Subiectele Zilei: Vanzarea Casei Coanda: o mare hotie la Academie; Fata necunoscuta a "Maternitatii groazei": Medici care salveaza copii de 400 de grame si gravide cu HIV; Relu Fenechiu, smecherii "savante" cu un bulibasa fara carte
Fata necunoscuta a „Maternitatii groazei”: Medici care salveaza copii de 400 de grame si gravide cu HIV. Desi are printre cei mai buni doctori si e punctul zero pentru cazurile refuzate de alte spitale, Maternitatea Giulesti n-a beneficiat de publicitate pozitiva. Incendiul de acum doi ani a fost doar un ghinion, spun medicii. La scandaluri s-a inghesuit toata presa, dar nu la fel i-a laudat la salvari spectaculoase. Mai mult, de la tragedia in care sectia cu prematuri a ars, i-a ramas numele de „Maternitatea groazei”. La mai bine de doi ani de la incendiul in care sase bebelusi au murit, sectia de Reanimare a fost ridicata din cenusa, iar medicii isi fac acum treaba in conditii mult mai bune. O regula esentiala, insuflata de la varf, se pastreaza de ani de zile la Spitalul „Panait Sarbu”: nu exista sa refuzi un caz, scrie EVZ.
Vanzarea Casei Coanda: o mare hotie la Academie. Secretarul general al Academiei Romane, Ion Paun Otiman, a vandut ilegal casa Henri Coanda, imobil de patrimoniu, in centrul Capitalei. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul. Ultimul raport public al Curtii de Conturi, pe anul 2011, arata cum un membru al Academiei Romane a vandut ilegal unor rechini imobiliari o parte din casa lui Henri Coanda, donata statului roman de urmasii marelui savant. Vinovat de ilegalitati, potrivit auditorilor, este secretarul general al Academiei, Ion Paun Otiman, fost senator PNL de Timis, in legislatura 2000-2004. Monument istoric de o inestimabila valoare, imobilul a fost instrainat in 2008, la un pret mult mai mic decat valoarea de piata, cu toate ca statul avea dreptul legal de preemptiune, prin Ministerul Culturii, anunta Adevarul.
Statul taie subventiile la intercity si trenuri internationale. Cu cat vom plati mai mult pentru bilete? Plimbarea trenului gol in vederea incasarii subventiilor acordate de stat in transportul feroviar de calatori – metoda practicata in special de operatorii privati pentru rotunjirea profiturilor – nu va mai functiona la fel de bine in 2013. 20% din subventii vor fi date de stat si in functie de numarul de calatori transportat. Ministerul Transporturilor intentioneaza schimbarea sistemului de acordare a subventiilor aferente transportului feroviar de calatori, in conformitate cu un proiect de act normativ prezentat pe situl de internet al ministerului. Beneficiarii subventiilor menite sa acopere diferenta dintre veniturile inregistrate de transporatorii feroviari de calatori si costurile suportate de acestia sunt, in principal, societatea de stat CFR Calatori, dar si 5-6 operatori privati ce fac concurenta societatii de stat, informeaza Romania Libera.
DW: Redescoperirea Europei. In fiecare an, la Munchen, politiceni de prim rang, diplomati si lideri de opinie ofera, in cadrul traditionalei Conferinte de Securitate, o avanpremiera a relatiilor internationale. Primul mandat al Presedintiei Obama a fost marcat de o retrogradare a Europei din pozitia de principal partener al Statelor Unite. De altfel, in urma cu patru ani, la cel mai important forum informal transatlantic, desfasurat in fiecare iarna la Munchen, vicepresedintele Joe Biden plasa reorientarea relatiei Washingtonului cu Moscova (asa-numitul „reset”) in prim plan. In intervalul scurs de atunci, Casa Alba a pus mare pret pe „pivotul Asia”, reorientandu-si diplomatia si politicile de securitate conform cu noul interes pentru derularile de dincolo de Pacific, scrie Deutsche Welle.
Pensionari lasati cu sacosa goala! Tun cu faina si ulei din prostia angajatilor APIA. Din cauza unei licitatii facute pe genunchi, romanii nevoiasi au ramas fara ajutorul de la UE. Autoritatile incearca acum sa recupereze 27 de milioane de euro. Pensionarii si cei cu venituri reduse mai au de asteptat pana sa primeasca alimentele gratuite de la UE. Motivul: firma bulgara VIEM Corporation Eood, angajata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa distribuie produsele, nu si-a respectat contractul. Reprezentantii societatii sunt de negasit, iar seful APIA, Gheorghe Benu, spune ca nu are ce face decat sa astepte un raspuns din partea unei banci bulgare, de la care firma respectiva a prezentat o scrisoare de garantie, anunta EVZ.
Capitala, intre blocurile comuniste si dezvoltarea haotica. Ce i-a ramas Bucurestiului dupa 40 de ani de comunism poate fi sintetizat in trei mari idei: paradigma blocului inca foarte prezenta, absenta comunitatilor care odata dadeau farmec orasului si Palatul Parlamentului, cladirea intrata de trei ori in Cartea Recordurilor si ridicata pe locul cartierului Uranus. Comunismul n-a lasat urme doar in biografii, ci a reinventat cu totul felul oamenilor de trai impreuna ca societate. In arhitectura este inca vizibila amprenta anilor de comunism, iar arhitectii si urbanistii se lupta sa inchida o dubla falie: cea ramasa din Epoca de Aur si cea adusa de inadecvarea ultimelor doua decenii, mostenitoarele directe ale urbanismului socialist. In anii de comunism s-au demolat 450 de hectare in Bucuresti, iar astazi 300 de hectare sunt inca goale. „Asta este urbanistic vorbind o catastrofa, dar poate fi si o mare oportunitate”, spune profesorul Augustin Ioan de la Univesitatea de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. In acest context, totusi, bula imobiliara ne-a prins cu temele nefacute, spune el. Integral in Adevarul.
Drama lui Maniu. 60 de ani de la moartea liderului taranist. Omul de stat care a avut un rol major in Unirea Transilvaniei cu Romania si-a sfarsit zilele in frig si foame, inchis in temnita din Sighetu Marmatiei. Un destin tragic i-a fost rezervat celui mai important om de stat din Transilvania din prima jumatate a secolului XX. Este vorba de Iuliu Maniu, liderul de necontestat al romanilor ardeleni si opozantul oricarei forme de dictatura. El si-a sfarsit zilele inchis in conditii inumane in temnita din Sighetu Marmatiei, transformata de comunisti in locul de exterminare a elitei Romaniei interbelice. Iuliu Maniu provine dintr-o familie nobiliara. Din partea tatalui, Ioan Maniu, el se inrudea cu marele carturar Simion Barnutiu, unul dintre liderii Revolutiei de la 1848. Bunica sa, Elena Barnutiu, era sora lui Simion. Tatal lui Iuliu Maniu, Ioan Maniu, a crescut in casa unchiului sau. Mama lui Iuliu Maniu, Clara, era sora lui Iuliu Coroianu. Acesta a fost redactorul Memorandumului romanilor ardeleni de la 1892 si a devenit ginerele doctorului Ioan Ratiu, celebru avocat si conducator al Miscarii Memorandiste, scrie Romania Libera.
Relu Fenechiu, smecherii „savante” cu un bulibasa fara carte. Evenimenul zilei va prezinta detalii inedite si schema completa a fraudelor din dosarul „Transformatorul”, in care a fost trimis in judecata ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Liberalul este acuzat ca a vandut Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, prin intermediul societatilor sale din grupul „Fene”, echipamente pentru intretinerea retelei electrice, la preturi supraevaluate. Marfa era vanduta ca noua, dar in realitate era din anii ’70. „Furnizorul” era Dragos Sta nescu, bulibasa romilor din localitatea Grajduri,Iasi. Liderul tiga nilor a fost in atentia procurorilor pentru evaziune fiscala, dupa ce a folosit firme fantoma in afaceri cu fier vechi.