Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Razbunarea bordurilor – Videanu si echipa pusi sa aduca 5 milioane de lei inapoi; Murgeanu: Prima locuinta ANL va fi vanduta intr-o luna; Producatorii de termopane acuza statul ca le-a distrus afacerile cu programul de reabilitare termica, iar Berceanu i-a demis pe spagarii de la Vama Giurgiu si pe responsabilii din Compania de Drumuri

HotNews.ro

Razbunarea bordurilor – Videanu si echipa pusi sa aduca 5 milioane de lei inapoi. Fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, impreuna cu echipa sa au fost obligati de judecatorii Tribunalului Bucuresti sa restituie la bugetul Primariei Capitalei aproximativ 40 de milioane de lei. Suma provine din diferente „nejustificate” intre pretul de achizitie al unui teren pentru caini in comuna Mihailesti si din plati „nelegale” facute pentru lucrari la infrastructura. Sentinta pronuntata vineri „obliga paratii Mihutu Luminita, Sommer Vladimir, Sosoaca Bogdan, Constantinescu Florentina, Iordache Adrian, Halipa Veronica, Ion Florea, Panaitescu Simona, Vaduva Dan, Videanu Adriean, Dragoi Alexandru Bogdan, Busuioc Camelia si Mitu Monica la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 4.478.328,45 lei despagubiri, actualizate. Obliga Primaria Municipiului Bucuresti sa vireze sumele recuperate in contul bugetului local ca restituiri din finantarea anilor precedenti, scrie Gandul.

Seful fondului locativ, chirias la primarie. Seful Serviciului de Administrare a Fondului Locativ din Primaria Bacau, Gheorghe Muntianu, a primit cu chirie, in urma cu cateva luni, un apartament cu doua camere din fondul locativ de stat. Mai mult, surse din primarie sustin ca Muntianu face demersuri sa intre in posesia apartamentului respectiv. La randul lor, reprezentantii administratiei locale afirma ca inchirierea locuintei, situata in centrul Bacaului, s-a facut pe baze legale, noteaza EvZ.

Murgeanu: Prima locuinta ANL va fi vanduta intr-o luna. Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), Razvan Murgeanu, a declarat ca primele apartamente ANL vor fi vandute efectiv in aproximativ o luna, dupa ce administratiile locale vor trece aceste locuinte din domeniul public in domeniul privat. „Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, dar e o problema acolo. Nu poti sa vinzi locuinta sub pretul de cost pe care il ai la beneficiarul primar, care este administratia locala. De fapt, ce se face? Se trece din domeniul public in domeniul privat si dupa aceea se poate vinde. Sunt doua etape”, a explicat secretarul de stat din MDRL, vineri, la Galati, scrie Adevarul.

Producatorii de termopane acuza statul ca le-a distrus afacerile cu programul de reabilitare termica. Producatorii de tamplarie termoizolanta se plang de faptul ca le-au scazut afacerile, dupa ce Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor (MDRL) a anuntat demararea programului de reabilitare termica a locuintelor. Totodata, acestia au criticat si programul guvernamental „Prima Casa”. In opinia acestora, programele sunt electorale si nu ajuta firmele de profil. In schimb, reprezentantii MDRL au afirmat ca in momente de criza, cand nu se mai poate miza pe sectorul constructiilor, cea mai buna investitie a statului este in refacere si reabilitare, pentru a sprijini economia. Mai mult, ei au promis ca vor dubla finantarea si vor intensifica ritmul lucrarilor, noteaza Gardianul.

Doar cinci firme romanesti au fost prezente in acest an la targul imobiliar din Viena. Doar cinci companii romanesti din Arad, Bucuresti si Cluj au cautat in acest an posibili investitori la targul de imobiliare din Viena. Numarul acestora a scazut la un sfert fata de anul trecut, potrivit reprezentantilor companiilor din domeniu. La targul imobiliar de la Viena din acest an, care a avut loc in perioada 26-28 mai, au participat doar cinci firme romanesti: Bernea Group si Imotrust din Arad, La Donna Imobile din Cluj si Romconcept International Solutions si Building Support Services din Bucuresti. In 2008, la targul vienez au participat 18 companii, printre care Impact Developer & Contractor, Adama Holding si Eka Development, noteaza Adevarul.

„Prima Casa” nu e prima casa. Poti sa iei credit si daca ai mai avut casa. Programul in varianta Emil Boc ii ajuta „in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case”. In varianta Gheorghe Pogea, ii ajuta pe cei care “nu au in proprietate (o locuinta, n.r.) in momentul solicitarii”. Programul „Prima Casa” anuntat drept marea sansa a romanilor fara o casa a lor de a-si cumpara o locuinta la dobanzi mici, a devenit programul „O casa. A oricata casa”. Conform anuntului initial, programul este destinat romanilor care vor sa isi cumpere o prima locuinta, premierul declarand acum o saptamana ca „Prima Casa” ii va sprijini „in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case. Stiu ce dificultati exista: fie nu exista banii necesari pentru plata avansului la banca, fie, uneori nu exista salariul suficient pentru a putea plati ratele aferente unei case pentru care te imprumuti de la banca”, dupa cum declara atunci Emil Boc, noteaza Gandul.

Berceanu i-a demis pe spagarii de la Vama Giurgiu si pe responsabilii din Compania de Drumuri. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a demis, ieri, doi directori din conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), dar si pe seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti, Vasile Ionascu. Demiterile vin la o saptamana de la descinderea unei echipe de zece politisti si a unui procuror la casieriile CNADNR din Vama Giurgiu unde se incasau taxele de pod pentru masinile care parasesc tara. Atunci, politistii de la Giurgiu au retinut, pentru 24 de ore, opt casieri de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, pentru luare de mita, dupa ce, in urma unui control facut in birourile lor, au fost gasiti circa 8.000 de euro. Tribunalul Giurgiu a decis ca cei opt angajati din cadrul Companiei Nationale a Drumurilor sa fie cercetati in libertate, noteaza Gardianul.

Magistratii s-au speriat cumplit de o SRI-sta. Asociatia Magistratilor din Romania a protestat joi fata de o presupusa actiune de intimidare a SRI. Serviciul a raspuns ca nu a facut decat sa se intereseze de un memoriu al judecatorilor din Neamt care indica posibile incalcari ale independentei judecatorilor. Mai exact, salarizarea lor. Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Mona Pivniceru, a protestat joi fata de o actiune a SRI, prin care Serviciul i-a solicitat, in 14 mai, purtatorului de cuvant al Tribunalului Neamt, Iulian Mitrofan, copia documentului “Adevar despre justitia romaneasca”, o scrisoare deschisa trimisa in acea zi Consiliului Europei si Parlamentului European, in care magistratii reclamau presiuni la adresa independentei Justitiei, noteaza Cotidianul.

China, noul Eldorado pentru specialistii romani. Multi dintre romanii cu calificari inalte sunt convinsi ca Occidentul reprezinta singura cale pentru a se realiza profesional si material. Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta teorie. Mii de specialisti din Romania s-au orientat catre China comunista pentru a-si atinge scopurile. Indiferent ca lucreaza in companii locale sau multinationale, din domenii precum telecomunicatii, constructii navale, transporturi sau brokeraj, majoritatea romanilor ocupa functii de raspundere si sunt bine platiti. Romania libera a stat de vorba cu cativa dintre cei care muncesc in China. Ei spun ca au facut un pas important in cariera o data cu acceptarea unei slujbe in aceasta tara, unii fiind chiar hotarati sa se stabileasca acolo, scrie Romania Libera.

Ceai de viata lunga la “Targul pentru o Viata Sanatoasa”. Standurile cu cosmetice naturale de la Marea Moarta, plantele salbatice, vinuri ecologice, uleiuri fine din Franta si dezbateri despre nutritie sanatoasa, relaxare si echilibru psihic, toate se gasesc in weekend la Muzeul Taranului Roman. Aflat la prima editie, “Targul pentru o Viata Sanatoasa” se adreseaza celor interesati sa traiasca “bio”, fara produse chimice. Cei peste 50 de participanti la eveniment vin cu propuneri diverse legate de viata sanatoasa, incearca sa-si convinga vizitatorii sa faca mai mult sport, sa-si achizitioneze echipamente sportive si sa redescopere frumusetea naturii. Vor fi, de asemenea, 20 de workshopuri cu teme de nutritie sanatoasa, forme alternative de relaxare, sport si echilibru psihic si standuri de masurare a tensiunii arteriale, scrie Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro