Subiectele zilei: Reteaua politistilor corupti de la Rutiera. In ce s-au deghizat cinci ofiteri sub acoperire ca sa-i prinda pe colegii spagari; Intelegerea PSD – UDMR pentru steagul Tinutului Secuiesc a picat. Cum si-a retras Ponta promisiunea; Parlamentul incearca sa legifereze "aberatia Mircea Diaconu"
Reteaua politistilor corupti de la Rutiera. In ce s-au deghizat cinci ofiteri sub acoperire ca sa-i prinda pe colegii spagari. Politistii de la Biroul Rutier Braila au picat in plasa colegilor de la Directia Generala Anticoruptie, in dosarul in care sunt acuzati ca cereau mita de la soferi contravenienti. In timpul monitorizarii, procurorii SUPC au observat ca agentii de politie tineau adevarate lectii colegilor noi veniti, cum sa abordeze conducatorii auto opriti, astfel incat sa obtina de la acestia sume de bani cu titlu de mita. Politistul Florin Balacea explica: „De exemplu il citesti si tu pe baiat de treaba ‘se cunoaste dupa fata’. Il faci sa auda, adica sa fie clar, ‘sanctiunea este de nouasute treizeci de lei’, ma rog ‘noua milioane trei sute’, da? si cu asta trebuie penalizat …pleci …stai asa, stai cat mai lasi?… Potrivit inregistrarii video, Balacea juca rolul politistului dur, dezvaluie EVZ.ro.
Parlamentul incearca sa legifereze „aberatia Mircea Diaconu”. Puterea este pe punctul de a aproba doua modificari ale legii ANI, care vor avea ca efect restrangerea regimului incompatibilitatilor. Aceste schimbari au venit in contextul unei ofensive mai ample impotriva agentiei de integritate, care a vizat relaxarea regulilor din administratia locala si tergiversarea procedurii de numire a unui nou sef al ANI. Opozitia sustine ca ar fi fost vorba de un plan premeditat de PSD. „La sedinta Comisiei juridice din data de 28 aprilie 2015, domnul Eugen Nicolicea nu stia daca aceste proiecte trebuiau dezbatute de Camera Deputatilor ca si prima camera sesizata sau, dimpotriva, ca si camera decizionala”, a afirmat Valeria Sechelean (PNL), scrie Romania libera.
Intelegerea PSD – UDMR pentru steagul Tinutului Secuiesc a picat. Cum si-a retras Ponta promisiunea facuta fostilor parteneri de guvernare. Proiectul de lege care le va permite autoritatilor locale sa arboreze steaguri judetene sau regionale pe institutiile publice a fost votat azi de Camera Deputatilor si urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis, in vederea promulgarii. Desi, initial, proiectul de lege a pornit spre Parlament cu singurul scop de a permite arborarea steagului secuiesc de catre maghiarii din Harghita, Covasna sau Targu-Mures, in urma unei intelegeri dintre PSD si UDMR, legea a fost transformata complet, printr-un singur amendament, care interzice, practic, arborarea steagului Tinutului Secuiesc. Conditia acceptarii insemnelor Tinutului Secuiesc fusese pusa de UDMR liderilor PSD la momentul asigurarii majoritatii parlamentare dupa ruperea USL din 2014, potrivit Adevarul.
Mesajul lui Ioan Rus pentru directorul de la Autostrazi caruia ii este „rusine” ca este seful Companiei. PLUS. Unde s-au dus banii din acciza suplimentara. Ministrul Transporturilor a declarat ca seful CNADNR are doua variante dupa ce a afirmat ca ii este rusine ca este seful acestei institutii: fie iese din situatia rusinoasa, fie isi gaseste alt loc de munca. Rus sustine, de asemenea, ca nu a fost o pacaleala ca toti banii din supraacciza de sapte eurocenti se vor duce pentru constructia de autostrazi, deoarece banii au ajuns la CNADNR. Rus a prezentat in fata Comisiei de transport din Camera Deputatilor Masterplanul de transport, potrivit Gandul.
Decizie istorica a Episcopiei Buzaului si Vrancei. Trei enoriasi au fost interzisi in toate Bisericile ortodoxe din lume. „Evenimentul zilei” a fost martorul unui moment istoric. In ziua de 9 mai, intr-o biserica din Focsani, judetul Vrancea a fost citita o „sentinta” uluitoare a Episcopiei Buzaului si Vrancei: trei enoriasi au fost exclusi din randul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Oficialii BOR nu au stiut sa ne raspunda cand a mai fost luata o astfel de decizie. In schimb, preotii intrebati de noi au spus ca, in urma cu cateva secole, un episcop ar fi fost exclus, dar, pana acum, niciun enorias. Pedeapsa au primit-o pentru ca au organizat proteste impotriva deciziei de schimbare a preotului paroh de la biserica construita din banii lor.
Ce legatura este intre euroalesii Pinto si Nica. Lasarea europarlamentarului Dan Nica fara imunitate, pe fondul anchetei in dosarul Microsoft, a dat nastere unei adevarate surprize. Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European l-a numit ca raportor in cazul Nica pe un alt europarlamentar care avea probleme cu legea in propria tara. Este vorba despre portughezul Antonio Marinho e Pinto care era anchetat pentru defaimarea unor functionari din Baroul din tara sa natala. Mai mult chiar, la momentul respectiv exista si pe numele portughezului o cerere de ridicare a imunitatii, scrie Romania libera.