Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Povestea neromantata a relatiei Paulei Iacob cu Securitatea comunista. Turnatoriile, cadourile si victimele; Oameni care nu vor fi niciodata someri. Afla ce facultate trebuie sa faci pentru a fi cautat de angajatori; Congresul al X-lea al PCR: inceputul dezastrului

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Povestea neromantata a relatiei Paulei Iacob cu Securitatea comunista. Turnatoriile, cadourile si victimele. Avocata a ajuns celebra dupa ce l-a aparat din mila pe „Printisorul” Nicu Ceausescu, l-a scapat de la moarte pe cainele maidanez Bosquito si l-a scos din puscarie pe profesorul de sport de la Liceul Jean Monnet, acuzat de relatii sexuale cu o eleva. venimentul Zilei va prezinta, in editia de print de maine, detalii in exclusivitate despre dosarul de Securitate al celebrei avocate Paula Iacob. Ea primea recompense de neimaginat de la ofiterii politiei politice a lui Nicolae Ceausescu. Printre victimele turnatoriilor sale intalnim jurnalisti celebri de la „Europa Libera”, artisti si disidenti ai regimului comunist. De asemenea, ce informatii ordinare a dat avocata despre rudele sale si despre prietenii apropiati. Cum explica Paula Iacob cadourile primite de la Securitate si ce tactica a aplicat pentru „a pacali” ofiterii. Pe 13 iunie 2012, Curtea Suprema a stabilit ca avocata a fost colaborator al Securitatii cu numele conspirative „Gabriela” (1952 – 1954) si „Ioana” (1970 – 1974), scrie EVZ.

Congresul al X-lea al PCR: inceputul dezastrului. Din 1969 Ceausescu a devenit un lider de neinlocuit. Crease astfel de mecanisme incat o fractiune coalizata impotriva lui nu putea actiona cu sanse de izbanda. Cel de-al doilea congres al partidului de la venirea lui Ceausescu la putere s-a tinut intre 6 si 12 august 1969. Data lui fusese amanata din cauza vizitei lui Nixon la Bucuresti. A fost, probabil, cea mai bine vazuta ceremonie de acest gen. Romanii priveau viitorul facandu-si mari sperante. Cine-ar fi crezut ca plasa, din ale carei ochiuri se vor zbate cu atata ardoare sa scape in decembrie 1989, se infasura nevazuta, atunci, in jurul lor? De la vladica si pana la opinca, Ceausescu le-a impus vointa si planurile fanteziste. Imagistic, spectacolul a fost lung si fastuos: 2000 de delegati, 1 500 invitati, 70 de delegatii ale partidelor comuniste si muncitoresti si miscarilor de eliberare nationala. In 1969 s-a aniversat si implinirea unui sfert de veac de la 23 august 1944. Marea cotitura, numita la congres de Ceausescu „act istoric care a dus la eliberarea Romaniei de sub jugul fascist si a marcat inceputul revolutiei populare, antifasciste”, anunta Adevarul.

Oameni care nu vor fi niciodata someri. Afla ce facultate trebuie sa faci pentru a fi cautat de angajatori. Intr-o societate in care absolventi de stiinte juridice sau filologie sunt nevoiti sa se angajeze ca ospatari sau lucratori comerciali, unele specializari universitare au mare cautare pe piata fortei de munca. „Buna dimineata, domnu’ inginer!”. Asa e intampinat Tiberiu, un tanar de 23 de ani, cand intra pe portile santierului naval Damen Shipyards Galati. Masterand la Facultatea de Arhitectura Navala, Tiberiu a fost unul dintre norocosii studenti „racolati” de pe bancile facultatii de o companie privata. Ocupa postul de inginer constructor naval si, dupa doi ani de rodaj prin toate departamentului santierului, spera sa fie trimis la un santier Damen din strainatate, pentru aprofundarea meseriei. Intre timp, primeste un salariu multumitor si nu are grija zilei de maine. Asta in timp ce sute de studenti si proaspat absolventi din specializari precum Drept, Filologie sau Stiinte Agricole sunt nevoiti sa accepte locuri de munca fara nicio legatura cu domeniul lor, informeaza Romania Libera.

DW: Sub masca zambitoare a reducerii cheltuielilor. Majoritatea parlamentara a promovat un proiect de modificare a statutului deputatilor si senatorilor care da timpul inapoi cu opt ani consolidand imunitatea parlamentarilor in fata Justitiei. Imunitatea, beneficiile, incompatibilitatile sunt definite, in primul rand, prin legea statutului deputatului si senatorului. Or, prima lege pe care a luat-o in discutie noul Parlament nu este una privind libertatile civile sau poate pensiile si ajutoarele sociale, ci chiar legea statutului. Aceasta centrare pe sine a prioritatilor trezeste o serioasa circumspectie. Sa vedem insa care sunt modificarile sensibile. Prima categorie, in ordinea articolelor din lege, priveste declaratia de avere. In legea actuala declaratia ar trebui depusa inainte de validarea mandatelor, iar in proiect abia dupa validare, scrie Deutsche Welle.

Curtea de Apel Bucuresti. Judecatorii Horatius Dumbrava si Alexandru Serban au sapte capete de acuzare. Vezi toate acuzatiie! Curtea de Apel Bucuresti ne arata greselile judecatorilor Horatius Dumbrava si Alexandru Serban. In timp ce Alina Ghica are un singur punct pus in discutie, ceilalti doi membri CSM sunt pusi la zid. Dumbrava este acuzat pentru regresul inregistrat pentru statutul judecatorului in timpul mandatului sau de presedinte al CSM, intretinerea unei stari conflictuale in CSM si subminarea bunei functionari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Alexandru Serban este acuzat pentru sustinerea care i-a acordat-o lui Dumbrava in aceste actiuni negative pentru sistemul judiciar, anunta EVZ.

Seful auditului din Autoritatea pentru Sport si Tineret, turnator la Securitate. Ioan Mircea Ciocotisan, seful Biroului de audit intern din cadrul Autoritatii Nationale de Sport si Tineret (ANST), a fost colaborator la Securitate. Fost rugbist la Stiinta Cemin Baia Mare, Ciocotisan a fost racolat in 1984, pe cand era angajat ca muncitor la Complexul Economic Carpati Baia Mare. Delatiunile sale, semnate cu numele conspirativ „Dinu”, i-au vizat mai ales pe sportivii cu care actualul functionar public intra in contact. Dosarul de informator al lui Ciocotisan, de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), contine mai multe note despre proprii colegi de echipa de la Cemin Baia Mare, considerati de informator drept „dusmani ai poporului”. Legaturile cu cetatenii straini, intentia de a trece granita sau achizitia unui banal aparat video erau raportate prompt de Mircea Ciocotisan la Securitate, informeaza Adevarul.

Valerian Trifa, arhiereul controverselor. Una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei ecleziastice romanesti din secolul XX a fost arhiepiscopul ortodox Valerian Trifa. Adulat de unii pentru indarjirea cu care s-a opus comunismului si pentru calitatile sale de lider spiritual, de duhovnic si de episcop, contestat de altii pentru implicarea sa in Miscarea Legionara, arhiereul roman a cunoscut un destin asemanator cu cel al misionarilor din primele decenii ale crestinismului. Persecutat in propria sa tara, din motive politice, nu religioase, el a trecut prin lagare naziste, apoi a peregrinat prin Occident. Devenit lider al romanilor emigrati in SUA, in ultimii ani ai vietii, el a fost demascat de catre membri ai comunitatii evreiesti. Pentru ca a mintit in legatura cu trecutul sau legionar, Valerian Trifa a fost nevoit, in anii batranetii, sa apuce drumul unui nou exil. El a murit departe de tara sa natala, Romania, dar si de credinciosii pe care au i-a pastorit decenii intregi, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro