Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Profesor de istorie: Imi cer iertare de la Rege ca am predat lectii mincinoase copiilor mei; Haideti sa lamurim care e treaba cu independenta procurorilor. Cum a muscat Tudorel Toader din momeala propagandei; Cum se distrau pilotii americani si sovietici in timpul Razboiului Rece

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Haideti sa lamurim care e treaba cu independenta procurorilor.Cum a muscat Tudorel Toader din momeala propagandei. De 12 ani, procurorilor le-a fost atribuita prin lege capacitatea de independenta, care se abroga acum prin noua formulare din Legile Justitiei. Insa in paralel cu legislatia interna, avem si legislatia internationala. Pe de o parte, CEDO a spus ca procurorii din Romania, cata vreme actioneaza sub control ierarhic si sub autoritatea ministrului Justitiei, nu sunt independenti in sensul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Pe de alta parte, intr-o serie de tratate la care Romania este parte, se sustine ca procurorilor trebuie sa li se asigure o cat mai larga independenta, mai cu seama in ceea ce priveste investigarea faptelor comise de inalti oficiali. Adica procurorul trebuie sa aiba libertatea de a ancheta fara oprelisti exterioare si fara teama de represalii, scrieAdevarul.

Profesor de istorie: Imi cer iertare de la Rege ca am predat lectii mincinoase copiilor mei. „Le-am spus copiilor ca Regele Mihai a vandut, ca a plecat cu vagoane de aur si saracul nu a plecat. Dar asa am fost invatati. Si, din pacate, cum am cazut eu in plasa au cazut multi. Si astazi sunt rataciti. Si din cauza aceasta, noi nu l-am aparat atunci cand a fost alungat, dupa Revolutie. Si regret enorm ca daca s-ar fi asezat lucrurile asa cum trebuia, pentru ca abdicarea lui a fost ilegala, si Constitutia din 1923 ar trebui sa fie astazi in viata, sigur, cu mici adaugiri si cu rectificari pentru prezentul pe care il traim, daca acest lucru ar fi fost posibil, eu va garantez ca aveam alta clasa politica”, a declarat acesta pentru Digi24.

Cum se distrau pilotii americani si sovietici in timpul Razboiului Rece. Site-ul Aviatuonist a publicat o fotografie in care un avion de lupta F-4 Phantom II efectueaza o figura de acrobatie care consta intr-o rotatie a avionului la 360 de gradein jurul axei sale longitudinale, aproape de un bombardier strategic Tupolev Tu-95. Imaginea a fost facuta de colonelul Robert Sihler, care era la vremea aceea un navigator responsabil cu sistemele de arme. El a explicat ca fotografia a fost facuta la sfarsitul anului 1973 sau la inceputul anului 1974, nu departe de Islanda, cand „bombardierele efectuau zboruri de antrenament din Murmansk pana in Cuba”. Misiuni care erau zboruri in timpul carora pilotii se distrau, mai spune acesta, potrivitAdevarul.

Dacian Ciolos: Din Platforma Romania 100 se va desprinde un partid politic. Fostul premier Dacian Ciolos a anuntat duminica faptul ca din Platforma Romania 100 se va desprinde in curand un partid politic, care va fi capabil sa se prezinte la alegeri. Acesta va colabora cu partidele cu care impartaseste aceleasi valori.”Cred ca este necesar sa arartam oamenilor nu doar o viziune si o ideologie, e nevoie sa arartam ce inseamna, in ce se traduce ideologia”, a declarat fostul premier. „Exista un risc ca acest proiect sa duca la faramitarea opozitiei care si asa, cat o fi ea de puternica, e impartita pe mai multe bucati „, a mai spus acesta, citat deRomania Libera.

Protejati activistii pentru drepturile omului! Doar in ultimul an peste 280 de persoane au fost ucise, din simplul motiv ca militau pentru respectarea drepturilor omului. Cifra a fost prezentata in cel mai recent raport al Amnesty International. „Activistii reprezinta pilonul libertatii, dar daca vocea lor nu se mai aude, societatea se afunda in teama si samavolnicie”, explica secretarul general al Amnesty International. El apeleaza si la guvernul federal de la Berlin: „obligatiile internationale ale tuturor statelor si incalcarile drepturilor omului trebuie abordate in mod clar”, scrieDeutsche Welle.

Cele mai ciudate masini fabricate sau folosite de romani. In perioada dominata de comunism, romanii au optat pentru masini mici si ieftine care isi faceau cat de cat treaba, iarVicea identificat careva dintre aceste mini-automobile, rare, ca sa iti arate ce acapara atentia in acele vremuri. Printre acestea, Dacia D6 -hipiotmobilul romanesc- a iesit in doar 642 de exemplare si a fost folosit mai mult pentru transport de marfuri si bunuri de stat. In aceasta lista se aminteste si de supermini-urile Oltcit Club pe care unii ziaristi au numit-o „masina pentru romanii rebeli”. De asemenea, ARO 12, Dacia 4X4 sau Dacia Deceneu a fost produsa in editie limitata pentru MApN. Era facuta pe sasiu de Aro 10, avea o cutie de viteze de Aro 10 si caroserie de la Dacia 1310 Break.

Povestea cartilor din Romania care au ajuns in biblioteca Vaticanului si in marile cancelarii ale lumii. „Avem carti care sunt in biblioteca Vaticanului. Avem carti care sunt la o multime de cancelarii din lume, presedintii, pentru protocoale inalte sau pentru oameni care isi doresc o carte speciala in casa”, a afirmat Camelia Botezatu, manager al Editurii Paideia, intr-un interviu pentruGandul.„Orice s-ar intampla, pana la urma, chiar daca toate cartile s-ar citi la un moment dat online, cartea-obiect nu poate fi inlocuita de nimic.”, a mai spus aceasta. „Mama Cartilor” reuneste cinci opere esentiale- „Cabala”, „1001 de nopti”, „Decameronul”, „Divina Comedie”,”Don Quijote”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro