Subiectele Zilei: Rosca Stanescu si-a tras insula la Snagov; Basescu numara zilele tripletei BVB; Factura statului la caldura: doua miliarde lei pe an; De ce n-avem bani de autostrazi
Rosca Stanescu si-a tras insula la Snagov. Este greu de inteles cum de s-a putut ca Rosca Stanescu si Remus Truica sa poata ajunge proprietari pe o insula din domeniul public, pe lacul Snagov. Ba pare de-a dreptul imposibil, deoarece legea romana si Constitutia nu lasa loc de intors. Acumularile de apa, precum lacul Snagov apartin domeniului public al statului iar legea spune ca insulele formate pe acestea sunt considerate luciu de apa si apartin, de asemenea domeniului public, pe care nimeni nu poate deveni proprietar. Cu toate acestea, Primaria comunei Snagov a reusit anul trecut sa imparta domeniul public la mai multi cetateni ai comunei, pe care i-a improprietarit cu 22 de hectare din lacul Snagov, o intreaga insula de stufaris, redenumita „teren agricol”. Imediat dupa reconstituirea dreptului de proprietate, cetatenii pusi in posesie pe asa – zisul teren (in realitate este stufaris!) au vandut terenurile catre doua persoane extrem de influente si cunoscute in zona: ziaristul Sorin Rosca Stanescu si Remus Truica, fostul sef al cancelariei primului ministru, pe vremea cand premierul se numea Adrian Nastase. De mentionat ca Truica a fost indepartat din functie in urma scandalului privind modul dubios in care acesta a intrat in posesia a zece hectare din padurea Snagov. Cititi mai mult in Ziarul de Investigatii.
Basescu numara zilele tripletei BVB. De ce i-a pus presedintele gand rau lui Blaga. Presedintele Traian Basescu ameninta direct tripleta BVB, promitandu-le lui Vasile Blaga, Adrian Videanu si Radu Berceanu ca va discuta in curand situatia lor in PDL si la guvern. La reuniunea de duminica, de la Snagov, dintre seful statului si parlamentarii democrat-liberali, Basescu i-a anuntat pe cei trei ca-i asteapta zile negre dupa motiunea de cenzura pe care a depus-o opozitia. Fara sa-i nominalizeze pe Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu, presedintele a spus ca premierul Emil Boc a fost mintit si sabotat de catre unii ministri PDL, care nu numai ca n-au redus cheltuielile bugetare si n-au facut restructurari, dar au permis cresteri salariale in domeniile pe care le gestioneaza. „Vor plati toti cei responsabili pentru intarzierile in programul de reforma. Dar vom discuta despre asta dupa motiunea de cenzura”, ar fi spus Basescu, dupa cum au relatat pentru Gandul surse participante la discutii.
Topul domeniilor unde ai putea sa te mai angajezi in toamna. Unul din cinci patroni intentioneaza sa reia recrutarile de personal dupa ce se termina concediile de vara. Doi din zece patroni estimeaza ca din toamna vor relua angajarile de personal, potrivit unui studiu realizat de Manpower. Sansele cele mai mari de angajare le au cei care lucreaza in agricultura, silvicultura si pescuit. La polul opus se afla firmele din domenii precum energia electrica, gaze si apa ai caror patroni considera ca reluarea angajarilor va mai intarzia. „Previziunea neta de angajare (diferenta dintre procentajul de angajatori care anticipeaza o crestere a angajarilor si cei care prevad o scadere -n.red.) pentru Romania cu o valoare prudenta de +2% indica o crestere moderata in activitatea de angajare pentru trimestrul urmator, datele aratand ca 21% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor, in timp ce 19% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare”, se arata intr-un studiu realizat de Manpower. Integral in Gandul.
“Solutii” liberale aberante. Ruperea acordului cu FMI ar urca euro la 5 lei si inflatia pana la 15%. Politicienii din Opozitie ofera solutii fanteziste la masurile de anticriza puse in aplicare de Guvern. Chiar daca prin taierile salariilor, a pensiilor si a ajutorului de somaj, bugetarii ajung muritori de foame sub regimul Basescu – Boc, asa-zisele solutii propuse de Opozitie ar duce Romania in colaps financiar. Un exemplu este propunerea PNL de a rupe acordul cu Fondul Monetar International, ceea ce ar duce rapid cursul euro la 5 lei si inflatia la 15%. Integral in Puterea.
Factura statului la caldura: doua miliarde lei pe an. Gigacaloria va exploda in iarna daca autoritatile vor reduce subventiile acordate pentru incalzirea centralizata. Sistemul de termoficare a inghitit in ultimii cinci ani subventii, directe sau indirecte, de circa 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), potrivit unor calcule oficiale obtinute de EVZ. Asta pentru ca populatia sa nu resimta costurile reale ale unei calduri produse in centrale vechi, supradimensionate si scumpe si transportate pe retele cu pierderi, in care nu s-a investit mai deloc. Pentru ca nu mai sunt bani la buget, autoritatile iau in calcul eliminarea sau reducerea in mare parte, din acest an, a acestor subventii, cu exceptia celor acordate direct persoanelor nevoiase, lucru care ar putea duce la scumpirea de doua sau chiar trei ori a gigacaloriei.
Rectorul Andronescu semneaza, Ecaterina incaseaza. Timp de trei luni, Ecaterina Andronescu a fost atat ministrul Educatiei cat si directorul unui proiect de 4,7 milioane de euro, finantat din fonduri publice. Ecaterina Andronescu a primit peste 4,7 milioane de euro din fonduri europene pentru un proiect de formare profesionala – perfectionarea doctoranzilor de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Contractul de accesare a banilor a fost semnat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), iar Ministerul Educatiei, condus anul trecut chiar de Ecaterina Adronescu, este organism intermediar in derularea contractului. Documentele obtinute de EVZ arata ca Andronescu detinea in paralel cu functia de rector al Universitatii Politehnice Bucuresti pe cea de director al proiectului „Pregatire competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere”, situatie care o plaseaza in conflict de interese. Integral pe EvZ.ro.
Cel mai scump dolar. Cine pierde, cine castiga. In doar doi ani, dolarul s-a scumpit cu 50% fata de leu. Cotatia dolarului fata de leu a atins ieri cel mai ridicat nivel din toate timpurile: 3,5243 lei, dupa ce moneda europeana a coborat sub pragul psihologic de 1,2 dolari pentru un euro. In raport cu euro, leul a atins cel mai ridicat nivel de dupa 4 ianuarie: 4,218 lei. Ajuta asta Romania sau o incurca mai mult? „Depinde cum reactioneaza leul. Ar putea sa ne ajute prin prisma exporturilor. Trebuie sa tinem cont si de aspectele energetice, care cresc costurile importurilor. Depinde de ce va face BNR”, raspunde economistul Matei Paun, managing partner BAC Investments. Integral in Romania Libera.
De ce n-avem bani de autostrazi. Casuneanu, Besciu si Umbrarescu sunt detronati in licitatie de noul val de regi ai asfaltului, reprezentat de Theodor Berna, de la Tehnologica Radion si de fratii Horpos de la Straco. Contractul de construire a autostrazii Deva-Orastie risca sa devina un nou tun care va costa bugetul de stat 30 de milioane de euro. Romanilor li se spune ca tara nu are bani de construit autostrazi, insa Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si-a facut o practica din a da contracte de sute de milioane de euro unor firme clasate pe locurile inferioare la licitatii, sub pretextul ca ofertele acestora sunt mai serioase decat cele ale firmelor care au cerut bani putini. Surse neoficiale din cadrul proiectului autostrazii Deva-Orastie, al carei constructor va fi numit maine, acuza existenta presiunilor asupra comisiei de licitatie ca acest contract, cu o valoare de aproape 200 de milioane de euro, sa mearga la una dintre asocierile clasate pe locurile inferioare. Integral in Romania Libera.