Subiectele Zilei: Sansele Romaniei de intrare in Schengen se zguduie din temelii; Andrei Plesu: Un atac brutal; Autostrada emigrantilor: Un reportaj pe fasia in care toti transfugii striga: "Azil!"; In "cantonamenul" lui Basescu de pe strada Comanita
Sansele Romaniei de intrare in Schengen se zguduie din temelii. Actiunile USL risca sa compromita eforturi le facute in ultimii ani pentru ca Romania sa treaca in fata cancelariilor occidentale drept un partener credibil care isi poate reforma justitia. Primul avertisment serios ca ultimele actiuni ale Guvernului de la Bucuresti ne-ar putea lasa afara din Schengen au venit de la cel mai inalt nivel: comisarul pentru justitie, Viviane Reding. La nivel decizional, in Consiliul European, nu mai este deloc sigur ca Romania va mai putea conta pe sprijinul Germaniei care, alaturi de Franta, a fost parte a asa numitului compromis al aderarii in doua etape. Integral in Adevarul.
Cronica unei crize politice inimaginabile. Evenimentele politice din ultimele doua saptamani au destabilizat sistemul democratic din Romania. Incepand cu trecerea Monitorului Oficial in subordinea Guvernului si culminand cu suspendarea presedintelui Traian Basescu, actuala Putere a intreprins tot ce i-a stat in putinta pentru a acapara institutiile statului. “Evenimentul Zilei” a realizat o cronologie a principalelor evenimente care au determinat intregul Occident sa ne bata obrazul in privinta nerespectarii principiilor statului de drept. Integral in EVZ.
Andrei Plesu: Un atac brutal. Sunt de doua luni la Berlin, invitat de Wissenschaftskolleg. Cum am venit, l-am intalnit, la cateva seminare, pe Gabor Demszky, cel care a fost primar al Budapestei vreme de 20 de ani, dupa 1990. Mi-a vorbit despre situatia din Ungaria ca despre rezultatul unei fatale combinatii de Horthy si Kadar. Apucaturi dictatoriale, reflexe fasciste, atmosfera de rafuieli personale si ingustari drastice ale libertatii de expresie. Am fost bucuros sa-i pot spune ca in Romania lucrurile n-au mers atat de departe. Ca exista coruptie, balbaieli politice si administrative riscante, tot soiul de abuzuri si derapaje, dar ca nu suntem in pragul unei dictaturi. Continuarea in Adevarul.
Cum a devenit Budapesta poarta de intrare a Chinei in Europa. In timp ce Ungaria si Polonia se anunta ca destinatiile privilegiate ale investitiilor chineze in Europa Centrala si de Est, la Bucuresti, Camera de Comert nu a fost in stare sa tina investitorii chinezi nici macar o zi la un forum ce le era dedicat. Acestia au preferat sa plece inainte de incheierea manifestarii la Budapesta. Victor Ponta declara intr-un interviu din ianuarie 2011 ca nu ar mai trebui sa imprumutam bani de la FMI, ci de la Rusia si China. Nici zece zile mai tarziu, preseᅡdintii Chinei, Hu Jintao, si Poloniei, Bronislaw Komorowski, semnau la Beijing un parteneriat strategic. In luna mai, premierul Wen Jiabao facea o vizita in Islanda, Suedia, Polonia si Ungaria si semna, la Budapesta, acorduri de investitii de miliarde de euro, scrie Romania Libera.
Caracatita coruptiei. USL a activat reteaua din justitie a lui Catalin Voicu. In plin scandal al suspendarii presedintelui Traian Basescu, Uniunea Social- Liberala (USL) a incercat resuscitarea retelei senatorului PSD, Catalin Voicu. Tinta politicienilor era numirea in functiile de procuror general al Romaniei si de sef al DNA a doi magistrati controversati: un membru in CSM, George Balan si consilierul acestuia, Marcel Sampetru. Pasul doi era blocarea dosarelor penale deschise de DNA liderilor USL. Potrivit stenogramelor, George Balan a stabilit intalniri, la o cafea, cu Victor Ponta. Uneltirile urmau sa aiba loc la Palatul Victoria. “Acesta este la DNA, care este la mana premierului”, explica intr-o discutie Balan. Schimbarea procurorului general, Laura Codruta Kovesi, si a procurorului-sef DNA, Daniel Morar, urma sa aiba loc in perioada in care presedinte- interminar este Crin Antonescu, relateaza EVZ.
Autostrada emigrantilor: Un reportaj pe fasia in care toti transfugii striga: “Azil!”. O treime din transfugii care vin din Africa sau Asia se inghesuie printr-un gat de palnie intre Romania si Europa: Lunga. Putin dupa ora 21.00 incepe vanatoarea de oameni. Politistii de frontiera isi iau cu ei camerele cu termoviziune si o iau spre fasia verde, pe care iarba e de fapt uscata. E o vraja ca in Harry Potter: acolo unde e bezna si ochii nu pot strapunge intunericul, camerele speciale iti arata dintr-o data miscarea si contururile albicioase ale caldurii emanate. Sangele care-ti curge in vene te da de gol. Scrutezi bezna si vezi precum leii din savana. Vanatul e murdar, in treninguri acrite de transpiratie si cu tenisi scalciati. Continuarea in EVZ.
Somnul ratiunii naste monstri! Reconstructia post-conflict a posturii Romaniei dupa procedura de suspendare a Presedintelui. Trebuie sa recunosc ca am gresit. Am considerat ca e necesara institutionalizarea coabitarii pentru a face sa mearga tandemul Presedinte-majoritate/Premier si am gresit. In fapt, s-a demonstrat ca nu a existat dorinta de a face un asemenea efort, ce presupunea compromisuri, negocieri si crearea clara a unor spatii de actiune pentru toti actorii, precum si a unor reguli de angajare si solutionare a diferendelor dintre Presedinte si Premier, cu precadere. In schimb, optiunea a fost castigarea cu orice pret a puterii, a intregii puteri, scrie Adevarul.
In “cantonamenul” lui Basescu de pe strada Comanita. Traian Basescu nu pare prea afectat de proaspata sa mutare de la Palatul Cotroceni la o vila cu doua etaje situata undeva ascuns de ochii lumii, pe o straduta de langa Piata Gemeni, Comanita. Noul sau loc de munca, cel putin pentru cateva saptamani de acum incolo, este un birou lung, ingust, alb, auster mobilat, dar foarte racoros de la ultimul etaj al vilei portocalii de pe Comanita, cunoscut acum si ca ”sediul de campanie”. O masa maronie, noua, umple cumva tot spatiul ala auster. In capul ei, perpendicular, un birou din acelasi material si cu un scaun capitonat, de piele, intregeste decorul de lucru al presedintelui suspendat. Un laptop IBM, negru, pare sa fie singurul instrument de lucru al lui Traian Basescu, relateaza EVZ.
Obsesia PSD: votul romanilor din strainatate. Apropierea referendumului de demitere a lui Traian Basescu ii face pe social-democrati sa-si aminteasca de o mai veche ”durere” a lor: votul diasporei. Implicit, sunt reiterate intentii de restrangere a acestui drept pe motiv ca romanii din strainatate nu ar mai fi suficient de conectati la ”realitatile” tarii. Totul, pe fundalul refuzului categoric de introducere a votului prin corespondenta. Subiectul votului romanilor din strainatate a fost readus pe tapet, de data aceasta de europarlamentarul PSD Catalin Ivan si de un fost candidat al PSD, actual lider al miscarii politice din Peninsula intitulata ”Europeni pentru Italia”, Marian Mocanu, informeaza Romania Libera.