de mai bine de un secol. Paradigma fabricii. La fabrică, suna sirena, ca să-i strângă pe oameni la momentul potrivit, fiecare la locul lui de muncă. Fiecare era o rotiță într-un angrenaj, pauzele erau semnalate tot cu sirenă. Nu vă sună cunoscut? Este soneria școlară, care-i pune pe toți la aceeași oră, să învețe același lucru, să niveleze diversitatea naturală, care este de fapt cheia progresului…”, spune Mircea Nistor, potrivit Libertatea.

Protestul diasporei la Chișinău. Moldovenii pleacă la odihnă în ajunul manifestației. Agitație la Chișinău în legătură cu protestul diasporei, anunțat pentru duminică, 26 august. Poliția și autoritățile transmit mesaje panicarde, iar opoziția denunță o diversiune din partea autorităților.Duminică, la Chișinău, manifestanții vor protesta împotriva derapajelor antidemocratice ale guvernării și împotriva invalidării alegerilor în Chișinău. Ei vor cere anularea sistemului electoral mixt și întoarcerea miliardului de dolari furat din sistemul bancar al țării în 2014. Până la protestul diasporei mai este o zi, iar Inspectoratul General al Poliției deja a inițiat o cauză penală pentru „pregătirea dezordinilor în masă”. Între timp, punctele de ieșire din țară au fost luate cu asalt de către moldoveni, după ce autoritățile au impus, în ajunul protestului, o vacanță forțată de 9 zile. Guvernul a decis luni să trimită bugetarii în vacanță pe perioada 25 august – 2 septembrie, potrivit Deutsche Welle.

Noi detalii despre planul lui Liviu Dragnea de a elimina funcționarii din procedura de avizare a OUG-urilor. Mai mulți miniștri și-au exprimat susținerea pentru planul lui Liviu Dragnea de a elimina structurile interne de avizare din ministere, au declarat surse din PSD pentru G4Media.ro. Între timp, în partid se vorbește tot mai apăsat despre noi presiuni ale lui Dragnea pentru o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, potrivit surselor citate. Dacă planul lui Dragnea va fi dus la capăt, OUG ar fi mai simplu de adoptat, căci ar dispărea rezistența acestor funcționari în fața unei inițiative ilegale sau neconstituționale, au mai spus surse din partid pentru G4Media.ro.

Un umanist la curtea regelui Matia: o carte veche de jumătate de mileniu despre regele Ungariei născut la Cluj, primul fragment în românește. Un istoric clujean traduce pentru prima dată în românește unul dintre capitolele unei faimoase cărți despre viața regelui Ungariei Matia Corvin, născut la Cluj. Istoricul Joszef Lukacs, cel care a tradus unul dintre capitolele cărții vechi de 500 de ani, spune că e convins că cele relatate în carte sunt autentice, căci volumul a fost publicat pentru prima dată chiar în timpul vieții lui Matia Corvin și, dacă poveștile n-ar fi autentice, autorul, ce a spus că s-a aflat la curtea regelui, ar fi fost tras de mânecă și corectat pentru inexactități sau chiar minciuni, potrivit Actual de Cluj.

Dodon: Sunt şanse mari că voi candida pe listele socialiştilor. Legislaţia îmi permite. Igor Dodon afirmă că ar putea să candideze pe listele electorale ale Partidului Socialiştilor la parlamentarele din 24 februarie 2019. Potrivit lui, legislaţia nu-i interzice acest lucru, ba chiar îi permite să facă şi agitaţie electorală fără să fie suspendat din funcţie. „Se cunoaşte că acest partid l-am ridicat pe prima treaptă, anume eu cu echipa. Din 2011, de când am devenit preşedinte al PSRM, reitingul era în jur de 1%. La această etapă este primul partid din Moldova. Ne-a reuşit acest lucru nu atât de simplu, într-o perioadă de opt ani”, a menţionat Igor Dodon la „Adevărul Live”.

Un bătrân a fost ucis de trei copii pentru banii din buzunar: 14 lei. Găsirea cadavrului unui bărbat necunoscut într-o zonă centrală a Iaşului, în dimineaţa unei zile de iunie a.c., s-a transformat, după o anchetă de mai bine de două luni a procurorilor şi poliţiştilor, într-un dosar de crimă odioasă şi înfricoşătoare u după primele cercetări s-a dovedit că bărbatul, în vârstă de 74 de ani, a fost de fapt lovit. Aprofundând cercetările, oamenii legii au ajuns încet-încet şi la criminali. Surprinzător este faptul că aceştia s-au dovedit a fi trei adolescenţi din oraş, dintre care cel mai mare are 17 ani. Şi mai surprinzător pare a fi motivul crimei: jefuirea bărbatului de banii din buzunar, adică exact 14 lei, potrivit Ziarul de Iasi.

Pădurea se fură, în Cluj, cu sutele de metri cubi. Ce au constatat polițiștii din Cluj în doar două zile de controale. Pădurea se fură, în Cluj, cu sutele de metri cubi; o constată polițiștii din Cluj care fac razie cu jandarmii și cu Garda Forestieră numai ca să găsească, în doar două zile, sute de metri cubi de lemn vânduți ilegal în această lună. Controalele au avut loc ieri și miercuri în Turda, Mihai Viteazu, Gilău, Someșu Rece și Măguri Răcătău iar amenzile date ajung la 10.000 de lei, plus lemn vândut ilegal confiscat valoric în sumă de peste 78.000 de lei, potrivit Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro