Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Saftoiu pregateste un tun la TVR: 3,7 milioane de euro; Secretele miracolului polonez; Daniel Funeriu: "Trimitem zeci de mii de copii pe un drum care nu e al lor"; Misteriosul Domn din anturajul lui Ceausescu.

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Amintiri din Epoca de Aur. Misteriosul Domn din anturajul lui Ceausescu. Nicolae Ceausescu vizita des santierele din Bucuresti. Dadea indicatii. Darama cartiere intregi si modifi ca munca arhitectilor si a constructorilor intr-o maniera incredibila. Un inginer ne povesteste. Dan Chirvasiu: „Am fost inginer constructor si am lucrat o perioada la fantanile din zona Casei Poporului. Acolo a aparut un personaj iesit din comun. Parea sa patrunda in gandirea lui Ceausescu. Un barbat in jur de 40 de ani, pe la 1,84 m, slab. A fost ceva benefic pentru noi constructorii. Santierul meu lucra la fantanile din fata Casei Poporului. Arhitectii de la „Proiect Bucuresti” le concepeau si noi le realizam. In numar de 8 sau 12, nu mai stiu exact, in portiunea dintre Casa Poporului si Piata Unirii, acestea devenisera o mare problema a Capitalei. Daca pe alte santiere se gasea pana la urma o solutie si tovarasii erau multumiti , aici era pur si simplu nenorocire”. Integral in EVZ.

Cum arata autostrazile care au termen de finalizare peste doua luni. Odata cu incalzirea vremii santierele de autostrazi incep sa prinda viata. Constructorii au scos noi utilaje pe santiere, dar efectivele de muncitori sunt inca la nivel redus, asa cum se poate observa din imaginile, realizate de utilizatorii formului SkyScraperCity. Aproape jumatate din tronsonul de autostrada Deva-Orastie a fost deschisa traficului cu 3 zile inainte de Craciun. Restul de aproape 18 km avea termen la inceputul acestei luni, insa constructorul (asocierea Strabag si Straco) nu s-a putut incadra in termen. Galeria foto in Capital.

Pentru ca Parlamentul nu-i mai incape, senatorii si deputatii apeleaza la o masura extrema. Senatorii si deputatii vor sta in aceasta legislatura si la balcoanele Parlamentului, masura fiind luata din cauza numarului prea mare de alesi – 588. Pana acum, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului se desfasura in sala Camerei Deputatilor, unde incapeau cei 471 de parlamentari. Cum la alegerile din 9 decembrie au fost alesi 588 de parlamentari, iar sala era prevazuta pentru maximum 501 locuri, plenul reunit a fost mutat in sala „Alexandru Ioan Cuza”. Sala nu a fost insa pe gustul parlamentarilor, considerandu-se ca nu este potrivita pentru o astfel de activitate. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru gandul ca a fost informat despre posibila mutare a salii de plen reunit si ca ar fi „bucuros” daca acest lucru s-ar intampla. Liberalul a precizat ca nu s-au stabilit inca ocupantii locurilor de la balcoane.

Aici sunt banii dumneavoastra. Umbrarescu se bate sa castige autostrada Timisoara-Lugoj la Curtea de Apel. „Imparatul asfaltului” vrea cat mai multe contracte pe coridorul Paneuropean IV. Acum se duce „batalia’ pentru patru tronsoane. Miza: un miliard de euro Speriat ca ar putea pierde licitatia pentru constructia lotului 2 al autostrazii Timisoara-Lugoj, dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis anularea rezutatului procedurilor de atribuire a lucrarii catre UMB Spedition, patronul Dorinel Umbrarescu a contestat decizia CNSC in instanta. Lui i se spune „Imparatul asfaltului” si a acumulat o avere imensa din construirea drumurilor prin firmele sale UMB Spedition si Tehnostrade. Este mai serios decat ceilalti asfaltatori cand vine vorba de termene, dar a respectat „regula nescrisa” a asfaltatorilor: acte aditionale banoase, scrie EVZ.

Secretele miracolului polonez. Autoritatile din Varsovia nu au utilizat nici un dolar din creditul de 30 de miliarde acordat de FMI. Capitalizarea economiei poloneze a fost realizata prin fondurile europene. Economia poloneza poate fi vazuta drept un adevarat miracol. Polonia este singura tara din Uniunea Europeana care a reusit sa evite intrarea in recesiune. Mai mult, ea a avut o crestere economica ce a atins, in 2011, nivelul de 3,9 la suta. Autoritatile de la Varsovia au obtinut, in toiul crizei, un imprumut de 30 de miliarde de dolari americani din partea FMI. Insa polonezii nu s-au atins de nici un dolar din acest imprumut, care a fost utilizat ca o centura de siguranta. Acum, FMI a oferit un nou imprumut, in valoare de 33,8 miliarde de dolari, noteaza Romania Libera.

Saftoiu pregateste un tun la TVR: 3,7 milioane de euro. Cum arata precontractul. Seful televiziunii publice, Claudiu Saftoiu, a angajat institutia intr-o afacere pentru care nu a organizat licitatie si nici nu a avut girul Consiliului de Administratie. Un precontract cu iz penal semnat de Claudiu Saftoiu, presedintele director general al TVR, naste dispute aprinse in Consiliul de Administratie al televiziunii publice. Documentul a fost prezentat pentru validare in ultimele doua sedinte ale Consiliului de Administratie, dar nu s-a reusit aprobarea lui. Este vorba despre o intelegere facuta in limba engleza cu firma germana Prorom, la care televiziunea publica are datorii istorice de peste doua milioane de euro. De altfel, in august 2012, reprezentantul firmei germane in Romania a si blocat conturile TVR in incercarea de a-si recupera banii, scrie Adevarul.

Daniel Funeriu: „Trimitem zeci de mii de copii pe un drum care nu e al lor”. Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, acuza PSD-ul ca a incercat sa dea o noua fata reformelor create de el si spune ca schimbarile pe care le-au gandit succesorii lui vor avea efecte dezastruoase asupra sistemului de invatamant. Masurile trasate in timpul mandatului sau de ministru inca mai starnesc polemici printre oficialii din Educatie, dascali si parinti. Consilierul prezidential Daniel Funeriu, vorbeste in interviul acordat EVZ despre hibele pe care le are de rezolvat in sistem actualul sef de la Educatie, dar si despre solutia radicala care ar putea salva PDL-ul de la distrugere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro