Sari direct la conținut

Surse: Antenele vor iesi din lista "must carry" a statiilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita, dar numai in anumite conditii

HotNews.ro

Grupul Intact negociaza in prezent cu unii operatori de cablu in vederea retransmisiei Antenelor pe baza unor acorduri comerciale, in conditiile in care aceste televiziuni si-au manifestat interesul sa iasa din “must carry” – lista posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita si pentru care acestia nu trebuie sa dea bani, potrivit informatiilor HotNews.ro. O confirmare in acest sens a venit, miercuri, din partea reprezentantilor Romtelecom. Din informatiile HotNews.ro, actionarii Antenelor au aprobat saptamana trecuta iesirea acestor posturi din must carry, dar numai in anumite conditii.

  • In prezent, Antenele sunt difuzate de cablisti in pachetul “must carry”, al posturilor care s-au declarat libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare, deci cele pe care operatorii de cablu sunt obligati sa le retransmita, in anumite limite, fara sa plateasca bani catre televiziunile respective. Daca Antenele ies din “must carry”, acest lucru inseamna ca operatorii de cablu care vor sa retransmita Antenele trebuie sa plateasca o suma pentru dreptul de retransmisie. Principiul “must carry”, stipulat in Legea Audiovizualului, nu se aplica decat operatorilor de cablu, nu si celor DTH (satelit).

Conform informatiilor HotNews.ro, actionarii televiziunilor Intact – operate de Antena TV Group (Antena 1, Antena Stars, Euforia, Zu TV), respectiv Antena 3 S.A. (Antena 3) – au aprobat saptamana trecuta iesirea din “must carry”, dar cu conditia ca, mai intai, sa fie incheiate intelegeri sau acorduri cu operatorii de cablu, asa incat sa se asigure ca posturile vor fi disponibile pentru larga majoritate a populatiei.

Reprezentantii Intact nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro: nici nu au confirmat, nici nu au infirmat aceste informatii. Pe de alta parte, HotNews.ro a intrebat mai multi operatori de cablu daca poarta, in prezent, discutii cu Intact in conditiile intentiei acestui grup de a scoate Antenele din “must carry”, iar o prima confirmare a venit, miercuri, de la reprezentantii Romtelecom.

  • Acestia au declarat pentru HotNews.ro: “Iesirea din must carry a posturilor Antena 1, 2, 3 ne afecteaza intr-o mica masura. In prezent suntem in negocieri pentru incheierea unui acord comercial care acopera toate platformele disponibile in oferta noastra, astfel incat clientii nostri sa nu fie afectati de aceste schimbari.”

Actionarii Antenelor ar fi trebuit sa ia o decizie privind posibila iesire din “must carry” in urma cu doua saptamani, dupa cum HotNews.ro a scris aici. Decizia a fost amanata, insa, pana saptamana trecuta. La sfarsitul lunii iunie, Paginademedia.ro a publicat o scrisoare a Antenelor catre un cablist, prin care aceste televiziuni mentionau “”potentiala renuntare la beneficiul aplicarii principiului must carry”.

In iulie 2013, liderul pietei TV, Pro TV, a anuntat ca iese din lista statiilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita. Drept urmare, in 2013 veniturile Pro TV provenite de la cablisti au crescut fata de 2012 cu 110,9%, pana la 10,7 milioane de dolari.

Dupa anuntul Pro TV, Dan Voiculescu declara in vara anului trecut, intr-un interviu la Realitatea TV:

  • “Tin legatura cu fiica mea zilnic, dimineata, la pranz si seara, cu fiicele mele de fapt, iar cu domnul Alexandrescu (Sorin Alexandrescu, director general Antena TV Group – n.red.) ori de cate ori e o problema de strategie, acum nu stim ce sa facem sa iesim din must-carry, cum a facut Pro TV sau sa nu iesim, problemele de politica comerciala, de strategie economica le discut cu Sorin Alexandrescu, cu Marius Tuca, cu cei care iau deciziile.”

Pe de alta parte, trustul Intact este angajat, de mai multi ani, intr-un conflict de proportii cu cel mai mare operator de cablu, RCS&RDS. Antenele nu sunt prezente, in acest moment, nici pe platforma DTH a RCS&RDS, Digi, nici pe Focus Sat, platforma DTH a UPC, in conditiile in care principiul “must carry” nu se aplica operatorilor de satelit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro