Subiectele Zilei: Primul moment cu adevarat dificil pentru guvernul Ponta; 1,31 miliarde de euro: factura pe care toti romanii o platesc in fiecare an evazionistilor din domeniul alimentar; Atentie: parcari la privat si blocarea rotilor!
- Redactia Hotnews
Primul moment cu adevarat dificil pentru guvernul Ponta. Sfarsitul de an aduce primele dificultati cu adevarat serioase pentru guvernul in exercitiu, problemele financiare acumulandu-se in deciziile care trebuie luate in urmatoarele doua saptamani. Rectificarea bugetara negativa, taierile de la bugetele unor ministere de forta, surpriza incasarilor bugetare mult sub asteptari pe fondul cresterii economice, tragerea intempestiva a 700 de milioane de euro din creditul de siguranta de un miliard de la BIRD. Toate acestea premerg draftul de buget pe anul 2014, cu problemele concrete care se intrevad din declaratiile premierului si ale ministrilor de la Finante: dificultatea de-a indexa toate pensiile conform legii, in anul 2014, precum si cea de-a identifica noi surse de venituri, precum cresterea cotei unice – subiect aflat pe agenda discutiilor de acum 10 zile din coalitia de guvernare, scrie Cursdeguvernare.
1,31 miliarde de euro: factura pe care toti romanii o platesc in fiecare an evazionistilor din domeniul alimentar. 3 retele, mod de operare: Abatorul, Portbagajul si Faina. Statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare, potrivit calculelor Gandul. Cea mai mare suma, 600 de milioane de euro, nu mai ajunge la stat din cauza evaziunii fiscale din sectorul moraritului si al panificatiei, unde evaziunea ajunge sa reprezinte pana la 60% din aceasta piata evaluata la un miliard de euro pe an. Alte 480 de milioane de euro se pierd anual din sectorul legumelor si fructelor, o piata de 800 de milioane de euro, iar restul de 230 de milioane de euro nu mai ajung in visteria statului din industria carnii, potrivit estimarilor Gandul.
Sotia „Comisarului Cattani” despre ziua arestarii: „I-am spus copilului ca Traian e in strainatate”. Gabriela Berbeceanu, sotia comisarului sef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a povestit pentru adevarul.ro despre cum a trait cele mai grele momente din intreaga cariera a sotului ei, arestat in prezent intr-un dosar in care a fost acuzat de favorizarea unor grupari infractionale. „Ii spun fiului meu, in varsta de noua ani, ca tatal lui este plecat in strainatate”, se destainuie Gabriela. Sotia „comisarului Cattani”, Gabriela Berbeceanu, a trecut prin momente extrem de tensionate alaturi de cei dragi, in ziua in care Traian Berbeceanu a fost pus in inviunire si apoi retinut si arestat preventiv intr-un dosar in care a fost acuzat de favorizarea membrilor unor grupari infractionale, scrie Adevarul.
Afaceri murdare pe seama alimentelor pentru saraci. Peste 24 de milioane de euro din fondurile europene alocate Romaniei pentru ajutorarea saracilor au fost deturnate si au ajuns in conturile din Cipru ale unei firme bulgaresti. In timp ce mii de saracii din intreaga tara se calca zilnic in picioare la cozi interminabile pentru o punga cu orez, ulei sau faina, unii isi insusesc milioane de euro din fondurile europene destinate acestui program umanitar. Anul trecut, mai mult de o treime din aceste fonduri, adica peste 24 de milioane de euro, din cele 60,7 milioane alocate Romaniei, au fost deturnate, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, si au ajuns in conturile din Cipru ale unei firme bulgaresti, scrie Capital.
Atentie: parcari la privat si blocarea rotilor! Edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat, vinerea trecuta, cu liderii consilierilor generali posibilitatea blocarii rotilor la masini care sunt lasate pe strazile din centrul orasului, si nu in parcarile Admistratiei Strazilor sau in cele subterane, ca de exemplu cea de la Universitate. Municipalitatea a facut si un studiu in acest sens, insa el nu a fost prezentat inca alesilor, potrivit liderilor consilierilor generali PDL si PNL, Silviu Vaduva si Cornel Pieptea. „S-a discutat si despre posibilitatea delegarii serviciului de gestionare a parcarilor supraterane. Dar trebuie facut totul unitar. Nu poti sa delegi serviciul, dupa ce acum cativa ani ai reziliat contractul cu o firma privata, tocmai pe motivul ca nu vin bani la buget”, a explicat Silviu Vaduva, potrivit EVZ.
De ce guvernul Ponta nu o consulta pe Gabriela Szabo, desi legea il obliga. Reprezentantii societatii civile din Consiliul Economic si Social sunt ignorati de premierul care i-a numit in acest organism, desi potrivit legii ar trebui consultati obligatoriu asupra proiectelor initiate de guvern si asupra propunerilor legislative ale parlamentarilor. Premierul Victor Ponta a semnat in acest an legea 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social (CES). Acest Consiliu ar trebui sa detina un rol foarte important urmand „sa fie consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative initiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputatilor ori senatorilor”. De asemenea, Consiliul se poate autosesiza propunand legi si masuri, scrie Romania libera.
Cine este femeia misterioasa pentru care senatorul Niculae Badalau ar fi intervenit sa fie angajata la o firma aflata in vizorul DNA. Senatorul Niculae Badalau nu este singurul giurgiuvean implicat in dosarul „Mafia carnii”. Alaturi de omul politic ar fi fost audiata luni si Daniela Bardan, consilier judetean PSD. In comunicatul emis luni de catre Directia Nationala Anticoruptie se mentioneaza faptul ca Niculae Badalau ar fi facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei persoane ce lucra la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist. Desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata, scrie Adevarul.
Liber la turism medical in UE. Romanii, prea saraci sa se trateze in strainatate. Ungaria, cea mai tentanta varianta. Desi o directiva europeana le permite sa se trateze in afara si sa-si deconteze cheltuielile la valorile din tara, putini romani isi vor permite sa profite de aceasta sansa din cauza coplatilor foarte mari. Din 25 octombrie, romanii se pot trata in orice tara UE, urmand ca la intoarcere sa-si deconteze cheltuielile. In teorie suna bine, in practica insa, putini vor beneficia de directiva. Rambursarea se va face la valoarea tarifelor din tara noastra, printre cele mai mici din Europa, iar diferenta, care ajunge si la zeci de mii de euro in cazul unei operatii, va fi suportata de pacient. Romania ar putea beneficia altfel de aceasta directiva: sa atraga straini, scrie EVZ.
Umbra vechilor scaune secuiesti. Astazi, dupa 20 de ani de la caderea comunismului, guvernul de la Bucuresti are in vedere o impartire administrativa care sterge cu totul amintirea vechilor scaune secuiesti. Maghiarii protesteaza. Marsul secuilor din 27 octombrie este cea mai ampla forma de protest a maghiarilor din 1990 incoace. Cu toate acestea, marsul de duminica a avut fragilitatea calma a unei manifestatii de mici dimensiuni, caci zecile de mii de persoane (organizatorii au raportat peste 100.000) nu s-au adunat nicio clipa laolalta intr-o masa amenintatoare de oameni, rasfirandu-se simbolic de-a lungul unei artere transversale a Tinutului Secuiesc de la Chichis la Bretcu, scrie Deutsche Welle.
Paradoxul unei generatii de refugiati: Liberi, dar tot in asteptarea unui ordin. Oamenii fug din Coreea de Nord din multe motive, foamea si teroarea fiind principalele doua. Cei care reusesc sa ajunga in Sud, dupa un drum lung si nebunesc in care la fiecare pas isi risca viata, afla rapid cat de complicata poate fi si libertatea. Pentru un individ abia iesit din tara-puscarie, intre un lucru elementar si-o piatra de moara s-ar putea sa nu existe granita. „Din moment ce fiecarei persoane ii este atribuit, pe viata, un anumit loc de munca sau rol economic, nord-coreenii trebuie sa accepte fara drept de apel pozitia in care au fost distribuiti, fie ea de fermier, miner sau lider politic, scrie Romania libera.