Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Turcia, Rusia si un asasinat. Criza incurcata, explicata de NY Times; DW: Lovitura de la targul de Craciun – ziua care va schimba Germania; Sefa auditului din Primarie l-a invatat pe Secureanu cum sa iasa bine cind l-a prins cu un pupitru de 80.000 de lei!

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Comentariu DW: Lovitura de la targul de Craciun – ziua care va schimba Germania. De multa vreme existau temeri in legatura cu o lovitura de proportii in Germania. Acum s-a produs si nu se limiteaza numai la victimele din Berlin. Teroarea va schimba Germania. Atentatul de la Berlin a zguduit Germania. Si a ingrozit-o. Lovitura a fost comisa asupra intregii tari, teroarea e peste tot in societatea libera in care traiesc germanii. Si a mai fost indreptata si asupra unui simbol pasnic: targul de Craciun vizitat de catre milioane de oameni in perioada premergatoare Craciunului; nu numai germani, ci oameni din intreaga lume. Oameni care vor sa uite de stres, sa scape de griji si sa petreaca linistiti pret de cateva ceasuri. De aceea, atentatul, teroarea, se indreapta impotriva noastra a tuturor celor care vor sa traiasca pasnic si fara griji. Este un act barbar la adresa dorintei noastre de libertate. De aceea teroarea de la Berlin schimba Germania. Nu mai suntem, cum s-a spus multa vreme, in vizorul teroristilor. Acum suntem victime. La fel ca englezii, francezii, spaniolii, israelienii, americanii sau altii. Ca atare, nu mai conteaza daca fapta a fost comisa de un bolnav psihic, de un lup singuratic cu intentii criminale sau de o grupare cu vederi fundamentaliste. Atentatul a lovit in nucleul societatii libere, intr-o societate deschisa, este de parere Alexander Kudascheff, redactor-sef al Deutsche Welle.

Turcia, Rusia si un asasinat. Criza incurcata, explicata de NY Times. Ultimele ore de dupa atac. Turcia si Rusia, a caror relatie cand buna, cand rea a contribuit la modelarea razboiului sirian si la crizele conexe, au dat o noua trauma istoriei luni dupa ce un ofiter de politie turc l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei, comenteaza New York Times. Uciderea lui Andrei G. Karlov la Ankara a tras alarma la nivel mondial si a ridicat intrebari cu privire la daca si care vor fi consecintele mai mari. Pe social media, multi au facut o paralela cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, care a dus la declansarea Primului Razboi Mondial – o comparatie pe care analistii, din fericire, o resping. Ar putea duce acest lucru la un conflict intre Turcia si Rusia? Pare foarte putin probabil. Pana in prezent, ambele tari incearca sa gestioneze situatia si sa trimita semnale de cooperare. Amandoua par sa-si alinieze explicatiile pentru ceea ce s-a intamplat, aratand cu degetul spre dusmani comuni, dar nu una catre alta, scrie EurActiv.ro.

Dupa scena lui Ridzi, apare pupitrul lui Secureanu! “Sefa auditului din Primarie l-a invatat pe Secureanu cum sa iasa bine cind l-a prins cu un pupitru de 80.000 de lei!”. RAPORTUL OFICIAL DE AUDIT: Auditul l-a scapat pe Secureanu si a dat “un avertisment scris magazinerului!”. Desi Primaria nu a furnizat raportul de audit, surse din institutie au oferit Gazetei documentul. El este un text scoala pentru felul in care se musamalizeaza o achizitie supraevaluata. Sub sefia directorului executiv Clarisa Viciu, echipa de auditori formata din Tatiana Barcutean si Iulian Scrobohaci consemneaza cite ceva din ceea ce au descoperit si propun “un avertisment scris” magazinerului de la “Malaxa”! Fiecare costa cit un Renault Megane diesel, echipat binisor! Inspectorii Primariei descopera ca firma fiului primeste banii si spitalul mamei plateste banii, mama receptionind marfa. Sesizeaza ca nu exista documente “din care sa reiasa modul de determinare al valorii estimate”. Si, cu toate acestea, singura masura este “un avertisment scris”, dezvaluie GSP si Tolo.ro.

Autoritatile germane, la varsta intrebarilor fara raspuns. Securitate de 100 % nu exista, ni se spune. Dar de 99% oare nu putem avea? Sa n-avem imaginatia necesara pentru a adopta masuri adecvate? Sa coste oare atat de mult, incat sa fie bine sa riscam viata multor nevinovati? […] Ministrul n-a raspuns la intrebarile nerostite, ci doar ivite intre gandurile mele bantuite de ciuda. “Sa nu ne lasam, sa nu cedam, sa ne pastram stilul nostru de viata occidental, pentru ca altfel au castigat teroristii”, ne-a mai explicat, nu fara bun simt, ministrul. In capul meu, intrebarile au continuat sa bata cu putere toba. La microfon ministrul a continuat sa explice de ce e important “sa rezistam, sa-i confruntam pe inamici. Sa-i plangem pe morti, dar sa luptam si pentru libertatea noastra. Targurile de Craciun de la Berlin, a precizat de Maiziere, vor fi inchise pentru o zi, o singura zi, in semn de doliu, dar apoi sa fie redeschise urgent, masurile de securitate fiind adaptate la circumstante, scrie Deutsche Welle.

Am vorbit cu jurnalista care l-a demascat pe Burnei, medicul acuzat de experimente pe copii. Un zeu in domeniul sau, un erou pentru copiii operati si pentru parintii acestora. Pana in ziua de 9 decembrie 2016, asa sunau mai toate articolele si reportajele TV despre activitatea lui Burnei, sef al Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Marie Curie si presedinte al Comisiei de malpraxis in ortopedie pediatrica din Colegiul Medicilor. “Contactul a fost foarte greu – un alt motiv pentru care ancheta a durat mult. La primele mesaje si telefoane nu mi-a raspuns nimeni. La o luna sau doua reveneam, pacientii le spuneau si ei sa vorbeasca cu mine. Dar niciun medic nu a crezut ca merita sa-si puna in pericol cariera si pozitia pentru un demers care ar fi putut sa nu reuseasca. Burnei era seful tuturor pe specializarea ortopedie pediatrica. O piedica majora a fost frica de acest individ, pentru ca a dat telefoane, a intimidat, a amenintat”, povesteste Luiza Vasiliu pentru Vice.

Cosmarul sirian: episodul Alep, intre Srebrenita si Stalingrad. Sub eticheta combaterii teroristilor, Rusia a combatut, in fapt, interesele Occidentului in Orientul Mijlociu si Siria. Profitand de schimbarea de stafeta la Casa Alba, de un presedinte Obama slab, care si-a ratat momentul sau odata cu formularea unui ultimatum si a liniilor rosii fara sa declanseze si interventia siriana, si de un presedinte Trump care se anunta mai favorabil negocierii, pertractarilor si combinatiilor in care Rusia poate fi si partener, comportament ce a incurajat Moscova, Putin a trecut rapid peste costuri si a introdus pe teren toate categoriile de trupe speciale, mercenari, contractori privati construiti de GRU, pentru a acoperi responsabilitatea statului in masacre fara seaman facute de fosti ofiteri, toti pregatiti spre a macelari populatia sunnita intr-un razboi sectar menit sa ucida, sa alunge si sa schimbe raportul din Siria in defavoarea sunnitilor, cu scopul mentinerii lui Al Assad la putere, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro