Subiectele Zilei: Valeriu Stoica: Suspendarea lui Traian Basescu ar fi o dovada de iresponsabilitate a USL; Constantin Degeratu, conferentiar: "Scutul genereaza securitate nationala"; Cine profita de pe urma degradarii relatiilor romano-ungare; La farmacie, cu buletinul: Se pregateste reteta virtuala
Valeriu Stoica: Suspendarea lui Traian Basescu ar fi o dovada de iresponsabilitate a USL. Suspendarea presedintelui Traian Basescu, in actualul context international, ar fi o dovada de iresponsabilitate, declara democrat-liberalul Valeriu Stoica, intr-un interviu acordat EVZ. Acesta spera insa ca premierul Victor Ponta isi va mentine discursul rational cu care si-a inceput mandatul. „Daca in acest context international, unde vedem ce se intampla in Grecia, noi, dupa ce am schimbat Guvernul asa cum l-am schimbat ne permitem sa punem in discutie subiectul asta (al suspendarii sefului statului – n.r.) inseamna ca suntem iresponsabli in legatura cu viitorul Romaniei”, spune Valeriu Stoica. Acesta apreciaza insa ca Victor Ponta si-a temperat discursul dupa ce a venit la guvernare si spera ca schimbarea sa nu fie una de moment. Integral in EVZ.
Constantin Degeratu, conferentiar: „Scutul genereaza securitate nationala”. In contextul Summitului NATO, ce a inceput, ieri, la Chicago, unde subiectul scutului antiracheta va fi unul sensibil pe agenda reuniunii, generalul in rezerva Constantin Degeratu, fost sef al Statului Major al Armatei Romane in perioada 1997-2000 si fost consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, intre 2005 si 2009, explica pentru „Adevarul” importanta acestui sistem defensiv pentru Romania. Alianta urma sa oficializeze, ieri, prima faza a scutului antiracheta menit sa protejeze Europa de tirurile cu rachete provenite din Orientul Mijlociu si in special din Iran. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, considera ca acest scut este un exemplu de cooperare multinationala si il incadreaza in conceptul de „Aparare Inteligenta”, anunta Adevarul.
Cine profita de pe urma degradarii relatiilor romano-ungare. USL, FIDESZ, partidul de dreapta aflat la guvernare in Ungaria, si Jobbik, extremistii care au strans aproape 17 la suta la alegerile parlamentare din 2010, sunt formatiunile cele mai avantajate de razboiul declaratiilor dintre Bucuresti si Budapesta. Premierul ungar a vorbit la sfarsitul saptamanii trecute despre „o situatie noua” in ceea ce priveste „cauza maghiara”, avertizand ca intregul continent trebuie sa fie atent „ca nu cumva aici, in Europa Centrala, sa intervina brusc o intorsatura in directia ostilitatilor nationale”. Nemultumirile guvernului ungar despre care au vorbit ultimele zile mai multi lideri de la Budapesta, in frunte cu premierul Victor Orban, tin de deciziile recente ale noii puteri de la Bucuresti: promisiunea USL de desfiintare a liniei de invatamant in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures si promovarea votului uninominal, printr-o lege care a trecut deja de Senat si care va duce la subreprezentarea comunitatii maghiare, informeaza Romania Libera.
Idei de stricat distractia anti-austeritate. Vasazica austeritatea nu mai e chiar asa o fatalitate, ne anunta noul presedinte francez Francois Hollande, in aplauzele entuziaste ale multumii. Daca zice un om ales de poporul francez, atunci e musai sa fie adevarat, doar nu s-a mai vazut politician francez sa bata cimpii, nu? Iar Hollande si alegerea sa doar confirma un trend intelectual care deja devenise dominant: gata cu austeritatea, trebuie sa producem crestere. Abia ce se adoptase Pactul Fiscal care ar trebui sa asigure lumea ca europenii disciplinati ii vor disciplina si pe europenii mai putin disciplinati, ca establishment-ul UE vorbea deja despre un Pact de Crestere. Si tot vorbeste de atunci si probabil va continua sa vorbeasca, doar Hollande e guraliv tare. Cel mai probabil se va adopta un Pact de Crestere care va promite ceva investitii cind vom avea bani, adica apa de ploaie. Dar tam-tam-ul va fi mare. Cum bine zicea The Economist, politicienii europeni au nevoie sa para ca fac ceva pentru crestere. Deci, se vor imbulzi sa vina cu idei si sa semneze. E foarte usor sa ai idei despre cum sa cheltui bani pe care nu ii ai. Si mai usor este sa ai idei despre cum sa cheltui bani pe care ii iei pe datorie, ca doar asa am ajuns la criza de acum. Integral pe DilemaVeche.ro.
NATO, ingrijorata de reactia Rusiei la scutul anti-racheta. Noul presedinte francez Francois Hollande l-a anuntat pe omologul sau american Barack Obama ca isi va respecta promisiunea facuta in campania electorala, pregatind retragerea – pana la sfarsitul acestui an – a celor 3400 de combatanti stationati in cadrul misiunii din Afghanistan ISAF. Liderul de la Elysee a adaugat ca suportul Parisului pentru mandatul international din Afghanistan si pentru consolidarea institutiilor nationale ale tarii din centrul Asiei va continua, sub alte forme. „Aparare inteligenta” Anuntul facut in cadrul intalnirii bilaterale de la Casa Alba, ce a premers deschiderii summitului G8, vine in contextul in care Statele Unite si aliatii acestora din cadrul asa numitei „coalitii a voluntarilor” stabilisera sfarsitul lui 2014 ca termen pentru transferul definitiv al instrumentelor de securitate nationala catre autoritatile de la Kabul. Calendarul pare, altfel, batut in cuie, dupa cum a confirmat si secretarul general al Aliantei Nord Atlantice Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu acordat Deutsche Welle inaintea summitului NATO de saptamana viitoare, de la Chicago, anunta Deutsche Welle.
La farmacie, cu buletinul: Se pregateste reteta virtuala. Din luna iulie, romanii isi vor putea ridica medicamentele doar cu actul de identitate. Reteta electronica va intra in vigoare in mai putin de doua luni. Medicii care nu au aparatura necesara pentru a emite aceste prescriptii au termen pana la sfarsitul anului sa se doteze. In acest interval, prescrierea electronica va functiona in paralel cu cea clasica. „Prescrierea electronica intra in functiune la 1 iulie. Medicii ar putea da retete in acest sistem incepand cu acea zi, insa nu vor fi obligati, pentru ca e nevoie de dotari. Devine obligatorie insa introducerea datelor din retete in sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, ne-a declarat Dorin Ionescu, directorul CNAS. Noul sistem va fi avantajos si pentru medic, si pentru pacient. Se va elimina hartogaraia, dar si frauda din sistem, pentru ca doctorii nu vor mai putea prescrie retete fictive pentru morti sau pacienti care nici nu le-au trecut pragul, informeaza EVZ.
Gazprom blocheaza pe sest gazele de sist. Moscova face tot posibilul ca sa opreasca dezvoltarea productiei de gaze alternative in Europa, mai ales in Bulgaria si Romania, acolo unde este prezenta compania americana Chevron. „Atat timp cat Rusia are gaz natural, conducerea ei va face tot posibilul ca sa blocheze dezvoltarea productiei de gaze alternative in alte state”, sustineau, la inceputul lunii octombrie 2011, economistii Maksim Logvinov si Vladislav Jukovski, intr-o analiza pentru portalul politkom.ru. Daca ne uitam la declaratiile recente ale eurodeputatului polonez Boguslaw Sonik, analistii rusi par sa fi avut dreptate. „Compania rusa Gazprom se afla in spatele ecologistilor care se manifesta impotriva exploatarii gazelor de sist in Europa”, a declarat, la inceputul acestei luni, Boguslaw Sonik, scrie Adevarul.
Ce scriu ziarele romanesti din SUA: Romanii din Chicago, nemultumiti de explicatiile date de Marga privind declaratiile pro Putin. Explicatiile Ministrului de Externe, Andrei Marga, date comunitatii romanilor din Chicago referitoare la admiratia declarata fata de Vladimir Putin nu au fost convingatoare, dupa cum considera mai multi analisti si comentatori politici de la ziare romanesti din SUA. Astfel, site-ul www. romanian-portal.com titreaza „Romanii din Chicago, nemultumiti de explicatiile date de Marga privind declaratiile pro Putin”. Iata si cateva impresii ale unor lideri si jurnalisti din comunitatea romaneasca din Chicago referitoare la acest subiect: „Chiar daca ministrul Marga este un profesor universitar bun si de calitate, asta nu inseamna ca se pricepe la toate, atat la educatie cat si diplomatie si presidentie de partid. Sa-si aminteasca faptul ca a fost membru al PNTCD, a si candidat la functia de presedinte al acestui partid. A facut public declaratii care au starnit controverse intre romani si dau ocazia unor vecini si aliati sa-si puna intrebari. Raspunsul nu a fost convingator, a sarit din lac in put si poate sa regrete ca a dat ocazia sa raspunda la astfel de intrebari. Un ministru de externe trebuie sa stie pozitia presedintelui si a tarii lui ca pe o poezie”, anunta Romania Libera.