Sari direct la conținut

Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie / Ministerul Finanțelor lucrează la rezolvarea situației: urmează o nouă ordonanță

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Creșterea salariului minim la 3.700 lei și cei 300 lei netaxați au apărut în Monitorul oficial, cea de-a doua măsură chiar seara. Problema este că Guvernul nu a majorat și un plafon în funcție de care se aplică suma netaxată, lucru despre care HotNews.ro a scris joi.

Fără acea măsură, de exemplu, 400 lei câștigați la salariul brut vor fi tăiați de la bonurile de masă. Cu alte cuvinte, angajații vor putea cheltui tot atât ca până acum. În realitate, ei nu vor simți nicio schimbare.

Ca să poată să aplice salariul minim cu cei 300 lei netaxați, pe actuala legislație (totul e în Monitorul oficial), firmele trebuie să dea 3.700 lei, iar extra să-i mai dea angajatului bonusuri ori bonuri de masă, dar până la un plafon total de 4.000 lei. Adică salariul minim plus bonurile de masă, cumulat, să nu depășească 4.000 de lei. Dacă depășește, nu mai poate fi acordat salariul minim cu cei 300 lei fără taxe.

Specialiștii din Ministerul Finanțelor nu au uitat de măsură. Surse din Ministerul Finanțelor spun că nu au primit aprobare politică pentru a mări plafonul și de aceea nu s-a aflat această modificare în proiectul de OUG și nu a fost adoptată de Guvern.

După ce s-a aflat în spațiul public de această „scăpare”, Ministerul Finanțelor a început analizarea majorării plafonului pentru ca angajații să nu fie afectați. Vom vedea un proiect nou până la finalul lunii iunie pentru ca angajații plătiți cu salariul minim să nu fie afectați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro