Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Rezervistii lui Dogaru, noii mineri ai USL; Profesorul Ioannis Lianos: Stimulati competitia si veti avea mai multe investitii in Romania si mai putine conturi in Elvetia si case de vacanta in Franta; De ce a fost numit Victor Ponta ''politruc", ''ingust la minte", ''intepat de strechea puterii"

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Rezervistii lui Dogaru, noii mineri ai USL. Inca exaltat de rezultatul alegerilor, liderul de sindicat al fostilor militari ameninta sa faca legea impreuna cu USL „pentru care a iesit in strada indiferent de vreme, asa cum s-a angajat sa o faca”. Colonelul rezervist specializat in Dracula, Mircea Dogaru, revine in actualitate printr-o scrisoare deschisa in care ameninta noul guvern cu proteste extreme daca pensiile micsorate in 2011 nu revin la nivelul din 2010. Dupa ce a raspuns la toate comenzile USL, fostul propagandist comunist a trimis o scrisoare deschisa copresedintilor USL, Ponta si Antonescu. Integral in EVZ.

De ce a fost numit Victor Ponta ”politruc”, ”ingust la minte”, ”intepat de strechea puterii”. Institutul Cultural Roman va trece in subordinea Parlamentului iar presedintii institutiei nu vor mai fi numiti de presedintele Romaniei, potrivit unei ordonante de guvern. Decizia a starnit reactii acide in randul intelectualilor. ”Democratizare” si ”transparenta” au fost cuvintele folosite de premierul Victor Ponta pentru a motiva trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) din subordinea presedintelui in cea a Senatului. ”Institutul Cultural Roman era o institutie mult prea politizata”, a spus Victor Ponta despre institutia a carei misiune este promovarea culturii nationale in tara si in strainatate, scrie Romania Libera.

Porno-justitia din orasul interlopilor. Judecatoarea Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova a santajat un fost iubit cu fotografii compromitatoare. Acesta e un prosper om de afaceri, lucreaza ca lichidator- judiciar, si este insurat cu o judecatoare de la Targu-Jiu, liderul local al unui partid politic si candidat la o functie publica. Imaginile compromitatoare l-au surprins pe acesta in ipostaze intime alaturi de o alta judecatoare de la Curtea de Apel din Craiova. Pretul pozelor a fost stabilit la 5.000 de euro. In cazul refuzului, Carmen Mladen a amenintat ca va multiplica fotografiile si le va imprastia prin oras, relateaza EVZ.

Ce legaturi existau intre daci si celti? Istoria dacilor a facut sa curga rauri de cerneala, iar tot soiul de ipoteze neverosimile continua sa fie lansate si sustinute, de catre nechemati, nu de istorici cu pregatire serioasa, cu o ardoare demna de o cauza mai buna. Informatiile certe pe care le detin istoricii despre daci sunt destul de limitate. Numarul izvoarelor istorice scrise este mic, iar in privinta izvoarelor nescrise, cercetarile au avansat extrem de putin in ultimele decenii. Continuarea in Romania Libera.

Primarite in tara barbatilor. La aceste alegeri locale, majoritatea femeilor care au candidat la functia de sef al administratiei locale au castigat batalia cu barbatii. ”Adevarul” va prezinta povestile celor mai interesante primarite. Anul 2000, alegeri locale. O domnisoara de doar 25 de ani indraznea sa se inscrie in cursa pentru Primaria Chinteni din judetul Cluj. Era cel mai tanar candidat din tara si, in plus, femeie! Imaginati-va cum era privita aceasta domnisoara care se visa primar de comuna in anul 2000, cand mentalitatea alegatorilor era mult diferita fata de cea de astazi, relateaza Adevarul.

Profesorul Ioannis Lianos: Stimulati competitia si veti avea mai multe investitii in Romania si mai putine conturi in Elvetia si case de vacanta in Franta. In Romania, toti actorii incearca sa triseze economia de piata, fie obtinand ajutoare si subventii nemeritate de la stat, fie formand carteluri ilegale, fie, pur si simplu, beneficiind de pe urma faptului ca sunt de stat sau detin monopolul serviciilor. Am discutat despre aceste anomalii cu Ioannis Lianos profesor de dreptul concurentei la University Colllege London. Citeste integral interviul pe Romania Libera.

O reforma de multa vreme asteptata. Primul minstru Victor Ponta a anuntat o reforma de o importanta exceptionala, una care priveste chiar cheia de bolta a republicii. Primul ministru a declarat ca Legea de functionare a Curtii Constitutionale va fi modificata, astfel incat judecatorii acestui for sa fie selectati dintre magistratii de la Inalta Curte de Casatie si de Justitie. Primul ministru Victor Ponta a explicat ca sensul reformei este depolitizarea forului constitutional care a fost populat in anii din urma cu militanti politici. El a promis ca in 2013, urmatorii 3 judecatori care vor fi investiti sa nu provina de la USL, ci din randurile judecatorilor de la Inalta Curte, informeaza Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro