Sucul de struguri – eficient in prevenirea bolilor coronariene
Consumarea sucului de mere sau de struguri negri – precum si a fructelor in sine – impiedica depunerea grasimii pe vasele de sange, arata un studiu recent.
Un grup de cercetatori a impartit hamsterii de laborator in doua categorii: i-a hranit pe toti cu mancare grasa, incluzand, insa, in prima categorie fructe si suc de fructe, iar in cea de-a doua, apa.
Soriceii care au primit suc de struguri au avut cel mai scazut risc de a dezvolta afectiuni coronariene, arata studiul, conform BBC.
Cercetatorii de la Universitatea din Montpellier spun ca sucul este benefic multumita continutului ridicat de fenoli, care au proprietati antioxidante.
Oamenii de stiinta francezi au hranit hamsterii cu echivalentul, pentru oameni, a 3 mere sau 3 ciorchini de struguri pe zi. De asemenea, animalele au baut echivalentul a 4 pahare de suc de fructe pe zi.
Comparativ cu soriceii care au baut apa, cei care au primit fructe si suc de fructe aveau colesterolul mai scazut si aveau mai putina grasime depusa pe aorta – principalul vas de sange care alimenteaza organismul cu sange oxigenat.
Sucul de struguri negri a avut cel mai puternic efect, urmat de sucul de mere si, apoi, de consumarea fructelor ca atare. Pe langa fenoli, ar mai putea avea efect si alti antioxidanti continuti de fructe, precum vitamina C si carotenoidele, au mai adaugat cercetatorii.