Suciu, BNR, despre acordul politic pe Codul Fiscal: Remarcam ca s-a dorit sa se tina cont de nivelul deficitului si ca se gradualizeaza masurile convenite
- Redactia Hotnews
Remarcam faptul ca in discutiile avute de liderii politici s-a dorit sa se tina cont de nivelul deficitului, ceea ce din punct de vedere al indatorarii, este important pentru noi. De asemenea, apreciem dorinta de a gradualiza aceste masuri care, potrivit propriilor calcule si cu conditia de a nu aparea noi majorari salariale, pot tine deficitul la mai putin de 2%”, a explicat pentru HotNews.ro Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale.
Coalitia de guvernare si opozitia au convenit joi ca legea privind Codul Fiscal sa ramana in aceeasi forma care a fost adoptata initial, dar o serie de prevederi sa fie aplicate etapizat, a anuntat liderul PSD, Liviu Dragnea. Astfel, TVA va scadea la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 va fi redusa la 19%. Supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, la fel ca si taxa pe stalp, cu exceptia constructiilor speciale din Agricultura.
Reamintim ca in urma cu circa o saptamana, atat Lucian Croitoru cat si seful Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu, s-au pronuntat fara entuziasm cu privire la proiectul noului Cod.
„Problemele raman aceleasi”, spunea consilierul Guvernatorului, Lucian Croitoru. „Cand ai asemenea cresteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scaderii TVA nu are cum sa le suplineasca. Efectele vor fi aceleasi: o reducere a credibilitatii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetara va avea de suferit. Intr-un cuvant, aceasta relaxare e prea masiva si prea devreme”, mai spune Croitoru.
„Trebuie vazut cu creionul in mana impactul. Sigur ca e de salutat ca nu se va micsora acciza si ca TVA nu se reduce la 19%, dar e prematur sa ne pronuntam”, explica si directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu.
PUBLICITATE
„Mie, aceasta relaxare imi aminteste de sfarsitul lui 2008, iar cand ma gandesc la 2008 imi vine in minte 2009 si 2010 (anii in care s-au facut corectiile salariale-n.red.) Dar pana nu facem calcule, nu putem sa ne ante-pronuntam”, a mai spus Radulescu.