Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Subiectul sensibil al inchisorilor CIA din Romania se transeaza la CEDO; Cum se juca sefa ATI de la Spitalul Pantelimon cu viata pacientilor; Cat de bogati sunt primarii alesi ai Bucurestiului

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cum se juca sefa ATI de la Spitalul Pantelimon cu viata pacientilor. Neregulile de la Spitalul Pantelimon se tin lant, o noua inregistrare cu doctorita Laura Constantinescu, sefa sectiei de Terapie Intensiva, fiind data publicitatii. Medicul isi certa colegii de sectie ca fac risipa si le cerea acestora sa reutilizeze sondele de aspiratie, folosite la bolnavii intubati, cu toate ca acestea trebuie aruncate dupa o singura folosire. Astfel, bolnavii erau expusi la infectii nosocomiale si chiar la deces. „Toata lumea aspira pe sonda traheala cu o sonda de aspiratie dupa care aspira in gura dupa care o arunca. Ma frate, in felul asta evident ca nu o sa avem niciodata cat ne trebuie. Nici in afara nu se face atata risipa, daca aspiri de 10 ori sa arunci 10 sonde. Orice mi-ati zice voi”, spune Laura Constantinescu, suspendata din functie, in inregistrarea intrata in posesia ziarului Adevarul

Un doctor roman iti povesteste cum se poarta pacientii cand vin la cabinetul lui. Una din constatarile a peste 25 de ani de activitate profesionala este legata de increderea deosebita pe care femeia in general, pacienta in particular, o are pentru ecografie. Nu vreau sa afirm ca uneori barbatii nu exagereaza rolul si semnificatia acestei metode de vizualizare a interiorului trupului lor, dar, probabil datorita faptului ca principalul set de organe de binele caruia masculul tipic se ingrijeste sunt convenabil asezate si indeobste pregatite unei examinari directe, greul populatiei care asigura amortizarea investitiilor financiare ale ecografistilor sunt de gen feminin, scrie doctorul endocrinolog Constantin Cucu intr-un articol publicat pe Vice.

Timpul fotbalului si teroarea. „Pentru toate e o vreme”, afirma Ecleziastul intr-unul din cele mai intelepte si melancolice texte sacre datorate vechilor evrei. Inaintea debutului Campionatului European m-am intrebat daca e oare timpul fotbalului. Pare foarte clar ca nu e. Cu aproape o suta de mii de politisti si alti agenti de securitate, pentru cazul in care UEFA si autoritatile au reusit sa-i numere pe toti cei, oficial, 82 de mii de oameni, angajati sa furnizeze securitate campionatul european de fotbal, e greu sa se evite intrebarea cheie. Ce anume prevaleaza? Euforia? Sau teroarea? Ca sa parafrazez titlul unui articol despre debutul marelui spectacol fotbalistic, transmis de postul national german, Deutschlandfunk, scrie Deutsche Welle.

Subiectul sensibil al inchisorilor CIA din Romania se transeaza la CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului va dezbate, la 29 iunie, cazul Al Nashiri contra Romaniei. Cetateanul saudit, care este inchis la Guantanamo Bay, acuza ca a fost extradat ilegal in Romania si inchis intr-un centru de detentie secret, in perioada 2004-2006, a anuntat CEDO. Abd al Rahim al-Nashiri sustine ca, pe timpul detentiei sale in Romania, ar fi fost supus unor „rele tratamente“, care ar fi incalcat articolele 3 (interzicerea torturii), 5 (dreptul la libertate si la siguranta) si 8 (dreptul la respectarea vietii private si familiale) ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, autoritatile romane permitand ca el sa fie torturat, maltratat si detinut de agentii CIA intr-o inchisoare secreta de pe teritoriul Romaniei, anunta Evz.

Made in Romania: Cum pot vota 18 milioane de romani daca numai 17 milioane au buletin. Datele transmise de Autoritatea Electorala Permanenta indica faptul ca pe buletinele de vot sunt prezenti un numar de 18 milioane de votanti. Cifrele sunt usor bizare in conditiile in care din cei 18 milioane de cetateni, doar 17 milioane au carti de identitate, prin urmare doar ei pot vota. La toata aceasta anomalie din acte se mai adauga si scaderea populatiei tarii, ultimul recensamant indicand o cifra de 20.121.641 persoane. Numarul de alegatori este extrem de important in aritmetica alegerilor deoarece acesta dicteaza si numarul de consilieri alesi. Potrivit legii electorale, numarul consilierilor locali este stabilit in functie de cati cetateni sunt trecuti pe listele electorale, relateaza b1.ro.

Cat de bogati sunt primarii alesi ai Bucurestiului. Gabriela Firea, primarul ales al Primariei Capitalei, si Robert Negoita, care a castigat inca un mandat la Primaria Sectorului 3, sunt cei mai instariti edili alesi de bucuresteni la alegerile locale de duminica. La polul opus se afla Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, si Mihai Toader, edilul Sectorului 2. Gabriela Firea este unul din cei mai instariti primari alesi de bucuresteni in urma alegerilor din 5 iunie. Primarul ales al Capitalei detine 81% din terenuri care cumulate au suprafata de 2304 de mp. Nu are pe numele sau cladiri, case sau apartamente, dar are o masina Mercedes Benz, fabricata in anul 2010. Firea a declarat ca detine „bijuterii de platina, aur alb si galben, de 14 si de 18 karate, simple sau cum metale pretioase sau semipretioase“, dar si un „ceas din perioada interbelica, inele, lantisoare, bratari, pandante, coliere, cercei“ in valoare de 100.000 de euro, toate dobandite inainte de casatoria cu Florin Costel Pandele (perioada 1990-2010), anunta ziarul Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro