Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Stadionul lui Oprescu, luat la puricat de procurori; The Independent: Romii din Romania nu vor veni in Marea Britanie si nu vor fura locurile de munca; Cum afecteaza bunastarea Romaniei cele 8 miliarde de euro "pierdute" de Basescu

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Iures la Primaria Capitalei. Stadionul lui Oprescu, luat la puricat de procurori. Se cauta 94 de milioane de euro! Mai multi angajati ai Primariei Capitalei au fost intrebati de procurori DNA despre cheltuielile legate de construirea stadionului „National Arena”. In timp ce mai marii institutiei sustin ca nu stiu nimic, angajati din mai multe directii ale Municipalitati se tem sa nu devina tapi ispasitori. Considerat unul dintre cele mai „luxoase” contracte incheiate de Municipalitate, construirea stadionului „National Arena” este verificata de Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, mai multi angajati din directiile Primariei Capitalei, dar si sefi de directii au fost chemati la audieri, au relatat, pentru EVZ, surse din primaria condusa de Sorin Oprescu. Procurorii cerceteaza atat atribuirea contractului, cat si actele aditionale pe baza carora s-au platit lucrarile facute la stadion. „Sunt angajati din primarie care au dat declaratii la DNA pe acest subiect”, au povestit sursele citate.

Ce au adus negocierile de la Bruxelles: pe langa un buget de 40 de miliarde de euro, conditii mai bune pentru accesarea banilor UE. Dincolo de bugetul de 40 de miliarde de euro primit de la Uniunea Europeana, Romania a obtinut si conditii mai bune de atragere a banilor europeni: TVA eligibila, prefinantare si cofinantare mai mari de la Comisia Europeana si flexibilitate la Politica Agricola Comuna. De vineri, de cand s-au terminat negocierile pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020, dezbaterile s-au axat pe valoarea alocarilor pentru Romania: 39,887 miliarde de euro. Mai exact, pentru Politica de Coeziune – 21,825 miliarde de euro, pentru Politica Agricola Comuna (PAC) – 17,516 miliarde de euro (din care 7,1 miliarde de euro pentru Dezvoltare Rurala, iar diferenta pentru plati directe), pentru combaterea somajului la tineri – 125 de milioane de euro, iar pentru populatia dezavantajata – 420 de milioane de euro, anunta Adevarul.

The Independent: Romii din Romania NU vor veni in Marea Britanie si NU vor fura locurile de munca ale britanicilor. Mass-media si politicienii de dreapta din Marea Britanie au in acest moment o teama comuna: romii le-ar putea invada tara de la 1 ianuarie 2014, cand statul britanic trebuie sa ridice restrictiile de pe piata muncii. The Independent arata insa, in editia online, ca nu va fi vorba despre nicio invazie. Romanii au fost surprinsi de determinarea Guvernului englez in a-i descuraja sa vina in Marea Britanie. Intr-adevar, odata cu ridicarea cotelor care au permis statelor europene, printre care si Marii Britanii sa limiteze numarul de romani si de bulgari ce le pot trece granitele, 29 de milioane de persoane din Bulgaria si Romania vor avea drepturi depline de a obtine un loc de munca pe taram englez, informeaza Romania Libera.

DW: Lantul slabiciunilor in sistemul subventiilor europene. Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) nu a avut probleme accidentale, rezolvate odata cu reluarea platilor, ci ample defectiuni structurale, care pretind o abordare radicala. Situatia de la Ministerul Muncii s-a clarificat. Nu ministrul Maria Campeanu era cercetata de DNA, asa cum sustinuse un post de televiziune, ci un director de cabinet al ministrului, care ar fi luat mita ca sa favorizeze un candidat la un concurs de angajare. Dar subiectul este mult mai interesant asa, caci dezvaluie o slabiciune structurala a institutiilor care se ocupa cu absorbtia fondurilor europene. Directorul de cabinet, Iuliana Corut, impreuna cu Paula Manuceanu, consilier la cabinetul ministrului sunt acuzate ca au oferit subiectele de examen unui anumit candidat pentru un post de consilier in cadrul Serviciului care evalueaza programele POSDRU, finantate cu bani europeni, scrie Deutsche Welle.

Carnea de cal nu a ajuns din vina romanilor in Anglia. Cand si unde s-a transformat calul in vita? Increngatura de legaturi comerciale pare a ascunde mai degraba o frauda tranfrontaliera si nu o smecherie damboviteana. Scandalul carnii de cal a adus in atentia intregii Europa industria de procesare din Romania. Dincolo de tot felul de interese – politice sau economice – , este evident ca undeva pe traseu s-a produs o ruptura sau mai bine-zis „o frauda”, dupa cum sustine comisarul european Dacian Ciolos, pe un lant in care au intervenit mai multi jucatori, iar marfa s-a plimbat prin mai multe tari. Cei mai afectati vor fi producatorii locali care risca sa-si piarda locul pe piata comunitara. Daca strainii arata spre Romania si sustin ca problema e la noi, producatorii autohtoni sustin ca ei lucreaza cu „acte in regula” si nu este vina lor, anunta EVZ.

Francezii au pus coarne calului romanesc. Autoritatile din Romania nu au gasit nimic in neregula la abatoarele noastre, iar acuzele francezilor par din ce in ce mai nefondate. Producatorii romani acuza strategia „rusinoasa” a colegilor francezi. Carnea de cal din lasagna vanduta in Marea Britanie nu provine din Romania sau, daca a fost importata din tara noastra, a fost etichetata drept carne de vita de catre intermediari. Asta sustin autoritatile romane, care au verificat cele doua abatoare din Brasov si Botosani, care au facut exporturi in Franta, fara sa gaseasca vreo problema. Unul dintre abatoarele aratate de francezi cu degetul ca ar fi livrat carne de cal in loc de vita este al companiei Carmolimp, abatorul fiind localizat in Ucea (Brasov). Reprezentantii firmei neaga orice implicare in acest scandal si aduc dovezi in acest sens, informeaza Adevarul.

Cum afecteaza bunastarea Romaniei cele 8 miliarde de euro „pierdute” de Basescu. Suma alocata de UE Romaniei pentru urmatorii sapte ani, 39,8 miliarde de euro, a starnit o adevarata furtuna in clasa politica. Unii au spus ca e prea putin, altii ca e maxim ce puteam primi. RL a incercat sa afle de la ministri si oameni de afaceri ce s-ar fi intamplat daca Basescu obtinea cu opt miliarde de euro mai mult, dupa cum i-a reprosat premierul. RL a incercat sa afle si ce n-a mers de am lasat miliardele europene sa ni se scurga printre degete intre 2007 si 2013, precum si ce trebuie sa schimbam ca sa absorbim fondurile UE cu ‘randament polonez” in intervalul 2014-2020, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro