Sari direct la conținut

Supercomputerul „Dojo” a dus la o creștere spectaculoasă a prețului acțiunilor Tesla

HotNews.ro
Logo Tesla, Foto: Sergiomonti, Dreamstime.com
Logo Tesla, Foto: Sergiomonti, Dreamstime.com

Prețul acțiunilor Tesla a crescut luni cu până la 10% în doar o zi de tranzacționare pe bursă după ce banca de investiții Morgan Stanley a evaluat în sus ratingul perspectivele sale datorită supercomputerului „Dojo” pe care producătorul auto l-a dezvoltat, relatează Markets Insider.

Aprecierea acțiunilor a dus la o creștere cu 70 de miliarde de dolari a capitalizării pe piață a Tesla, analiștii de la Morgan Stanley afirmând că ele sunt o „alegere de top”, în pofida scandalurilor recente în care a fost implicat producătorul auto.

Optimismul analiștilor de la banca de investiții în ceea ce privește evoluția acțiunilor Tesla se datorează în mare parte supercomputerului „Dojo” la care compania condusă de Elon Musk lucrează de 5 ani de zile.

Agenția Reuters notează la rândul ei că Tesla, deja cel mai mare producător auto din lume în ceea ce privește capitalizarea pe bursă, a lansat în producție în iulie anul acesta supercomputerul creat pentru a antrena modele de inteligență artificială (A.I.) care să fie folosite de mașinile sale autonome și că intenționează să cheltuie încă un miliard de dolari anul viitor pentru perfecționarea „Dojo”.

Analiștii cred că supercomputerul „Dojo” va deschide noi oportunități pentru Tesla, dincolo de producția de mașini

Analiștii de la Morgan Stanley au notat într-un raport publicat la sfârșitul săptămânii trecute că „Dojo” poate deschide noi piețe pentru Tesla „care se extind cu mult dincolo de vânzarea unor autovehicule la un preț fix”.

„Dacă Dojo poate ajuta mașinile să ‘vadă’ și ‘reacționeze’, ce piețe ar mai putea deschide el? Gândiți-vă la orice dispozitiv de ultimă generație dotat cu o cameră care poate lua decizii în timp real pe baza câmpului său vizual”, au mai notat analiștii băncii de investiții.

Morgan Stanley au estimat că în următoarele 12-18 luni prețul acțiunilor Tesla ar putea ajunge la 400 de dolari, în condițiile în care ele se tranzacționează acum cu 278 de dolari, chiar și după aprecierea de luni.

Dacă prognoza lor se va dovedi adevărată, valoarea totală pe bursă a Tesla ar crește la aproximativ 1,4 trilioane de dolari, cu aproape 80% mai mare decât era la închiderea bursei vinerea trecută.

În octombrie 2021 Tesla a devenit primul producător auto din istorie a cărui capitalizare de piață a depășit pragul de un trilion de dolari, compania condusă de Elon Musk a căzut din nou sub nivelul respectiv ca urmare a declinului spectaculos pe care l-au înregistrat acțiunile sale anul trecut.

FOTO articol: Sergiomonti, Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro