Sari direct la conținut

„Sunt Kemal, vin!" Cine este Kiliçdaroglu, candidatul opoziției turce la prezidențiale, cel care are șanse mari să-l învingă pe Erdogan

HotNews.ro
Kemal Kilicdaroglu are șanse mari să pună capăt epocii Erdogan, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Kemal Kilicdaroglu are șanse mari să pună capăt epocii Erdogan, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kemal Kiliçdaroglu este anti-Recep Tayyip Erdogan și se vrea salvatorul unei democrații turcești afectate de douăzeci de ani de guvernare sub domnia actualului președinte. Kiliçdaroglu, candidatul alianței opoziției turce la alegerile prezidențiale de duminică, promite să se rupă de epoca președintelui Erdogan dacă va fi ales.

„Voi aduce legea și justiția în această țară. Voi aduce pacea”, a declarat el săptămâna trecută.

Fostul înalt funcționar public în vârstă de 74 de ani, care conduce Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) din 2010, a suferit mult timp din cauză că imaginea sa era cea a unui om al aparatului politic, lipsit de carismă. Dar intrarea sa în campania electorală i-a permis să-și asume un nou stil.

Aproape în fiecare seară, el postează pe rețelele de socializare o înregistrare video filmată din biroul său, din sufrageria sau din bucătăria sa, cea a unui om obișnuit, cu frigiderul acoperit de magneți și șervețelele de ceai înflorate, în contrast cu ornamentele aurite ale palatului prezidențial.

Câteva dintre clipuri au devenit virale: la sfârșitul lunii aprilie, el a încălcat un tabu vorbind despre apartenența sa la alevism, o ramură heterodoxă a islamului pe care unii sunniți riguroși o consideră eretică. Mesajul său a fost însă bine primit de mulți turci.

Cine este Kiliçdaroglu, candidatul opoziției turce la prezidențiale

Opozantul numărul unu al președintelui în exercițiu, un bărbat cu o figură zveltă și o mustață albă și subțire, pozează în „Domnul Curat” al politicii turcești, denunțând de ani de zile corupția pe care o consideră că este o cangrenă ce a cuprins vârful statului.

El promite că va continua să își plătească facturile de apă și electricitate în calitate de președinte și că se va întoarce în istoricul palat prezidențial Çankaya, în loc să se mute în somptuosul palat de 1.100 de camere pe care Erdogan l-a construit pe un deal împădurit și protejat din Ankara.

„El este ca noi. El îi înțelege pe oameni”, a declarat entuziasmată Aleyna Erdem, în vârstă de 20 de ani, o suporteră a lui Kiliçdaroglu, la un miting electoral din Istanbul, notează AFP.

Kemal Kiliçdaroglu promite, de asemenea, să nu confiște puterea după ce va „restabili democrația” și că va limita puterile președintelui. El spune că va preda ștafeta și se va retrage pentru a avea grijă de nepoții săi, spune el. „Nu sunt un om ambițios”, a declarat el în aprilie pentru revista Time.

De când a preluat președinția CHP, fondat de părintele Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk, el a transformat linia partidului, schimbând imaginea sa foarte laică. La sfârșitul anului 2022, el a propus o lege pentru a garanta dreptul femeilor turce de a purta vălul pe cap, inițiativă apreciată de electoratul conservator.

Kiliçdaroglu, născut într-o familie modestă din provincia istoric rebelă Dersim (redenumită Tunceli, în estul Anatoliei), cu o majoritate kurdă și alevi, încearcă în paralel să-i atragă pe kurzi, dintre care mulți îl numesc cu afecțiune „Piro”, un cuvânt kurd care desemnează un bunic sau un lider religios alevi.

Președintele Erdogan îl numește „Bay Kemal” („domnul Kemal”), folosind termenul „bay” rezervat în mod tradițional străinilor pentru a-l ironiza. De la începutul campaniei, șeful statului l-a redenumit „Bay Bay Kemal” (pronunțat „Bye Bye Kemal”), susținând că turcii îl vor „îngropa” cu votul lor în seara zilei de 14 mai, în ciuda faptului că mai multe sondaje îl plasează pe Kiliçdaroglu în poziția de favorit.

Un sondaj recent a estimat sprijinul pentru Erdogan la 43,7% în timp ce Kilicdaroglu este cotat cu 49,3% din intenția de vot. Acest sondaj a fost realizat înainte ca un important candidat la prezidențialele de duminică să se retragă din cursă, ceea ce – teoretic – înseamnă un vot anti-Erdogan mai puțin fărâmițat și o șansă în plus pentru Kilicdaroglu, care are chiar șansa să câștige din primul tur.

„Sunt Kemal, vin!”

Economist de formație, numit în fruntea puternicei Agenții Sociale din Turcia în anii 1990, a fost mult timp considerat incapabil să câștige alegerile. Dar dubla victorie în 2019 a candidaților CHP la alegerile municipale din Istanbul și Ankara, un eșec fără precedent pentru Recep Tayyip Erdogan și partidul său, i se datorează în mare parte.

Cu acest succes, liderul CHP a reușit în acest an să unească în spatele său șase formațiuni de opoziție și să obțină sprijinul principalului partid prokurd.

De asemenea, el știe alături de cine să apară în public: primarii foarte populari ai CHP din Istanbul și Ankara, Ekrem Imamoglu și Mansur Yavas, pe care vrea să îi numească vicepreședinți, participă la aproape toate deplasările sale de campanie.

Candidatului opoziției la prezidențiale, al cărui punct culminant a fost marșul de 420 km pe care l-a condus în 2017 între Ankara și Istanbul pentru a denunța încarcerarea unui membru al partidului său, îi place să pledeze pentru răbdare.

Unul dintre afișele de campanie ale lui Kiliçdaroglu promite susținătorilor săi că vine sfârșitul unei lungi așteptări: „Sunt Kemal, vin!”.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro