Subiectele Zilei: Poveste de 1 milion de euro: fata care a ingenuncheat CNADNR; Un Airbus A318 de la Tarom, noul avion prezidential. Cum va arata in interior aeronava de 10 milioane de euro; Preasfintire cu bani de la stat: 50.000 de euro tocati in doua zile pe vizita Patriarhului Daniel
- Redactia Hotnews
Reteaua mafiotilor care a vandut romanilor carne alterata. Filiera interna era condusa de Andrei Sileanu si Sorin Selesiu. In circuitul evazionist sunt implicate 45 de firme si peste 80 de persoane, din care 39 sunt deja urmarite penal. Dezvaluiri incendiare reies din documentele procurorilor DIICOT, in cazul “Mafiei carnii stricate”. Pe baza lor, “Evenimentul zilei” va prezinta, astazi, filiera din Romania si omul de legatura cu filiera externa. Asa cum va informam saptamana trecuta, 150 de ticalosi au otravit mancarea romanilor vreme de cel putin trei ani, printr-o retea transfrontaliera cu extensii in alte cinci state ale Uniunii Europene, dar si in tari din spatiul non-UE, scrie EVZ.
Primarii incompatibili, la un pas de salvare. Edilii si presedintii consiliilor judetene vor putea face parte din conducerea societatilor aflate in subordinea lor, potrivit unei legi avizata favorabil de comisia de munca a Senatului. In prezent, legislatia le interzice alesilor locali sa ocupe astfel de functii, iar cateva sute dintre ei au fost declarati incompatibili de ANI. Proiectul de lege a fost initiat senatorul PSD Serban Valeca si este semnat si de alti 17 parlamentari social-democrati, printre care Gabriela Vranceanu Firea. Legea a fost aprobata tacit de Camera Deputatilor, deci fara nici o dezbatere. Potrivit Constitutiei, in cazul primei Camere sesizate, termenul maxim pentru aprobarea unui proiect este de 45 de zile, scrie Romania libera.
Curtea Suprema a inchis definitiv dosarul penal de plagiat al lui Victor Ponta. Cine sunt judecatorii care au decis ca premierul nu trebuie sa fie cercetat. Curtea Suprema a inchis definitiv dosarul penal de plagiat al premierului Victor Ponta. Dupa aproape doi ani de la publicarea in revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta in teza de doctorat, ancheta penala in cazul premierului a fost clasata de judecatori. Curtea Suprema a respins astazi o contestatie la decizia Parchetului General care a decis anul trecut ca Ponta nu trebuie sa fie anchetat in urma unei sesizari in care era acuzat ca a plagiat intr-o carte in care a reluat mare parte din teza de doctorat, scrie Gandul.
Poveste de 1 milion de euro: fata care a ingenuncheat CNADNR. Drama Georgianei Ghegeliu, tanara care, in 2006, si-a pierdut o mana dupa ce masina in care se afla a intrat intr-un parapet rupt de pe DN 13, a ajuns la instanta suprema. De doi ani, fata se lupta pentru despagubiri de un milion de euro, de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. La 25 de ani, varsta la care cei mai multi tineri se bucura din plin de viata, constanteanca Georgiana Elena Ghegeliu invata sa traiasca din nou. Sa traiasca fara mana dreapta. Viata ei s-a schimbat complet intr-o dimineata de Craciun, in 26 decembrie 2006. Atunci, alaturi de Cristian Ion, prietenul ei, Georgiana se afla intr-o Dacie 1310 si mergeau impreuna la Brasov, pe DN 13, scrie Adevarul.
Un Airbus A318 de la Tarom, noul avion prezidential. Cum va arata in interior aeronava de 10 milioane de euro. Romania a gasit un avion pentru presedinte, premier si demnitari. A sistat negocierile cu Italia, care a scos la vanzare cateva aeronave speciale, si va cumpara un Airbus A318 chiar din tara. Avionul, care va face zboruri oficiale, se afla in proprietatea Tarom si ar putea sa coste, potrivit unor estimari, 10 milioane de euro. Avionul A318 este folosit in prezent de Tarom pe cursele de distanta medie, cum ar fi Bucuresti – Paris sau Bucuresti – Roma. Fabricat in 2007 dupa standardele aviatiei civile, acesta este un avion de generatie noua. Daca il va cumpara, Guvernul va trebui sa-l reconfigureze, scrie StirileProTv.
Guvernul scoate aproape 500 de kilometri de cale ferata la inchiriat. Ministerul Transporturilor, condus de Dan Sova (PSD), a modificat statutul a 486 de kilometri de cale ferata, pentru a eficientiza CFR S.A. Segmentele respective de cale ferata vor putea fi scoase la licitatie pentru a fi inchiriate de operatori privati, iar daca nimeni nu va fi interesat, liniile vor putea fi desfiintate. Masura a fost luata in cadrul negocierilor cu FMI, pentru a reduce costurile CFR S.A. Astfel, infrastructura feroviara interoperabila gestionata de CFR S.A. s-a redus de la 7.007,7 kilometri de cale ferata la 6.521,8 km. Diferenta a fost trecuta in categoria neinteroperabila, scrie Gandul.
Preasfintire cu bani de la stat: 50.000 de euro tocati in doua zile pe vizita Patriarhului Daniel. Sfintirea Catedralei din Negresti Oas, facuta, in 2012, in prezenta unor nume grele din cadrul BOR, in frunte cu Patriarhul Daniel, a fost suportata din bugetul judetului. Conform Curtii de Conturi, banii, cheltuiti in mare parte pentru masa, cazarea si darurile oferite invitatilor, au fost cheltuiti ilegal. Nu mai putin de 50.000 de euro, bani publici, a cheltuit Parohia Negresti Oas, in doar doua zile, cat a stat Patriarhul Daniel impreuna cu alti 17 mitropoliti si nume mari ai BOR, pentru a sfinti Catedrala “Duminica Tuturor Sfintilor” din oras. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, jumatate din bani au fost chletuiti ilegal, ajungand din contul primariei Negresti Oas in cel al Parohiei, organizatorul evenimentului, scrie Adevarul.
Comentariu DW: Rusia, aproape de a fi izolata international. Referendumul din Crimeea va izola Rusia pe plan international si va implica Moscova intr-un conflict cu Occidentul pe care rusii il vor pierde, considera Ingo Mannteufel, seful redactiei ruse a DW. Prin insasi organizarea referendumului din Crimeea, Kremlinul a tensionat si mai mult situatia din Ucraina. Previzibilul rezultat al plebiscitului, care a decis alipirea peninsulei la Rusia, nu este, insa, esential. Pe de-o parte, referendumul se sprijina in balamale constitutionale extrem de subrede, fiind, totodata, contestabil din punct de vedere al dreptului international. Referendumul a ignorat atat constituitia ucraineana, cat si mai multe tratate internationale, scrie Deutsche Welle.