Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: ​Povestea genialului Costin, elevul din Arges considerat numarul 1 in lume la informatica; Ingrijorator: Bucurestiul, amenintat de seisme, ruperea unui baraj si o rascoala; Cum ar fi putut Pokemon Go sa salveze Biserica Ortodoxa Romana, la fel cum o face in alte tari.

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

​Povestea genialului Costin, elevul din Arges considerat numarul 1 in lume la informatica. Liceanul are de ales intre marile universitati din Europa si SUA. Costin Oncescu, elevul roman cu cel mai bun punctaj la a XXVIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica desfasurata in august la Kazan (Rusia), va alege, pana in toamna, la ce universitate din Anglia va studia peste doi ani. Genialul pusti considera ca si Romania i-ar putea oferi aceeasi pregatire, dar intr-un timp mai lung si intr-un mod mult mai obositor si stresant decat in Vest. Elev al Colegiului National „Dinicu Golescu“ Campulung, Costin Andrei Oncescu (17 ani) are un palmares uluitor in acest an. Aur la Olimpiada Nationala de Informatica, aur la Balcaniada de Informatica – seniori (dupa ce, in perioada 2012-2014, castigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori), la care se adauga medalia aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara „Tuymaada“, iar acum, argintul la Olimpiada Internationala de Informatica desfasurata la Kazan, acolo unde echipa Romaniei a obtinut trei medalii de argint luate, in ordine, de pustiul de geniu al Argesului, de Andrei-Costin Constantinescu si de Andrei Popa, plus o medalie de bronz castigata de Radu Muntean, relateaza Adevarul.

Ingrijorator: Bucurestiul, amenintat de seisme, ruperea unui baraj si o rascoala. Un cutremur ar produce de patru ori mai multi morti decat in 1977. Urmatorul cutremur major care va avea loc in tara noastra va produce de 4 ori mai multe victime decat cel din 1977, avertizeaza specialistii. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat la finalul lunii august „Planul de analiza si acoperire a riscurilor pentru anul 2016” (PAAR), pentru Capitala, intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). Fiecare judet are cate un asemenea plan, care analizeaza riscurile locale si defineste modul de preintampinare a catastrofelor si de actiune in caz de sinistru. Cutremurul este fenomenul cel mai periculos care s-ar putea petrece in Bucuresti, ”teroristul numarul 1” pentru locuitarii sai, se arata, asadar, in acest document. Seismele „reprezinta un tip de risc atipic, intrucat atunci cand se manifesta, in functie de intensitatea acestuia, poate produce declansarea celorlalte tipuri de risc”, respectiv inundatii si incendieri, potrivit PAAR. De altfel, seismul este considerat factorul de risc major pentru capitala tarii, scrie Romania Libera.

Cum ar fi putut Pokemon Go sa salveze Biserica Ortodoxa Romana, la fel cum o face in alte tari. Pentru prima data intr-un deceniu, am ajuns in curtea bisericii din cartier, care ma asurzeste cu slujbele transmise pe boxe, in fiecare weekend. E dimineata si singurii din curte suntem eu si o femeie batrana care sta pe o sacosa mare de rafie. Se uita fix la biserica si o aud cum ingana, cu barbia in piept, o rugaciune, in care ii cere lui Dumnezeu sa o ajute sa castige la loto. Si eu sunt cu barbia in piept langa ea, ma plimb cu mobilul meu ieftin in mana si ma chinui sa gasesc unul dintre cele trei monumente care imi dau mingi de prins pokemonii. M-a rugat femeia s-o ajut sa se ridice si atunci mi-am dat seama ca Pokemon Go m-a facut sa merg la biserica si sa socializez cu credinciosi cu care probabil nu as fi vorbit in nicio alta situatie, scrie Vice.

Un primar din Banat cauta locuitori pentru oras. Metodele inedite prin care edilul vrea sa repopuleze localitatea. Zeci de orase din Romania au suferit in ultimii ani depopulari masive, conform datelor oficiale prezentate de catre Guvernul Romaniei. Resita se afla pe locul doi in acest top, dupa Brasov, cu o scadere drastica a populatiei de peste 30 de mii de locuitori. Ioan Popa, primarul ales in acest an de catre resiteni, vrea sa repopuleze municipiul de pe Barzava. Edilul doreste sa aduca tineri din alte zone ale tarii care sa se stabileasca in orasul carasan. Popa sustine ca exista o preocupare a investitorilor prezenti in Resita, dar si a celor care intentioneaza sa mai vina, de a avea resurse umane disponibile. Primarul crede ca, administratia pe care o conduce, are ce sa le ofere tinerilor. Pentru asta, pregateste chiar si o campanie de marketing prin care sa-i convinga ca Resita este locul potrivit unde sa se stabileasca, relataza Adevarul.

Politica romaneasca, in coma. Instalarea unui ”guvern tehnocrat” ar trebui citita ca o abdicare a partidelor politice de la ambitiile lor legitime, una a carei durata ar putea fi mai lunga decat se estima initial si care ar putea continua. Se spune ca la toamna ar putea fi instalat un guvern de mare coalitie, PSD-PNL, condus de Dacian Ciolos. Cel mai recent a spus-o liderul UDMR, Kelemen Hunor, care, surprinzator, parea consolat cu aceasta varianta cu toate ca formatiunea sa ar fi pusa, aparent, intr-o pozitie mai slaba. In orice caz, ideea aceasta nu a prins contur fara motive serioase. Partidele mari sunt lipsite de orice energie combativa, nu au idei, nu au programe si oameni proeminenti, ceea ce favorizeaza o asemenea varianta stimulata, dupa toate aparentele, si din exterior, scrie Deutsche Welle.

Care au fost ultimele cuvinte scrise de seful vanatorilor din Cluj care s-a sinucis, vineri dupa amiaza. Seful vanatorilor si pescarilor sportivi din judetul Cluj s-a sinucis deoarece nu mai suporta ura colegilor lui si faptul ca acestia planuiau sa il schimbe din functia pe care o detinea, si anume aceea de presedinte al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Cluj. Din primele informatii adunate de politisti a rezultat ca Ioan Mesesan a recurs la acest gest disperat din cauza tracasarii la care a fost supus de colegi in ultima vreme. Peste toate acestea s-a suprapus si o boala mai veche, generata de o muscatura de capula. De altfel, sustin surse oficiale, Mesesan suferea de boala Lime, anunta Evz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro