Sunt romanii prea saraci pentru a face economii? Nu cred!
Intr-un studiu realizat la inceputul acestui an de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva si publicat de catre Evenimentul Zilei, rezulta ca romanii se considera prea saraci pentru a face economii.
Pe scurt, datele acestui studiu sunt urmatoarele: in 2008, doar 29% dintre romani au reusit sa puna ceva bani deoparte iar dintre acestia, 7% au economisit pana in 100 euro (in tot anul) iar 4% au reusit sa puna deoparte peste 1500 eur.
Mai mult, dintre romanii care nu au pus nici un ban deoparte anul trecut, 64% spun ca nu isi permit sa faca asta fie din cauza veniturilor prea mici, fie din cauza ratelor prea mari; 25% nu fac economii pentru ca nu au incredere in sistemul financiar (!!) iar 7% sunt sinceri si spun ca nu ii intereseza subiectul numit economisire.
Acum, sa analizam putin situatia raportandu-ne la cei care cel putin teoretic sunt mai saraci si mai amarati decat noi, respectiv la bulgari. Astfel, la sfarsitul anului 2007 (nu am gasit date mai recente pentru Bulgaria insa situatia nu se putea schimba foarte mult in doar un an si jumatate), suma totala pe care bulgarii o detineau sub forma de valuta, depozite la banci si investitii in fonduri mutuale era de aproximativ 12 miliarde de euro. PIB per capita in Bulgaria – $6900.
In aceeasi perioada, romanii detineau 24.3 miliarde euro. Daca vom compara sumele, vom vedea ca noi detinem o suma dubla comparativ cu bulgarii, insa populatia Romaniei este de aproape trei ori mai mare. Tocmai de aceea, pentru a face o comparatie cat de cat valida, trebuie sa comparam economiile pe cap de locuitor. Astfel, un roman are economii in valoare de aproximativ 1100 eur iar un bulgar de 1600 eur, deci cu 45% mai mult. PIB per capita in Romania – $9300, cu aproximativ 35% mai mare decat cel al bulgarilor (sursa).
Cum putem explica aceasta diferenta in conditiile in care bulgarii sunt mai saraci decat noi? Cum au putut ei economisi mai mult decat romanii, desi castiga mai putin?
Bulgarii au fost mai “strangatori” decat noi desi la sfarsitul anilor `90 au trecut printr-o inflatie ce depasise la un moment dat 600% pe an, motiv pentru care impreuna cu FMI, Guvernul bulgar a instituit un Consiliu Monetar. Va mai amintiti de termenul de “bulgarizare” folosit de autoritatile romane prin 1997-1998 pentru a explica ce se va intampla cu Romania daca nu vom face reforma? Cu toate acestea, ei au economii mai mari decat noi.
Daca vom merge cu comparatiile si mai departe, vedem ca ungurii detin in medie peste 4000 de euro/cap de locuitor iar polonezii peste 3000. Am fost baiat de treaba si nu am luat in considerare sumele investite la bursa si in fondurile de pensii, ci doar depozitele bancare ale populatiei, sumele detinute sub forma de valuta si investitiile in fondurile mutuale pentru ca altfel, diferenta dintre noi si oricare alta tara membra UE ar fi fost si mai mare.
Luand in considerare cele spuse mai sus, este clar ca avem o problema de mentalitate, nu una de venit. Nu economisim pentru ca nu dorim sa facem asta si in plus, sunt convins ca cei mai multi dintre romani chiar cred sincer ca venitul lor este prea mic pentru a pune bani deoparte.
Intr-un alt studiu realizat de catre aceeasi companie in luna aprilie a acestui an (datele aici), la intrebarea “daca ati putea da timpul inapoi cu 1-2 ani, ce ati face?”, peste jumatate dintre romani declara ca ar fi pus bani deoparte daca ar fi stiut din timp de criza. Mintea romanului de pe urma…
De ce a fost nevoie de o criza de asemenea dimensiuni pentru ca romanii sa isi dea seama ca au facut excese in ultimii ani? A spune ca in anii trecuti nu am economisit pentru ca nu am stiut de criza, este ca si cum ai spune ca nu am pus bani deoparte pentru pensie, pentru ca nu am stiut ca vom ajunge pensionari.
Mai mult, daca ar fi sa ne luam dupa aceste raspunsuri, in momentul in care criza va trece iar veniturile vor creste, vom vedea cum romanii se vor ingramadi la ghiseele bancilor pentru a isi face conturi de economii si depozite in valuta, vor rupe cordoanele de politie din fata societatilor de brokeraj pentru a investi la bursa si in fondurile mutuale, sau isi vor face cel putin o asigurare de viata cu componenta investitionala sau o pensie facultativa.
Din pacate, obiceiurile se schimba greu si tare mi-e ca dupa ce aceasta criza va trece, mintea celor mai multi dintre noi va fi ocupata cu alcatuirea listei de cumparaturi, nu cu alcatuirea unui plan de economisire.
Pentru a intelege pe deplin situatia in care ne aflam, recomand citirea urmatoarelor doua articole:
Unde suntem:Averea populatiei sau cat de saraci suntem: comparatie intre Romania, Bulgaria, Polonia si Ungaria
Unde trebuie sa ajungem:Averea populatiei sau cat de saraci suntem: Romania versus SUA si UK
datele complete legate de Romania, Bulgaria, Polonia si Ungaria sunt aici
PS: Dorinta de educare financiara a populatiei a fost si este unul dintre motivele pentru care tin in viata acest blog. Prin urmare, voi continua sa scriu critic la adresa comportamentului consumerist al romanilor si sa demonstrez ca nu trebuie sa fii neaparat bogat pentru a pune bani deoparte.
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.