Subiectele Zilei: Motivul pentru care a rupt Regele Mihai legaturile cu Casa de Hohenzollern; Dezvaluire: Iliescu dadea indicatii pretioase Securitatii; Cine l-a impuscat pe Osama bin Laden; Boagiu a cerut verificarea licitatiilor lui Berceanu
Dezvaluire EVZ: Iliescu dadea indicatii pretioase Securitatii. Un colonel in rezerva vorbeste in premiera despre cum coordona Ion Iliescu Securitatea din Iasi in perioada in care era prim-secretar acolo. Mereu a dezmintit orice legatura a sa cu actiuni de politie politica. Dimpotriva, fostul presedinte Ion Iliescu a afirmat in nenumarate randuri ca, daca a influentat cumva Securitatea prin functiile politice pe care le-a detinut inainte de 1989, a facut-o in favoarea celor persecutati. Un fost securist arata insa ca, in calitate de prim-secretar la Iasi, Ion Iliescu nu avea doar o legatura formala de coordonare cu Securitatea locala, ci se implica cat se poate de serios. In anii 1974-1979, perioada in care Iliescu a fost numarul unu in judetul Iasi, Ion Frujinoiu nu mai facea munca informativa si se ocupa de formarea tuturor securistilor din judet. Astfel, stia tot ce misca in Inspectoratul Judetean ce ingloba Securitatea si Militia, care se subordonau, amandoua, Partidului, deci prim-secretarului. „Ion Iliescu venea la informari, la bilanturi, lua parte la discutii, punea concluzii, spunea <>”. Integral in EVZ.
Fabuloasa noastra agricultura. Vedere aeriana rara. Cand zbori cu avionul deasupra terenurilor din jurul Capitalei, luciul lacurilor si baltilor poate fi usor confundat cu solariile de legume si zarzavat. Aici se afla gradina care furnizeaza o buna parte din alimentele ce ajung pe mesele bucurestenilor. Asemenea marinarilor, barbatii intind ca pe vele celofanele peste scheletele de lemn sau de otel ale solariilor. Vantul flutura zgomotos plasticul transparent, facand sa apara mici valuri acolo unde n-a fost bine intins. Lucratorii se opintesc din nou in funii si trag iar de celofan, pana-l fac neted de zici ca-i geam. Inauntru, femeile culeg buruienile din jurul rasadurilor sau muta lastarii firavi din ghivece in sol. E marea pregatire pentru noul sezon de rod, scrie Romania Libera.
Motivul pentru care a rupt Regele Mihai legaturile cu Casa de Hohenzollern. Pe 10 mai, Regele Mihai a anuntat ca de acum inainte Casa Regala va purta nume curat romanesc. Fara de „Hohenzollern – Sigmaringen”, fara titluri conferite de capii familiei princiare germane si cu legaturile istorice si dinastice rupte de aceasta, Casa Regala se va chema de acum doar „a Romaniei”. „In secolul 21, nu mai este normal ca familia regala a Romaniei, stat suveran si independent, sa aiba, prin titlu, o legatura feudala, vetusta, cu un principat care nu mai exista din secolul 19”, spune Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale, care adauga ca decizia este unilaterala si ii apartine in exclusivitate Regelui Mihai. Oricum, in ultima vreme, legaturile cu casa de Hohenzollern erau formale, iar cele doua familii cu sange albastru „isi scriau o data pe an, de Craciun”, continua avocatul. Insa au existat momente de-a lungul istoriei cand acestea au fost proaste de-a dreptul. In timpul Primului Razboi Mondial, cand regele Ferdinand I a decis ca Romania va lupta de partea Antantei si impotriva Germaniei, de Hohenzollernii l-au sters pe acesta din cartea familiei, scrie Gandul.
Maine aflam ca am scapat de recesiune. Ce facem cu criza? Analistii financiari contactati de EVZ dau ca sigura iesirea Romaniei din recesiune. Totusi, ei avertizeaza ca nu e timpul sa ne culcam pe o ureche, ci sa continuam reformele incepute. Specialistii spun ca datele statistice vor anunta sfarsitul recesiunii, fiind astfel de acord cu opiniile guvernantilor si ale FMI. Desi a avut o evolutie modesta, economia, spun acestia, a reusit sa continue in primele trei luni cresterea inregistrata in ultimul trimestru din 2010, ceea ce, in termeni tehnici, ar inseamna ca am iesit din recesiune.
„Boagiu a cerut verificarea licitatiilor lui Berceanu”. Cele mai mari nereguli in organizarea licitatiilor se inregistreaza la spitale, care deruleaza fonduri de zeci de milioane de euro, spune Cristina Traila, sefa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Cea mai mare amenda a fost data tot unui spital, Alexandru Obregia din Bucuresti, dar ANRMAP are doar 16 agenti constatatori pe o piata in care 13 mii de institutii publice deruleaza licitatii pentru contracte de 19 miliarde de euro. Nereguli multe si mari se inregistreaza si la primarii sau ministere, dar sunt greu de depistat, explica Traila, care a constatat ca „o mana spala pe alta” fiindca nici primarii, nici ministrii nu-si reclama predecesorii. Sefa ANRMAP anunta insa o bresa in acest sistem inchis: Anca Boagiu a cerut justitiei sa cerceteze ce s-a intamplat in perioada predecesorului ei, Radu Berceanu. Interviu integral in Romania Libera.
Marea Britanie schimba codul rutier: „Idiotul care face zig-zag-uri in trafic si ii sicaneaza pe altii” plateste 100 de lire amenda. Unde s-a blocat legea similara in Romania. Soferii care conduc agresiv in Marea Britanie risca o amenda intre 80 si 100 de lire sterline, pe loc, conform noului regulament rutier adoptat de guvernul britanic. Prin sofat agresiv, autoritatile britanice inteleg condusul prea aproape de o alta masina, taierea caii sau franele bruste. Pe de alta parte, legea va fi mai blanda cu soferii care incalca ocazional regulile de circulatie, ceea ce inseamna ca, celor care depasesc cu putin limita de viteza nu li se vor mai aplica sanctiuni, ci vor fi indemnati catre cursuri de perfectionare a sofatului, scrie Gandul.
Avanpremiera Revolutiei, la Iasi. La 14 decembrie 1989, ora 16.00, Piata Unirii din Iasi ar fi putut da tonul Revolutiei romane. Scenariul a fost insa comutat pe „varianta Timisoara”. „Adevarul” recompune astazi momentele care ar fi putut declansa, in capitala Moldovei, inceputul Revolutiei romane. Multe dintre teoriile cu privire la evenimentele din decembrie 1989 exclud Iasiul de pe lista oraselor revolutionare. Totusi, o mana de intelectuali din capitala Moldovei il revendica drept „oras initiator al Revolutiei romane”. In orasul de pe raul Nicolina (singurul rau din Romania care curge in intregime de la sud la nord), Revolutia romana a fost insa cel mai asiduu pregatita si a avut cel mai spectaculos esec, scrie Adevarul.
Ce il preocupa pe Osama bin Laden, in 1999: „Gasiti-mi nevasta!” La inceputul lui septembrie, in anul, 1999, tanarul yemenit Rashad Mohammed Ismael a primit cel mai important telefon din viata lui. Rashad era un predicator si un membru marcant al organizatiei teroriste al-Qaida din Kabul. Osama bin Laden decisese sa se casatoreasca pentru a cincea oara, iar Rashad, unul dintre ajutoarele sale importante, a fost insarcinat cu misiunea de a-i gasi o nevasta potrivita. Rashad Mohammed Ismael a a ascultat cu atentie ordinul lui Osama: „Trebuie sa fie pioasa, loiala, tanara, sa aiba intre 16-18 ani, manierata, dintr-o familie buna si mai presus de toate rabdatoare. Va trebui sa suporte felul in care traiesc!” Din fericire, Rashad stia pe cineva: Amal Ahmed al-Sadah, o tanara de 17 ani, fiica unui fost functionar public, care, potrivit lui Rashad era „femeia potrivita” pentru liderul al-Qaida, atunci in virsta de 44 de ani, scrie EVZ.
Cine l-a impuscat pe Osama bin Laden? Trei fosti membri ai fortelor speciale americane Navy SEALs explica pentru The Washington Post cine sunt membrii Team Six, care sunt criteriile prin care sunt alesi acestia si prin ce probe trebuie sa treaca pentru a ajunge in cel mai select grup operational al armatei americane. In mod oficial, Team Six de fapt nici nu exista (de altfel, numele a fost schimbat, insa nu a fost facut public, iar membrii unitatii il folosesc in continuare pe cel vechi). Pentru misiunile acestei unitati nu se completeaza formulare si nu se alcatuiesc dosare – iar daca totusi acest lucru se intampla, toate documentele sunt distruse la sfarsitul operatiunii – indiferent daca aceasta a avut succes sau nu. Daca un membru al Team Six este ucis in timpul unei misiuni, acest fapt nu va fi specificat nicaieri. Moartea sa va fi anuntata de fortele armate americane drept „deces in timpul antrenamentelor in estul Afghanistanului”. Cei implicati vor descifra ce se ascunde in spatele acestor cuvinte, scrie Romania Libera.
Miracolul de la Copsa Mica. 2010 a fost primul an din istoria postdecembrista a orasului Copsa Mica in care valorile limita de poluare nu au mai fost depasite. Potrivit Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu, primele efecte sunt reprezentate de reaparitia in zona a unor animale salbatice si a albinelor. In Copsa Mica, acoperisurile negre ale caselor, oile mereu negre sau ghioceii mereu patati au devenit pagini de istorie. De cand a fost inchisa fabrica de „negru de fum”, poluarea din Copsa Mica nu a mai fost una vizibila. „Mai respirai, asa, greu, dintr-o data. Io, nu, ca io-s obisnuit, dar neamurile de pe Hartibaci, care tot veneau la mine, de la ele stiu ca se simtea”, isi aminteste nea Ion, un localnic din Copsa Mica. Integral in EVZ.
Vezi cum vor arata noile sali ale Teatrului National dupa renovare. „In cazul unui cutremur, scena Salii Mari ar fi rezistat perfect, dar nu si sala”, a declarat ieri directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, vorbind despre lucrarile de consolidare ale cladirii institutiei. Ion Caramitru a marturisit ca abia acum poate recunoaste public ca refacerea si consolidarea Teatrului National din Bucuresti erau necesare, cladirea fiind in pericol de prabusire in caz de cutremur. Potrivit arhitectului, Romeo Belea, autorul proiectului de refacere si consolidare al institutiei, in cel mai mare pericol s-a aflat Sala Mare, (partea in care statea publicul si nu scena) care s-ar fi putut prabusi la un cutremur mai mare de 6,5 grade Richter. La doua luni de la debutul lucrarilor, directorul TNB Ion Caramitru recunoaste: „Astept de mult sa fac asta dar abia acum a venit momentul. Nimeni nu ar fi dat banii pentru lucrari daca nu ar fi fost adevarat. Pericolul prabusirii acestei cladiri este real. Scena a rezistat perfect si va rezista, dar nu si sala”. Cea mai grava problema este in foaierul principal si in Sala Mare, unde in 1986 s-a largit spatiul pentru asigurarea mai multor locuri, depasindu-se astfel standardul de maxim 900 de locuri, scrie Romania Libera.
Citeste si: