Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Povestea mafiotului care voia sa fuga in Belize cu pasaport romanesc falsificat; Fiscul cauta in Elvetia conturile secrete ale bogatasilor romani; Curtea Suprema a pus stop ridicarilor de masini

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Povestea mafiotului care voia sa fuga in Belize cu pasaport romanesc falsificat. Teroristi, membri ai mafiei sau urmariti general au apelat la serviciile unei grupari din Republica Moldova care au reusit sa falsifice perfect acte de identitate romanesti. Liderul organizatiei a fost identificat in discutiile telefonice ca „Dorin”, locuieste in Chisinau si este „posibil functionar public intr-o structura de securitate”. Pretul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere si un pasaport turistic. Procurorii SUPC au observat ca aproape 100 de acte de identitate au fost falsificate in cateva luni. Atunci cand cumparau pasapoartele expirate, Nicu Rus motiva ca acestea sunt necesare „ca vor sa ajute barbati din Ucraina, sa nu faca armata si sa-i duca in Italia”, dezvluie EVZ.ro.

Fiscul cauta in Elvetia conturile secrete ale bogatasilor romani. Ce au in comun Viorel Hrebenciuc, sotia lui Mihai Tanasescu, cumnatul lui Mircea Geoana si oamenii de afaceri Vladimir Cohn si Jean Valvis? Un cont gras in bancile elvetiene, conform celor de la Rise Project. Este vorba despre persoane care au ocupat posturi importante si au negociat imprumuturi in numele statului pe pietele externe de capital, cum ar fi Ionut Mircea Costea, cumnatul lui Geoana, sau de sotia lui Tanasescu, fost ministru al Finantelor, actual reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International. Fiindca, in timp ce micile afaceri au fost inchise de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru ca s-a gasit un plus de cativa lei pe casa, reprezentanti ai clasei politice, dar si oameni de afaceri isi ascund banii in banci elvetiene pentru a nu plati impozitele datorate, scrie Romania libera.

Cazul paradoxal al procurorului bogat care a luat o mita insignifianta. Inca un magistrat ajunge dupa gratii dupa ce a fost prins in flagrant luand mita. Stefan Crisu, unul dintre cei mai vechi procurori criminalisti din Capitala, nu a rezistat tentatiei si a acceptat sa ia spaga in schimbul interventiei intr-un dosar. Procurorul Crisu s-a vandut pentru 2.000 de euro si un telefon mobil. Asta in conditiile in care magistratul are o situatie materiala indestulatoare. Alaturi de sotia sa, care este notar public, Stefan Crisu detine o vila de aproape 150 de metri patrati in comuna Berceni, in apropiere de Capitala, si un autoturism BMW. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, procurorul castiga lunar aproape 9.000 de lei, potrivit Adevarul.

Aventura contribuabilului roman care vrea sa-si trimita prin Posta declaratia de venit la Fisc. „Mergeti in piata, cumparati plicul si apoi va intoarceti in fata, nu mai stati la coada’. Te astepti ca la Posta Romana sa gasesti cel putin doua lucruri: scrisori si timbre. Pentru cei care pleaca convinsi ca de la Posta poti cumpara banalul plic s-ar putea sa aiba o surpriza neplacuta: institutia nu mai vinde plicuri de mai bine de doua luni de zile si nici nu se stie exact cand vor reveni asupra acestei decizii. Explicatia oficiala oferita gandul de Posta Romana este: „lipsa plicurilor de la vanzare in oficiile Postei Romane este o situatie temporara, care tine de ratiuni tehnice”. Multi dintre romani au avut surpriza neplacuta chiar luni, cand expira termenul limita la care pot fi trimise declaratiile de venit la Fisc, iar acest lucru se putea face folosind serviciile Postei, scrie Gandul.

Povestea oamenilor care aduc Universul mai aproape de noi. De cand s-a angajat in 2009 ca muzeograf la Observatorul Astronomic din Barlad si la planetariul din oras, aflate in cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, Ciprian Vintdevara a reusit sa doteze observatorul cu telescoape, aparate de fotografiat, luneta si alte accesorii folosite in timpul observatiilor. Acum, zeci de oameni participa nu doar la observatiile obisnuite din timpul saptamanii, ci si la lectiile de astronomie gratuite organizate de Ciprian in cadrul scolii de vara „Descopera Universul”. Daca la prima editie au venit in jur de 50 de participanti, anul trecut s-au inghesuit 120 de persoane pe culoarele observatorului. Nu erau numai elevi: venisera si adulti. „Se facuse mare coada. Pana pe scari era coada la inscriere. Si au venit in fiecare seara si au avut rabdare 4 ore cat dureaza cursurile, apoi inca vreo doua ore observatiile. Ne-am intalnit la 6 seara si am terminat pe la 11”, a povestit Ciprian pentru GreatNews.

Curtea Suprema a pus stop ridicarilor de masini. Numai in sectorul 1, anul trecut au fost „confiscate” 7.200 de autoturisme. Inalta Curte a aprobat, ieri, recursul formulat de Avocatul Poporului, in ceea ce priveste ridicarea masinilor stationate neregulamentar. Dupa ani buni de „lupte” cu morile de vant, magistratii au stabilit: consiliile locale nu mai au niciun fel de competenta in ridicarea autoturismelor. Contactat de EVZ, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat ca doar Guvernul poate stabili sanctiuni in ceea ce priveste rid i c a r e a masinilor si ca, in mod obligatoriu, acesta va trebui sa stabileasca o reglementare unitara aplicabila la nivelul intregii tari cu privire la cei care parcheaza ilegal masina sau care incurca circulatia, potrivit EVZ.ro.

Gafa la Cotroceni: Anestezist cercetat penal pentru luare de mita, decorat de presedintele Iohannis. Presedintele Klaus Iohannis a mai semnat, luni, mai multe decrete de decorare a unor medici de la cel mai mare spital de copii din tara „Grigore Alexandrescu”. Printre acestia se numara si anestezistul Florin Rusu, retinut in mai 2013 pentru luare de mita, alaturi de chirurgul ortoped Stefan Oszvath, medic in aceeasi unitate sanitara. Cei doi au fost acuzati ca ar fi cerut bani de la familiile unor copii care aveau nevoie de operatie. De altfel, Rusu a recunoscut faptele de care a fost acuzat. Florin Rusu, care a mai fost decorat si de presedintele Traian Basescu in 2011, pentru modul in care a actionat atunci cand au fost salvati bebelusii implicati in tragedia de la Maternitatea Giulesti, este cercetat in stare de libertate, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro