Subiectele Zilei: Reteaua carnii stricate. 150 de ticalosi ne-au pus otrava in farfurie; Bomba sociala din spatele certificatelor verzi; Cum si de ce se destrama imperiul Pro TV; Este Jobbik agentul Rusiei in Transilvania?

Reteaua carnii stricate. 150 de ticalosi ne-au pus otrava in farfurie. Mafia carnii ne otraveste de cel putin trei ani. Gruparea infractionala transfrontaliera este formata din peste 150 de persoane si are ramificatii in tari din Uniunea Europeana, dar si in state non-UE. Reteaua a proliferat cu sprijinul unor angajati ai statului, iar fi rele duc „mult mai sus”. Un consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi este implicat. Evaziunea fiscala se ridica la 13,7% din PIB. Caracatita evazionista care a adus in Romania sute de tone de carne, expirata sau stricata, din Uniunea Europeana (UE), are ramificatii in aproape toata tara. Oficiali care au participat la operatiuni au dezvaluit ca ramificatiile „mafiei carnii” conduc catre „persoane influente” si nu exclud extinderea cercetarilor si in alte judete. „Reteaua are peste 150 de membri”, au spus sursele citate pentru EVZ.
Bomba sociala din spatele certificatelor verzi. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta spun doar jumatati de adevar in scandalul privind subventiile acordate energiei regenerabile, iar adevarata problema o constituie posibilitatea inchiderii unor capacitati din industrie, minerit si energie. Dupa „electorata” si super-acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au gasit un alt subiect pe care sa se atace: certificatele verzi, un subiect cu o miza de 10 miliarde de euro, atat cat cumuleaza subventiile acordate sectorului energiei regenerabile. La acestea care se adauga posibilitatea relocarii marii industrii energofage si, urmare directa, implozia sectorului termo si al celui de extractie a carbunelui, ca urmare a scaderii consumului de electricitate, scrie Adevarul.
Este Jobbik agentul Rusiei in Transilvania? Jobbik, partidul extremist ungar asociat cu eurasianismul lui Aleksandr Dugin si Vladimir Putin, incearca sa provoace tensiuni interetnice in Transilvania. Intrebarea legitima este daca Jobbik, impotriva intereselor maghiarilor, ale secuilor si ale romanilor, actioneaza la comanda sau din imboldul Rusiei. Reactia Bucurestiului sugereaza ca da. Un amanunt interesant, apropo de sustinerea Jobbik pentru tot ceea ce este rusesc, s-a consumat in Alianta Miscarilor Nationale Europene. Svoboda, partidul nationalist ucrainean pe care propaganda moscovita il da drept exemplu ca guvernarea de la Kiev a fost preluata de „fascisti si nazisti”, avea statut de observator, dar a fost exclus si din aceasta calitate la cererea Jobbik, pentru care atitudinea antirusa a Svoboda era prea mult de indurat, scrie Romania libera.
1 aprilie, ziua taxelor deschise: Dati 50 de lei pentru ei! Viata unei familii obisnuite, cu masina si centrala proprie, se va scumpi cu aproape 50 de lei pe luna din cauza masurilor ce vor intra in vigoare luna viitoare. Concret, introducerea accizei suplimentare la carburanti, liberalizarea preturilor la gaze, achizitia de certificate verzi si cresterea accizelor la tigari vor majora cheltuielile lunare ale romanilor, dupa 1 aprilie, cand vor intra in vigoare mai multe masuri luate de guvern, fie pentru a respecta acordul cu FMI, fie pentru a se alinia la o serie de directive europene. Pretul benzinei si al motorinei va creste cu circa 40 de bani pe litru in urma introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru. Totodata, energia se va scumpi cu 1%, dupa ce ANRE a decis sa majoreze cota obligatorie de certificate verzi pe care furnizorii de curent trebuie sa le achizitioneze, scrie Gandul.
Clauza secreta din contractul drepturilor de televizare a LPF cu rusii de la Sky. „Evenimentul zilei” va prezinta, in exclusivitate, cum s-a pus Liga Profesionista la adapost, in cazul in care compania malteza nu vinde de 27,5 milioane de euro pe an. Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, a confirmat, miercuri seara, la TVR, ca a imputernicit doar firma Intel Sky Broadcast, condusa de rusoaica Olga Zakimatova, sa se ocupe de vanzarea drepturilor catre televiziuni, respectand pre vederile Legii concurentei, asa cum a scris „Evenimentul zilei”. Sky Broadcast va vinde drepturile si va plati Ligii 27,5 milioane de euro plus TVA, indiferent cati bani va castiga din vanzarea drepturilor. „Daca firma vinde drepturile cu mai mult de 27,5 milioane de euro, va castiga, daca nu, va pierde.Pe noi nu ne mai intereseaza”, ne-au declarat surse din LPF, scrie EVZ.
Cum si de ce se destrama imperiul Pro TV. Majoratul pare sa fie o varsta critica pentru postul Pro TV, „lovit” din ce in ce mai des de plecarile unor vedete si ale unor oameni-cheie. Zvonurile care circulau in piata media inca din toamna anului trecut prind tot mai mult contur pe zi ce trece, confirmand ca imperiul Pro se zdruncina serios dupa demisia lui Adrian Sarbu din CME, compania-mama a postului. De acest context media si de actuala situatie financiara profita posturile concurente. Pentru moment, postul Pro TV conduce in topurile de audienta cu productiile sale fanion – „Romanii au talent” si Stirile -, dar si cu alte emisiuni (cel putin la nivelul publicului-tinta al postului, pe targetul comercial). Dar, cel mai probabil, schimbarile din ultima perioada nu vor ramane fara urmari pe viitor pentru postul care a aniversat anul trecut 18 ani de existenta, scrie Adevarul.
Fagaras, orasul unde e mai important sa ridici catedrale poleite cu aur decat sa-i ajuti pe saraci. Explicatia autoritatilor. In Fagaras, un oras mic, populat de someri si batrani neajutorati, toate eforturile autoritatilor locale si ale bisericii se concentreaza pe ridicarea unei catedrale poleite cu aur. Constructia a inceput in urma cu 20 de ani, dar oficialii vor sa o termine anul acesta. Consiliul Judetean si Primaria au donat cate 100 de mii de lei, in conditiile in care in oras nu exista nici o cantina sociala si nici un azil functional. Impozanta si poleita cu aur, catedrala a inghitit pana acum 6 milioane de lei si ar mai avea nevoie de inca 3. Preotii vegheaza la buna desfasurare a lucrarilor si le cer permanent autoritatilor locale sa contribuie cu bani, ca sa termine constructia. Biserica are dimensiunile unui bloc de 10 etaje si este atat de impunatoare incat pune in umbra vechea cetate a Fagarasului, construita la 1300 si care l-a adapostit pe Mihai Viteazul, scrie StirileProTv.
Comentariu DW: Crimeea nu poate fi comparata cu Kosovo. In 1999, NATO a intervenit militar in conflictul din Kosovo, fara un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Acum, Rusia incearca sa anexeze Crimeea, tot fara mandat international. Cu toate acestea, cele doua situatii nu sunt comparabile, e de parere Verica Spasovska. Sarbii si albanezii urmaresc cu mare atentie evolutiile actuale din Peninsula Crimeea si evaluarea acestora din perspectiva dreptului international. Odata ce, la unison si fara echivoc, occidentul condamna interventia Rusiei drept incalcare a dreptului international. Aceasta mai ales dupa ce fostul cancelar Gerhard Schroder a apreciat ca interventia Moscovei incalca fara doar si poate dreptul international, dar ca si vestul a lezat acest drept cu 15 ani in urma, atunci cand NATO a intervenit in Kosovo, fara sa fi detinut un mandat al ONU, scrie Deutsche Welle.