Surse: FMI a conditionat urmatoarea transa de plata arieratelor/ Valoarea totala a acestora a ajuns la 1,5 miliarde lei
Plata arieratelor va reprezenta o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de fonduri de catre FMI, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. Potrivit unor date transmise de catre ANAF pentru HotNews.ro, valoarea arieratelor a in sumat la sfârşitul lunii septembrie 1,5 miliarde lei. La datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector, au mai declarat sursele citate.
UPDATE Arieratele la care se refera acordul cu FMI sunt datoriile bugetului general consolidat: buget de stat, bugetele asigurarilor sociale, de somaj si santate, autoritati locale, companii nationale, regii autonome, administratia fondului proprietatea.
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMIa declarat recent pentru HotNews.ro, legat de arierate: “Imi va fi foarte greu, in boardul Fondului, sa mai sustin pentru a sasea oara o derogare de la aceeasi masura”.
“Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilor către companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu e doar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale”,au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume în contul arieratelor ca precondiţie pentru acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by, programată pentru luna decembrie.
Arieratele la care se refera acordul cu FMI sunt datoriile bugetului general consolidat.
In Memorandumul Tehnic de Intelegere cu FMI se defineste: “În accepţiunea programului, bugetul general consolidat include entităţile definite în bugetul pe 2010. Acestea sunt: guvernul central (bugetul de stat, trezoreria, entităţile de stat autofinanţate incluse în buget, etc.), autorităţile locale, fondurile de asigurări sociale (pensii, sănătate şi somaj), Compania naţională de autostrăzi şi drumuri naţionale din România şi administraţia Fondului Proprietatea”. Entităţile de stat autofinanţate incluse în buget (nota.red.) sunt companiile de stat si regiile autonome.
Pe langa sectorul de sanatate, care este mentionat chiar in Scrisoarea de Intentie catre FMI ca fiind principala sursa de arierate, sume mari sunt datorate firmelor private de catre companiile de stat din domeniul transporturilor.
Iata cateva exemple:
- Metrorex a acumulat, pana acum, pierderi de 180 milioane lei, din care 116 milioane aferente anului 2009, iar pana la sfarsitul anului ar putea ajunge la 188 milioane de lei. Pierderile sunt generate in exclusivitate de arieratele pe care Metrorex le inregistreaza inca din perioada 2007 -2009 fata de Alstom Transportation, furnizorul de mentenanta a materialului rulant. Amanunte aici
- Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale are o datorie catre Bechtel pentru realizarea lucrarilor la tronsonul de 10 kilometri Turda – Campia Turzii, din autostrada Transilvania. Amanunte aici.
- Unul dintre cei mai mari datornici la stat, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, a inregistrat pierderi de 529 milioane lei, la sfarsitul lunii august 2010. La aceeasi data, compania avea inregistrate arierate totale de 4,2 miliarde lei, peste 1,5 miliarde de lei reprezentand datoriile fata de furnizorii de energie electrica, precum Enel, E.ON si CEZ. Amanunte aici
“Imi va fi foarte greu, in boardul Fondului, sa mai sustin pentru a sasea oara o derogare de la aceeasi masura, data trecuta a fost a cincea oara cand am sustinut acest lucru. A existat un sprijin din partea directorului executiv avand in vedere ca am compensat cu acele plati de 2 miliarde lei catre sectorul de sanatate dar imi va fi foarte greu sa sustin din nou. Stocul este inca important, de nivelul mai multor miliarde de lei deci este nevoie de o vointa puternica pentru a reduce acest volum al arieratelor. La sfarsitul lui septembrie exista sanse sa ne incadram in tinta pe care ne-am propus-o”, a declarat Mihai Tanasescu in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro marti, 19 octombrie. Vezi interviul aici