Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Reactii la raportul pe Justitie. Monica Macovei: Victor Ponta se comporta ca Adrian Nastase; Celelalte Romanii: proiectele de tara care n-au mai apucat sa fie; Dezmat la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicatiilor: 150 de masini pentru 131 de sefi

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Celelalte Romanii: proiectele de tara care n-au mai apucat sa fie. Monarhia a rezistat vreme de 82 de ani la carma Romaniei, dar existenta ei – in forma cunoscuta si sub dinastia de Hohenzollern – a fost mereu amenintata de alte proiecte politice. Cum ar fi aratat tara daca ele deveneau realitate? Adevarul si Dela0.ro va ofera cateva tablouri. Petre P. Carp a trecut deja de pragul celor optzeci de ani de viata, dar nu-si gaseste linistea in acest inceput de 1917 care pare mai degraba a fi sfarsit de lume pentru Romania. La capatul asta de timp batranul Carp este, probabil, cel mai influent lider conservator in viata. Si ce traseu a parcurs Carp! Cand se nastea in familia spatarului Petru de la Curtea Domneasca a Moldovei si a Smarandei, fiica unor boieri din Dealu Mare, Romania nu exista, generatia pasoptista era inca in formare, pe teritoriul Principatelor se aplicau prevederile Regulamentelor Organice, iar la Iasi domnea printul Mihai Sturdza. Era 1837, iar Pavel Kiseleff, iata un nume cunoscut pana si baietilor de bani gata care-si plimba caii putere pe bulevardul ce-i poarta numele, Kiseleff deci era un barbat in toata puterea. Integral pe Adevarul.ro.

Cezar Ion: „In TVR este epidemie de mitomanie!” Restructurarea arunca in ceata TVR. Pe listele de concedieri sunt trecuti atat incompetentii cat si profesionistii. Criteriul principal de evaluare: pila. Nu am fost inclus in procesul de selectie iar numele meu a fost trantit fara explicatie pe lista persoanelor care vor fi concediate. Nu am primit vreo instiintare oficiala, doar mi-am citit numele. Este inexplicabil, asta ca sa nu spunem de-a dreptul marlanesc”. Nu ma voi duce sa cer lamuriri conducerii pana nu voi primi o instiintare oficiala. Nu inteleg insa de ce Saftoiu refuza sa aiba un dialog, desi atunci cand a venit in institutie spunea ca este foarte incantat sa lucreze cu mine”, a spus Cezar Ion, directorul Directiei Editoriale din TVR, anunta EVZ.

Reactii la raportul pe Justitie. Monica Macovei: Victor Ponta se comporta ca Adrian Nastase. Dupa ce Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul pe Justitie pentru Romania, politicienii din Romania, dar si europarlamentarii romani au comentat concluziile prezentate de purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray. In opinia europarlamentarului PNL Norica Nicolai, Comisia Europeana a facut niste generalizari nepermise. In plus, considera ca nu exista vointa politica pentru continuarea reformelor anticoruptie. La randul lui, europarlamentarul PDL Petru Luhan, atrage atentia ca este prima oara cand CE a publicat un raport fara sa se consulte cu autoritatile din Romania. „Tonul general nu este unul pozitiv pentru noi. Pentru prima oara, Comisia Europeana nu consulta autoritatile romanesti inainte de publicarea MCV. Asta inseamna ca exista o suparare pe Guvernul din Romania, informeaza Romania Libera.

DW: Relaţii reci cu Comisia de la Bruxelles. Ultimul raport al Comisiei Europene consemnează o stare generală negativă care ar pretinde, pe mai departe, multe eforturi din partea României în domeniul integrităţii demnitarilor şi luptei anticorupţie Raportul Comisiei Europene a fost prezentat în liniile sale principale în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de purtătorul de cuvânt, Mark Gray. Dialogul cu presa aflată la faţa locului a fost viu şi pe alocuri încărcat de tensiuni abia reţinute, căci o parte dintre ziariştii români au insinuat că sursele de informare ale Comisiei nu ar fi fost întotdeauna demne de toată încrederea. Alţi ziarişti, dimpotrivă, au sugerat că, în anumite privinţe, raportul nu ar fi destul de sever, cum ar fi secţiunea dedicată bunăoară imunităţii parlamentarilor, scrie Deutsche Welle.

Dezmat la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicatiilor: 150 de masini pentru 131 de sefi. Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca sefii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) au tocat ilegal sute de mii de euro pe masini scumpe, delegatii in strainatate si „afaceri” imobiliare cu pierderi de milioane de euro. Raportul Curtii de Conturi, pe anul 2011, releva un adevarat jaf pe bani publici la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), „arbitrul telecom”. Verificarile Curtii de Conturi au vizat perioada 2007-2011, cand la sefia ANCOM s-au aflat Dan Georgescu (2007-2008), Liviu Nistoran (2008-2009) si Catalin Marinescu (2009-prezent). Institutia a tocat sute de mii de euro pe reinoirea periodica a parcului auto. De masini de serviciu au beneficiat nu numai cei 131 de sefi din ANCOM, dar si unii dintre simplii salariati. Astfel, personalul ANCOM foloseste 150 de autoturisme, fara a lua in considerare cele 38 de autovehicule laborator folosite la masuratori si control, anunta Adevarul.

Francezii ataca Dacia! In spatele pretului mic se afla probleme grave. Ca sa cumperi cea mai ieftina masina din Europa, o Dacie Logan, cu numai 5.000 de euro, discriminezi niste muncitori care in locul unui salariu decent castiga 300 de euro lunar. Ca sa mananci carne de porc ieftina isi asumi un mediu poluat. Un road-movie facut de francezi la bordul unei Dacii Logan identifica pretul platit pentru fiecare produs care costa putin. Discountul e doar o aparenta, spune producatorul francez Frederic Brunnquell. Unul dintre cei mai importanti realizatori independenti de filme din Franta, cu numeroase premii internationale la activ, cu aproape 20 de filme si cinci carti publicate, Frederic Brunnquell a cumparat in 2011 o Dacie Logan, a scris pe ea titlul filmului cu spray rosu de graffiti, „Nos vies discount” si a pornit prin Europa sa vada care e pretul real al produselor ieftine, informeaza EVZ.

Cum a ajuns Hitler la putere in urma cu 80 de ani. O serie de fotografii rare si doua inregistrari video, care il infatiseaza pe dictatorul Adolf Hitler, au fost publicate recent de site-ul British Pathe. Fotografiile fac parte dintr-o galerie online si surprind ziua in care Adolf Hitler a luat fraiele Germaniei in maini, adica exact acum 80 de ani, pe data de 30 ianuarie. Pe 30 ianuarie 1933, Adolf Hitler, cel care avea sa devina unul dintre cei mai mari tirani ai istoriei, a fost numit cancelar al Germaniei. Fotografiile il surprind nu doar pe Hitler, ci si pe acolitii sai, inclusv pe Hermann Goring, care tocmai fusese numit Ministru de Interne pentru Prusia. Imaginile publicate de British Pathe surprind prima zi din ceea ce urma sa fie unul din cele mai crunte regimuri din istorie. Hitler a fost numit cancelar de catre maresalul Paul von Hindenburg, dupa ce, in urma a trei scrutine, nu s-a putut forma un guvern majoritar. Von Hindenburg l-a numit cancelar in urma presiunilor venite din partea politicienilor, a industriasilor si a oamenilor de afaceri, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro