Sari direct la conținut

Surse: UE pregătește o lovitură împotriva Huawei. Ce va însemna asta pentru 5G și ce a făcut România deja

Panorama.ro
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pentru că nu e mulțumită de cum au mers lucrurile cu recomandări și vorba bună, Comisia Europeană ar putea să facă obligatorie excluderea unor companii chinezești ca Huawei și ZTE de pe piața 5G din Europa, din cauza îngrijorărilor de securitate, potrivit Financial Times.

În acest moment, aproximativ o treime din țările UE au implementat măsuri care să excludă companii riscante de la noua infrastructură a telecomunicațiilor de pe continent. „Sunt prea puține. Iar asta e o vulnerabilitate pentru securitatea colectivă a Uniunii”, a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton.

Germania, de exemplu, e una din țările criticate pentru că încă trag de timp. Nu doar atât, dar cumpără mai bine de 50% din echipamentele de 4G și 5G din China, potrivit unui studiu care arată că europenii sunt în continuare foarte dependenți de companiile chinezești. Italia, Portugalia, Polonia și Spania sunt alte țări care continuă să facă afaceri cu Huawei.

Panorama îți oferă contextul necesar pentru a înțelege mai bine ce și de ce se întâmplă, într-un format concis, bazat pe analizele noastre, publicate anterior pe acest subiect. Citește integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro