Subiectele Zilei: Radu, 21 de ani: a plecat in SUA, s-a angajat in 7 zile, a ajuns director general in 7 luni; Becali si-a facut-o iar cu mana lui: fals in declaratia de avere; Ingeri romani in Italia; Mazare a ramas fara plaje; Eurocandidati care fac milioane de euro
- Redactia Hotnews
Interviu cu un securist: Reconstituirea unui asasinat de acum 60 de ani. Liviu Pangratiu, unul dintre membrii plutonului de executie care a asasinat trei luptatori anticomunisti, pe dealurile din judetul Bistrita-Nasaud, isi spune partea lui de poveste. Doar doi oameni au supravie tuit teribilei intamplari din 24 iunie 1949, cand un pluton al Securitatii a executat trei luptatori anticomunisti langa Rebra, judetul Bistrita-Nasaud. Unul dintre ei este Liviu Pangratiu. Are 90 de ani. Sta intr-un apartament de patru camere din Manastur, cartierul-dormitor al Clujului. Are o pensie de 1.600 de lei, plus remuneratia de 200 de lei primita pentru ca a fost pe front. Este membru al Uniunii Veteranilor de Razboi Cluj. In Est n-a ajuns sa lupte pentru ca a facut scoala militara in Germania, la Halle an der Saal, pana in august 1944.
Cum ati ajuns la Securitate?
Dupa razboi, am lucrat la Evidenta Populatiei, o institutie in subordinea Primariei Bistrita, dar care avea sediul in cladirea Sigurantei Statului. Dupa ce a plecat regele, ne-au trecut pe toti la Securitate. Pe mine, ca sublocotenent.
Integral in EvZ.
Radu, 21 de ani: a plecat in SUA, s-a angajat in 7 zile, a ajuns director general in 7 luni. La inceput a fost fulgerul. Radu Marin din Constanta era un pusti cand a devenit primul roman invitat la Conferinta Internationala a Fulgerului din Arizona. Pe urma a deschis primul site cu informatii despre fulger in limba romana. Si apoi primul club de cercetare a acestui fenomen. La scurt timp a fost premiat de NASA pentru un proiect pe teme de… aviatie. A descris in amanunt cum ar putea arata avioanele si navetele spatiale peste o jumatate de secol. Plus modul in care un avion absolut normal va face zboruri taman pe Luna. Intre timp, ca sa nu se plictiseasca, tanarul a mai obtinut si niste premii in jurnalism. Doar fusese si redactor-sef la revista scolii. Insa toate astea au fost pentru el simple hobby-uri. Ziarele scriau despre Radu ca e supradotat, dar el se simtea om ca toti oamenii. Acum are 21 de ani si este director general la o mare companie din SUA, la departamentul de marketing. Locuieste in Los Angeles, este cel mai tanar din firma, dar a reusit sa cladeasca tot sistemul de marketing, scrie Gandul.
Becali si-a facut-o iar cu mana lui: fals in declaratia de avere. Omul de afaceri Gigi Becali ar putea avea noi probleme cu Justitia din cauza modului in care a intocmit declaratia de avere depusa pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, la care candideaza pe listele PRM. Oamenii patronului Stelei – aflat la momentul depunerii listelor la Biroul Electoral Central in arestul politiei – au omis sa-i treaca in declaratie o tranzactie cu un teren realizata la sfarsitul anului trecut, iar in dreptul actiunilor la diversele societati comerciale pe care acesta le detine au trecut procente si valori la zi false, scrie Cotidianul.
Ingeri romani in Italia. Un documentar intitulat „Angeli”/”Ingerii”, realizat de doua grupuri de artisti si de jurnalisti (Anra si N.403), vorbeste despre ingrijitoarele romance care au salvat si care au in grija acum zeci de batrani din zona devastata de cutremur din Italia. Filmul culege marturii ale romancelor, majoritatea trecute de prima tinerete, care traiesc acum, alaturi de batrani, in corturile amenajate pe camp. Povestesc cum i-au salvat pe batrani: o romanca a scos afara o femeie de 87 de ani carand-o in spate, pe scari, in timp ce acestea se cutremurau, scrie Romania libera.
Paolo Calabresi: „Era sa fiu ucis pentru ca m-am dat drept roman“. Actorului nu-i vine sa creada ca autoritatile nu au deschis o ancheta pentru tentativa de omor. In Italia, simplul fapt de a fi roman te poate costa viata. Adevarul a stat de vorba cu italianul care a fost agresat pentru ca si-a jucat prea bine rolul de roman. Televiziunea Italia1 a difuzat la inceputul lunii martie emisiunea “Hienele”, inregistrata cu camera ascunsa, care il are ca protagonist pe actorul Paolo Calabresi (44 ani). Insotit de un amic, el a colindat intr-o seara periferiile Romei, pretinzand ca este roman, scrie Adevarul.
Mazare a ramas fara plaje. Ordonanta de urgenta privind trecerea plajelor in subordinea hotelierilor, aprobata in sedinta de guvern de marti, nu poate fi pusa in aplicare deoarece ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a refuzat sa semneze documentul. Dupa anuntul privind aprobarea ordonantei, facut marti de ministrul turismului, primarul Radu Mazare a convocat ieri o conferinta de presa ca sa anunte cum vor fi impartite plajele de acum inainte. Cu o jumatate de ora inainte de asta insa, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, i-a spus ca ordonanta a trecut prin guvern doar „sub rezerva semnarii de catre ministrul justitiei”, scrie EvZ.
Eurocandidati care fac milioane de euro. Declaratiile de avere ale multor candidati la Parlamentul European sunt mici miracole financiare, dificil de explicat. Terenuri, case, masini, conturi rasar, brusc, din pamant. Averea unui fost politist (Pavel Abraham) a iesit la iveala abia dupa retragere, un evanghelist cu venituri mici (Ben Oni Ardelean) are o avere mare -19 terenuri si trei autoturisme de lux – , o eurodeputata (Rovana Plumb) care declara la venituri doar indemnizatia de parlamentar poate sa sustina un credit de 800.000 de euro, scrie Gandul.
Firma de leasing te da in judecata si dupa ce-ti ia masina. Firmele de leasing nu mai reusesc sa-si recupereze pierderile generate de clientii rau-platnici doar prin recuperarea bunului. Astfel, companiile aleg sa dea in judecata clientii pentru acoperirea diferentelor. La tribunal ajung majoritatea clientilor care nu au mai putut plati ratele si care au ales sa returneze bunul. „A devenit deja o realitate faptul ca firmele de leasing dau in judecata majoritatea clientilor care au returnat bunul. Este normal sa se intample asa din moment ce suma platita prin rate si valoarea de piata actuala a bunului nu acopera suma finantata initial“, spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania, potrivit Cotidianul.
Constantin Bucur: „Cico Dumitrescu, prins ca vindea secrete KGB-ului”. O categorie aparte de urmariti o reprezentau sportivii de la cluburile militarizate precum Dinamo si Steaua. Ei beneficiau de o urmarire „intelegatoare” a Securitatii. Chiar erau lasati sa faca bisnita pentru a-si rotunji veniturile (cumparau din strainatate produse care nu se mai gaseau in Romania – blugi, cafea, tigari, aparate video – si le vindeau in tara prin cunoscuti). Despre cum erau filati sportivii de la Clubul Steaua (care apartinea Ministerului Apararii Nationale) ne-a vorbit ofiterul de la Contrainformatiile Securitatii Constantin Bucur, cunoscut opiniei publice ca fiind primul ofiter de informatii care a demascat politia politica facuta dupa 1990 de catre SRI, scrie Romania libera.