Subiectele Zilei: Pericol! Suntem la un pas de a ramane fara gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumatate; Spitale de stat vs spitale private. Viziunea surprinzatoare a chirurgului Ioan Lascar: "Competitia creste calitatea"; Exista riscul ca economia sa sufere din cauza protestelor; Eterna "surpriza" a iernii romanesti: ninge in ianuarie!
Eterna „surpriza” a iernii romanesti: ninge in ianuarie! Romanii se arunca cu capul in nameti din graba sau prostie. Desi autoritatile nu au incetat sa anunte inrautatirea vremii, mii de romani au plecat la drum. Intr-o masina, intre Adunatii Copaceni si Calugareni, in judetul Giurgiu, au fost descoperiti un barbat mort si o femeie in stare foarte grava. Ambele persoane aveau degeraturi, iar masina era acoperita de zapada si se vedea doar antena. Sudul Romaniei a fost acoperit de zapada si maturat de viscol. Pana la urma, nimic surprinzator pentru luna ianuarie. Oricate breaking news-uri ar fi la televiziunile de stiri, totusi suntem in toiul iernii. Pe langa cei care au avut treburi urgente de rezolvat si nu puteau sa le amane, au fost si foarte multi care au ignorat prognoza meteorologilor, care au anuntat insistent ca se instaleaza viscolul si ninsoarea. In jur de 800 de masini au fost blocate pe drumuri. O fetita din Galbinasi, Calarasi, a nascut asistata de medici prin telefon. Elicopterul nu a putut sa efectueze interventia din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Mama si copilul sunt sanatosi, scrie EVZ.
„Regii asfaltului” se plang ca afacerea deszapezitului nu e profitabila, dar, „din eleganta”, nu renunta la contracte. De ce cred ei ca un miliard de euro nu e de ajuns. In mod normal, inzapezirea drumurilor nationale ar trebui sa fie una dintre cele mai bune afaceri „de sezon” pentru „regii asfaltului”. Pentru perioada 2008-2012 (cu unele exceptii de contracte semnate din 2009 pana anul acesta). Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a alocat nu mai putin de 4,4 miliarde de lei, aproape 1,1 miliarde de euro la un curs mediu de 4,2 lei/euro, fara TVA, pentru contractele multianuale de deszapezire a DN-urilor la nivel national. Cu unele exceptii, contractele acopera patru ierni, respectiv din 2008 pana iarna aceasta inclusiv. Suma alocata de stat pentru deszapezire, care este, conform calculelor gandul, de cate 16.604 euro (la un curs mediu de 4,2 lei/euro) pe fiecare kilometru liniar deszapezit, in fiecare iarna (pentru patru ierni reiese un cost de 66.816 euro pe kilometru liniar) nu este insa suficient de mare pentru unii dintre asa numitii „regi ai asfaltului”, anunta Gandul.
Pericol! Suntem la un pas de a ramane fara gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumatate. Cei mai mari furnizori de gaze catre populatie, E.ON si GDF Suez, impreuna cu alti 22 de operatori mai mici, nu si-au indeplinit obligatiile de inmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevarul”. In aceste zile de ger naprasnic, depozitele de gaze sunt pe jumatate goale. Consumul de gaze la nivel national a crescut cu 30%, pana la 65 de milioane de metri cubi pe zi, fata de 50 de milioane de metri cubi cat este normal intr-o zi de iarna, a declarat, pentru „Adevarul”, Florin Cosma, directorul general al Transgaz. Insa vestea cea mai proasta este ca necesarul suplimentar de gaze va fi cumparat din import, unde preturile sunt de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mari decat pretul gazelor de productie interna. Astfel, importurile au ajuns la 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decat intr-o zi normala. Din depozitele de gaze se extrage volumul maxim posibil, adica 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din productia interna, asigurata de Romgaz si Petrom, care merge si ea tot la maximum. Prin urmare, daca vom continua importurile in acest ritm sau temperaturile scad si mai mult, vom avea preturi uriase la gaze, informeaza Adevarul.
Cum incearca USL sa cumpere sustinerea societatii civile. Document senzational. In urma cu cateva zile, prin semnatura copresedintilor Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL), USL a transmis unor organizatii neguvernamentale un proiect de pact de colaborare cu societatea civila, care cuprindea printre altele asigurari de finantare din bani publici. Aceste organizatii neguvernamentale sunt coagulate intr-o coalitie care sustine protestele din Piata Universitatii. Din aceasta coalitie fac parte circa 30 de organizatii, printre care Societatea Academica Romana, reprezentata de Alina Mungiu-Pippidi, ProDemocratia (Cristian Pirvulescu), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ioana Avadani), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (Ionut Sibian), Salvati Dunarea si Delta (Liviu Mihaiu), Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch (Mircea Toma). Potrivit unor surse, liderii USL ar fi fost incurajati de faptul ca aceste organizatii au sustinut protestele impotriva puterii si au refuzat dialogul cu ministrul Teodor Baconschi. Astfel, liderii opozitiei au crezut ca pot transforma aceasta „bunavointa” intr-un parteneriat pe termen lung. Totusi, se ridica intrebarea daca oferta USL este sau nu morala. Unii dintre reprezentantii acestor ONG-uri s-au simtit ofensati de tentativa de cumparare a bunavointei initiata de USL, altii insa o considera „binevenita”, scrie Romania Libera.
Admitere SRI 2012. Ce teste sustii ca sa ajungi ofiter de informatii. Tinerii interesati de o cariera in SRI pot deveni ofiteri de informatii daca urmeaza cursurile de licenta si de master organizate de Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu”. Pentru nivelul licenta, candidatii se pot inscrie la concursul de admitere din 2012 pana la data de 15 februarie. Testele se desfasoara in perioada 16 – 20 iulie. Candidatii se pot orienta pentru specializarea „Psihologie-informatii” (12 locuri pentru baieti si 3 pentru fete) sau pentru specializarea „Studii de securitate si informatii” (6 locuri pentru baieti si 4 pentru fete). Studiile de licenta dureaza trei ani, iar pentru a dobandi calitatea de ofiter de informatii in cadrul SRI, tinerii absolventi trebuie sa isi continue pregatirea universitara in cadrul unui program de master organizat tot de Academia Nationala de Informatii. Pentru a putea participa la testele de admitere la SRI candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. De pilda, sunt obligati sa se angajeze sub semnatura ca, la terminarea studiilor, renunta la afacerile proprii sau la calitatea de membru in vreun partid politic, anunta Great News.
Diversiunea redesteptarii spiritului civic. Multe din nemultumirile si frustrarile manifestantilor sint indreptatite, dar inducerea ideii ca toate acestea s-ar fi coagulat sub cupola spiritului civic redesteptat este o diversiune. Televiziunile de stiri, prin vocea reporterilor de teren dar mai ales prin „comentariile” directorilor de opinie din platou, au reusit sa nasca o confuzie grava in ceea ce priveste protestele din Bucuresti si din celelalte orase din tara, care se desfasoara de doua saptamini. Toti servantii manipularii prin presa au reusit sa induca ideea ca protestele spontane pe termen nelimitat sint animate de spiritul civic al celor care au realizat peste noapte ca tabla de legi a democratiei a fost stearsa cu buretele de actuala putere politica, desigur, in frunte cu presedintele Traian Basescu, informeaza Deutsche Welle.
Spitale de stat vs spitale private. Viziunea surprinzatoare a chirurgului Ioan Lascar: „Competitia creste calitatea”. Concurenta intre spitalele de stat si cele private si un buget consistent ar resuscita Sanatatea, crede reputatul chirurg Ioan Lascar. O cifra corecta ar fi 8% din PIB, adica o suma dubla fata de cea actuala. Desi lucreaza la stat (Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti), profesorul Ioan Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, considera ca doar „competitia creste calitatea” si spune ca romanii deja nu mai inchid ochii la dotari si servicii proaste. Fructificarea sectorului privat nu va lasa saracii sa moara in strada, crede medicul, pentru ca asigurarile sociale, prin pachetul minim garantat de servicii, vor acoperi necesitatile bolnavilor, inclusiv interventii chirurgicale si investigatii complexe. Pentru ca Sanatatea sa mearga bine, este nevoie sa se aloce fonduri mai mari acestui domeniu. Integral in EVZ.
Cea mai aspra iarna din istorie care a incremenit intreaga tara. Marele Viscol” a incremenit Bucurestiul si intreaga Romanie. Cea mai grea iarna din secolul XX prin care au trecut romanii a fost in urma cu 58 de ani. Stratul de zapada ajunsese pana la cinci metri inaltime in sud-estul tarii. In dimineata zilei de 3 feburarie 1954, bucurestenii s-au trezit prizonieri in propriile case. „Ne-am dat seama ca era zapada mare pentru ca inauntru era intuneric, iar geamurile erau albe. Am incercat sa iesim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici usile!”, a declarat pentru „Adevarul” Dan Antoniu, cercetator istoric in domeniul aeronautic. Potrivit statisticilor Administratiei Nationale de Meteorologie, in 3 februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic tara noastra. Viscolul puternic a lovit in patru reprize, iar vantul a atins o viteza record in Capitala de 126 kilometri la ora. Si cantitatea maxima de zapada depusa a fost una record: 115,9 l/mp in 24 de ore, la Grivita. Tot atunci, cel mai gros strat de zapada din istoria masuratorilor ANM a fost masurat la Calarasi: 173 cm, troienele atingand insa in unele zone din sud-estul tarii si 5 metri, anunta Adevarul.
Exista riscul ca economia sa sufere din cauza protestelor. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, crede ca, pe fondul crizei economice si al manifestatiilor de strada exista riscul ascensiunii fortelor populiste si extremiste. Pe de alta parte, profesorul Haiduc marturiseste ca pana acum nu a primit nici un raspuns din partea guvernului dupa ce Academia si-a pus la dispozitie expertiza privind rezolvarea „crizei grave”, care „nu se margineste la domeniul economic” si care priveste chiar „viitorul” Romaniei. Credeti ca protestele-maraton care au loc in toata tara sunt un semn de sanatate sau mai degraba o tendinta spre anarhie? I.H.: Adevarul de multe ori este la mijloc pentru ca in situatii critice si dificile se amesteca interventii sau solicitari legitime care vin de la o parte a populatiei cu ale unor oameni care au ca obiectiv crearea dezordinii. Integral in Romania Libera.
Lansarea primului satelit romanesc, Goliat – partea 3. Primul satelit romanesc Goliat a intrat in linie dreapta pentru lansare. Agentia spatiala europeana ESA „cea care este sponsorul lansarii- a anuntat recent data oficiala a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilita pentru 9 februarie adica sfarsitul ferestrei de zbor facuta publica inititial (o fereastra de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie). Reamintim pentru cei mai putin familiarizati cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, in zborul sau inaugural. Cu aceasta ocazie vom inaugura o serie speciala si vom relua articolele pe care site-ul SpaceAlliance le-a publicat in urma cu 2 ani, articole in care am tratat toate misiunile ce vor fi lansate de Vega in zborul VV01. Continuam seria speciala, de aceasta data cu satelitul polonez PW-SAT. Proiectul PW-SAT aduce in discutie o idee nu tocmai noua dar care este extrem de simpla si se vrea a fi demonstrata ca practica. Este vorba de echiparea standard inca de la lansare cu un dispozitiv simplu (un balon special gonflabil), care in urma activarii va actiona ca o frana aerodinamica urmand sa scada altitudinea satelitului si sa il forteze la o reintrare si ardere in atmosfera, scrie Space Alliance.
Top: cele mai bune si cele mai proaste site-uri ale institutiilor publice din Romania. Pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei este atat de bine pusa la punct ca a atras numeroase „capuse”, site-uri care fura informatia. Bnr.ro este destul de complex (contine foarte multa informatie), este aerisit si se navigheaza usor prin el. Informatia este structurata logic in meniuri si submeniuri. Pe prima pagina sunt prezentate noutatile, cursul valutar si linkuri utile, iar din bara de meniuri sau din harta site-ului se poate ajunge usor catre orice informatie pe care o cauta un utilizator. Exista posibilitatea de a te abona prin RSS, iar la datele de contact sunt trecute inclusiv adrese de e-mail valabile, un lucru util in era digitala. Unul dintre motivele pentru care acest site este capusat ar putea fi acela ca oamenii, atunci cand cauta informatii despre cursul valutar, sunt interesati de variatiile acestuia la anumite institutii bancare. Totodata, fiecare banca din Romania afiseaza in fiecare zi cursul valutar, iar cu atatea alternative este greu sa te mentii in top. Cu toate acestea, site-ul apare pe prima pozitie in Google atunci cand se da cautare dupa cuvintele-cheie ,,curs valutar”. Integral in Vertical News.