Sari direct la conținut

Sute de postasi au protestat joi in intreaga tara impotriva masurilor de restructurare si de privatizare a Postei Romane

HotNews.ro
Protest al postasilor in Iasi, Foto: AGERPRES
Protest al postasilor in Iasi, Foto: AGERPRES

Sute de sindicalisti ai Postei Romane au protestat joi in intreaga tara, fata de disponibilizarile de personal preconizate de conducerea companiei, prin reducerea cu 50% a subunitatilor din judete, precum si fata de intentia Guvernului de a privatiza cel mai mare operator de profil din tara, informeaza Agerpres, care a realizat un grupaj de stiri privind protestele din mai multe judete. Conducerea Postei a transmis joi un comunicat de presa ca reactie la actiunile de protest ale Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) in care spune ca “va respecta acordul incheiat cu sindicatul in septembrie 2012 si, conform prevederilor acestui acord, nu va demara proceduri de disponibilizare, restructurare sau reducere a veniturilor angajatilor”.

Vrancea

Aproximativ 50 de salariati vranceni ai Postei Romane au pichetat, joi, Institutia Prefectului, nemultumiti de masurile propuse pentru restructurarea companiei, dar si de salariile mari de care beneficiaza actuala conducere.

Oamenii prezenti in fata Palatului Administrativ din Focsani au purtat masti, cagule, sau au avut fetele acoperite cu fulare.

Oamenii au spus ca si-au acoperit fetele ca o forma de protest fata de actiunile de cercetare dispuse de conducerea centrala a Postei dupa mitingul de protest din 12 februarie de la Bucuresti.

Liderul sindical Ion Bercaru a afirmat ca protestul postasilor vizeaza modul in care ar urma sa aiba loc restructurarea la nivelul oficiilor postale dar si impotriva privatizarii companiei.

Sindicalistul a explicat ca necesitatea unei restructurari este inteleasa de oameni, tinand cont de scaderea prestatiilor postale, insa aceasta reorganizare si disponibilizare nu trebuie realizata sub forma propusa de actuala conducere.

‘Principala nemultumire este restructurarea si privatizarea Postei Romane, care nu se face peste tot in Europa. Au incercat francezii, dar au cumparat inapoi de la cei carora le-au vandut actiunile. Avem o conducere care de cand a venit, nu a facut decat sa isi mareasca salariile. Directorul nostru are un salariu de 7.500 euro net, la care se adauga o mie de euro de la Consiliul de Administratie iar noi, cei care suntem in strada acum, cumparam rechizite, imprimate. De asta suntem in strada. In conditiile in care nu vor fi luate masurile care ar trebui luate in aceste situatii, vom intrerupe lucrul, va fi ceva spontan, pana cand se va rezolva problema’, a afirmat liderul de sindicat.

La nivelul judetului Vrancea, potrivit unei simulari realizate de conducerea Oficiului Judetean de Posta, ar urma sa fie disponibilizati 54 de salariati, din care 50 din mediul rural.

CLUJ

Postasii clujeni au pichetat sediul Prefecturii, manifestandu-si astfel protestul fata de disponibilizarile de personal preconizate de conducerea CNPR, prin reducerea cu 50% a subunitatilor din judete, precum si fata de intentia Guvernului de a privatiza cel mai mare operator de profil din tara.

Liderul Filialei Cluj a Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Carol Sinka, a declarat pentru AGERPRES ca sindicatul nu este de acord cu privatizarea CNPR.

‘Inainte de a demara o procedura de privatizare, sa ne uitam ce s-a intamplat cu alte companii postale privatizate din Europa si sa invatam din greselile lor. Nu vrem sa fim, din nou, cobai. Posta Romana nu este un poligon de experimente. Sindicatul este de acord ca statul roman, care este actionar majoritar cu 75% la CNPR, sa aduca un management privat, obligatoriu cu tot cu directori, nu doar cu membri ai Consiliului de Administratie. Posturile de conducere ale companiei trebuie sa fie ocupate prin concurs, nu prin numiri politice, care s-au dovedit dezastruoase in managementul CNPR’, a explicat Carol Sinka.

El a amintit ca, in 7 ianuarie, conducerea CNPR a solicitat Sindicatului modificarea unor articole din Contractul colectiv de munca in sensul diminuarii unor drepturi de personal.

BIHOR

Aproximativ 50 de sindicalisti din Posta Romana-filiala Bihor au protestat, in fata Prefecturii, impotriva masurilor de privatizare a companiei, o delegatie condusa de liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, fiind primita de subprefectul Cristian Bitea, caruia i-a fost inmanat un memoriu pentru a fi inaintat ministerului de resort.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania-filiala Bihor, Angela Feier, a declarat pentru AGERPRES ca principalele revendicari se refera la privatizarea Postei, in curs de derulare, respectarea prevederilor contractului colectiv de munca de catre conducerea companiei, acordarea de salarii compensatorii in caz de disponibilizari si oprirea restructurarii abuzive a subunitatilor postale din tara.

‘Nu este corect sa ramai intr-un oras cum este Oradea cu doar trei subunitati gen oficii si patru ghisee postale, atata timp cat, actualmente, toate zonele sunt acoperite cu destul de putine oficii. Nu vrem sa plecam din Posta, deoarece avem de lucru si sunt si venituri. S-ar putea sa vina firme din Ungaria care sa-si deschida oficii postale in Oradea si sa ne ia clientii’, a precizat Angela Feier.

Liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, a subliniat necesitatea ca aceasta companie romana sa ramana a statului, asa cum s-a intamplat si in alte tari ale Europei, ‘pentru a nu se ajunge in situatia asa-numitelor privatizari ale combinatelor siderurgice, cum ar fi Campia Turzii, care au ajuns sa se inchida’.

‘Statul roman nu mai are nevoie de bani? Petromul l-a privatizat, benzina e mai scumpa decat in Austria, iar ei extrag titeiul in proportie din 40 si ceva la suta din resursele naturale ale tarii. Pana la urma, cetateanul roman numai de pierdut a avut din aceste privatizari,’ a sustinut Nicolae Morgovan.

Dupa ce le-a ascultat solicitarile si a discutat cu cei cinci sindicalisti, subprefectul a promis delegatiei ca va inainta memoriul institutiilor abilitate.

Sindicalistii se plang ca, desi procesul de privatizare a inceput si probabil va fi definitivat in iunie, lipsa comunicarii si a informarii este un alt aspect care ii nemultumeste.

SATU MARE

Peste 100 de postasi au pichetat Prefectura, nemultumiti de faptul ca peste 80 de angajati din judet vor fi disponibilizati si nu exista dialog cu conducerea companiei.

Liderul filialei Satu Mare a Sindicatului National al Lucratorilor Postali din Romania, Tripon Trandafir, a declarat ca nemultumirea cea mai mare o reprezinta faptul ca nu mai exista dialog intre sindicat si administratia companiei, rolul protestului fiind de a preveni unele masuri organizatorice, cum ar fi reducerea personalului.

‘Prin aceste masuri, prin desfiintarea unor unitati noi ne indepartam de cetateni. In judet sunt 478 de salariati din care 82 urmeaza sa fie disponibilizati. Printr-un acord semnat, conducerea s-a obligat ca pana la 30 iunie sa nu ia masuri, dar acordul nu este respectat. Acesta este motivul: dorim sa prevenim unele masuri. Nu mai exista dialog intre administratie si angajati, nici macar telefonic’, a declarat Tripon Trandafir.

Prefectul Eugeniu Avram a declarat ca va inainta revendicarile acestora reprezentantilor guvernului, cu speranta de a rezolva problemele.

Postasii au protestat aproximativ o jumatate de ora, fiind dotati cu bannere si fluiere.

BISTRITA NASAUD

Aproximativ 50 de angajati ai Postei Romane au protestat in fata Prefecturii, fiind nemultumiti de faptul ca procesul de reorganizare a companiei continua, ceea ce inseamna ca zeci de factori postali isi vor pierde anul acesta locul de munca.

Liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, filiala Bistrita-Nasaud, Horea Morutan, a declarat pentru AGERPRES ca principalele trei revendicari ale protestatarilor sunt respectarea Contractului colectiv de munca, stoparea ‘distrugerii’ retelei postale si renuntarea la proiectul de privatizare a companiei.

Potrivit liderului sindical, numai la nivelul judetului Bistrita-Nasaud exista, pentru acest an, un plan de restructurare care prevede desfiintarea unui oficiu postal si a doua ghisee din mediul urban, la care se adauga renuntarea la 14 ghisee exterioare din mediul rural, ceea ce va face ca aproximativ 25 de oameni sa isi piarda locul de munca.

‘Prin desfiintarea acestor ghisee, va scadea calitatea serviciilor, precum si prestatiile si veniturile’, a spus Morutan.

In urma cu doi ani, cand a inceput procesul de reorganizare a Postei Romane in judet, un singur om si-a pierdut locul de munca, insa mai multe unitati postale au fost reorganizate sau inchise.

Reprezentantii sindicalistilor s-au intalnit, dupa protest, si cu prefectul de Bistrita-Nasaud, Ioan Tintean, caruia i-au inmanat un memoriu cu revendicarile lor.

In judetul Bistrita-Nasaud, Compania Nationala Posta Romana numara in prezent in jur de 400 de angajati.

SALAJ

Circa 50 de membri din cadrul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania-filiala Salaj au protestat fata de incalcarea de catre administratia Postei Romane a drepturilor salariatilor, restructurand compania fara a se tine cont de propunerile transmise din teritoriu si fara a face cunoscute opiniei publice care vor fi efectele privatizarii companiei atat pentru beneficiarii de servicii postale cat si pentru salariati.

‘Purtam masti in semn de protest impotriva directorului general care practica masuri comuniste, vrea sa-i identifice pe cei care participa la actiuni legale de protest’, a afirmat Calin Balog, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania-filiala Salaj

Potrivit acestuia, prin restructurarea companiei in Salaj vor fi disponibilizati 50 de angajati – 25 din mediul rural si 25 din urban – si vor fi inchise mai multe oficii postale.

SIBIU

25 de postasi, o jumatate dintre cei anuntati oficial, au protestat in fata Prefecturii, cerand pastrarea locurilor de munca si salarii mai mari.

Ei au manifestat impotriva conducerii companiei Posta Romana, in timpul lor liber, marturisind ca le este frica sa nu li se taie ziua de munca. Protestatarii au declarat ca cei mai multi postasi se tem sa iasa in strada, ca sa nu fie primii pe lista disponibilizatilor, a spus Remus Helju, presedintele Sindicatului Posta Romana Sibiu.

‘Posta a ajuns in dificultati financiare. Acum conducerea vrea sa scoata din impas compania pe spatele celor multi. Ne cheama la negocieri pentru a ne taia o serie de drepturi. Ca strategie unica au inchiderea de oficii postale. Refuza sa ne spuna cate’, a afirmat Remus Helju.

El a inmanat prefectului de Sibiu un protest in care cei 430 de sindicalisti postasi se opun desfiintarii locurilor lor de munca.

‘O sa ajungem mai rau ca la 1900, inchizand oficiile, nu pot sa creasca veniturile. (…) Actualul director general a avut curajul sa inainteze prefectului Sibiului, in 6 februarie 2013, o adresa in care spune ca liderii de sindicat dezinformeaza si ca noi manipulam oamenii. Norocul nostru este ca avem o adresa de la domnul director prin care ne cere sa renuntam la o serie de drepturi. Vrea ca persoanele care vor fi disponibilizate sa nu primeasca salarii compensatorii. Altii din centralul companiei au plecat anul trecut cu valiza cu bani’, a declarat presedintele Sindicatului Postei Romane la Sibiu.

Potrivit acestuia, in judetul Sibiu lucreaza 480 de angajati ai Postei Romane, din care, 430 sunt sindicalisti. Deja, in ultimii ani numarul angajatilor Postei Romane a fost injumatatit.

‘Nu ne oprim aici. Situatia e la pamant. Factorii postali fac cheta ca sa cumpere hartie sa dea chitante la oameni. Aici s-a ajuns’, a explicat Remus Helju.

Acesta este lider sindical al postasilor din sase judete din Romania. Remus Helju sustine ca cea mai grea situatie este a postasilor de la tara, care lucreaza cu norma intreaga, parcurgand zilnic pe jos, unii, cate 30 de kilometri, pe salarii de 400 de lei, brut. Liderul sindical sibian a dat exemplu, postasii din Muntii Apuseni, care cara zilnic 40 de kilograme, pe distante de zeci de kilometri, pe jos sau cu bicicleta.

BUZAU

Peste 70 de postasi au protestat in fata Prefecturii Buzau solicitand stoparea procesului de privatizare si stabilitatea locurilor de munca.

”Suntem cobaii colegilor din intreaga Europa, peste tot in lume companiile de posta sunt sustinute de stat si sunt profitabile, la noi si dupa disponibilizarea a circa 5.000 de persoane in ultimii 5-6 ani avem aceleasi probleme”, a declarat liderul de sindicat al postasilor buzoieni Bogdan Ion.

Potrivit sursei citate, conform noului plan de restructurare in judetul Buzau ar urma sa fi trecuti in somaj intre 90 si 110 de postasi, iar mai multe unitati si subunitati postale vor fi inchise.

ALBA

Sindicalistii de la Posta Romana au renuntat la protestul programat pentru joi in fata Palatului Administrativ din Alba Iulia pentru ca acestora le-a fost teama sa-si exprime astfel nemultumirile, au declarat reprezentanti ai acestora in cadrul unei intalniri pe care au avut-o cu prefectul Gheorghe Feneser.

”Pichetarea nu a mai avut loc pentru ca oamenilor le-a fost teama sa mai iasa in strada si sa-si exprime nemultumirile fata de ceea ce se intampla in Posta Romana. In 12 februarie, a avut loc un miting de protest la Bucuresti, in urma caruia participantii la manifestatie au inceput sa fie anchetati”, au sustinut reprezentantii sindicalistilor.

Acestia au spus ca la o intalnire avuta recent cu celelalte sindicate, li s-a spus sa poarte cagule, pentru a nu fi recunoscuti de administratie.

”Noi nu suntem infractori, ne asumam nemultumirile pe care le avem fata de aceasta reorganizare care afecteaza viata postasilor si calitatea serviciilor postale”, au subliniat reprezentantii sindicalistilor.

Joi era programat un protest organizat de Sindicatul Posta Romana Alba impotriva restructurarilor anuntate a avea loc in perioada imediat urmatoare si a masurilor de reorganizare la nivel national a serviciilor postale. Sindicalistii au renuntat in ultimul moment la manifestatie, reprezentantii acestora optand pentru o intalnire cu prefectul Gheorghe Feneser, caruia i-au explicat si motivul pentru care nu au mai iesit sa protesteze, desi aveau toate aprobarile necesare.

Acestia i-au semnalat prefectului judetului Alba si faptul ca Oficiul Postal din orasul Teius va fi desfiintat in termen de doua saptamani. In acest sens, angajatii au primit deja notificarea in care se arata ca, din 15 martie, activitatea oficiului va fi transferata la Alba Iulia.

”Un numar de 28 de persoane vor ramane de la jumatatea lunii martie fara loc de munca, incalcandu-se astfel acordul de parteneriat incheiat intre sindicate si patronate, conform caruia s-a stabilit ca, pana in 30 iunie 2013, nu vor fi facute disponibilizari si nici nu vor exista modificari la nivelul salariilor”, au spus sindicalistii.

Sindicatul Posta Romana Alba va depune, pana la inceputul saptamanii viitoare, un memoriu in atentia prefectului Gheorghe Feneser, in vederea transmiterii la Bucuresti a problemelor cu care se confrunta.

”In judetul Alba, atata timp cat sunt eu prefect, nimeni nu va trebui sa poarte cagule, pentru ca dreptul de a protesta public a fost castigat dupa 1989. E un drept al tuturor cetatenilor, pentru care eu garantez, iar in ceea ce priveste revendicarile sindicalistilor din Alba, asa cum le-am promis, voi interveni la conducerea Postei Romane, dar si la ministerul de resort, in vederea reanalizarii situatiei la oficiile postale din judetul nostru unde se preconizeaza reorganizari si restructurari”, a declarat Gheorghe Feneser, potrivit unui comunicat de presa.

CARAS-SEVERIN

O delegatie a sindicalistilor din Oficiul Judetean de Posta Caras-Severin s-a deplasat la sediul Institutiei Prefectului, pentru a-i inmana reprezentantului Guvernului in teritoriu un memoriu cu toate nemultumirile oamenilor care lucreaza aici.

Acestea sunt legate, in cea mai mare parte, de veniturile mici ale postasilor.

‘Si asa, salariile sunt foarte mici, iar nemultumirile noastre sunt legitime. Lumea nu mai poate accepta si alte diminuari de salarii. Ma refer aici la tichetele de masa, la dreptul de a primi anumite sporuri, sau acordarea de zile libere neplatite, care inseamna iarasi diminuari de salarii. In plus, in ceea ce priveste zilele libere, acestea fiind neplatite si cate doua pe luna, inseamna o luna in fiecare an, zile care nu se vor regasi la pensiile noastre’, a declarat Ion Rotariu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali caras-Severin.

La Oficiul Judetean de Posta Caras-Severin lucreaza, in prezent, aproape 600 de persoane.

In Posta muncesc oameni inteligenti, pentru ca, daca nu ar fi asa, nu ar reusi sa se descurce. Este o munca grea s trebuie sa-ti placa. Insa, si noi trebuie sa avem din ce trai. Lucram pe bani putini, in stress. Lucram cu omul si incasam toate jignirile din partea clientilor, desi nu suntem noi vinovati de nemultumirile lor. Noi ne dorim doar un pic de sprijin din partea Companiei’, a spus unul dintre lucratorii in posta.

La randul sau, prefectul de Caras-Severin, Silviu Hurduzeu, chiar el fost director al Oficiului Judetean de Posta Caras-Severin, a afirmat ca intelege nemultumirile salariatilor de aici.

‘Voi inainta memoriul pe care reprezentantii postasilor din judet l-au adus in aceasta dimineata primului-ministru, legat de masurile pe care Compania Posta Romana doreste sa le ia, spun salariatii, impotriva lor. Memoriul face referire la faptul ca rezultatele financiare ale Companiei Nationale Posta Romana ar trebui in alt mod imbunatatite, in primul rand printr-o crestere a veniturilor companiei si nu printr-o reducere a cheltuielilor, mai ales a celor de personal’, a precizat prefectul Silviu Hurduzeu.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a discutat cu sindicalistii si despre situatia retelei postale din Caras-Severin, unde va avea loc o transformare radicala, o desfiintare a unor subunitati postale. Se vor desfiinta ghisee rurale postale si se vor transforma in agentii, lucru ce va afecta reteau postala si salariatii postali.

  • Ce spune Posta Romana: Proteste lipsite de temei

Drept reactie, conducerea Postei Romane a transmis joi un comunicat de presa in care sustine ca protestele ar fi lipsite de temei.

Iata mai jos comunicatul integral al Postei:

“Conducerea executiva a Postei Romane considera ca pichetele de protest organizate de Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania sunt lipsite de temei.

Conducerea Companiei Nationale Posta Romana respecta acordul incheiat cu sindicatul in septembrie 2012 si, conform prevederilor acestui acord, nu va demara proceduri de disponibilizare, restructurare sau reducere a veniturilor angajatilor.

La nivelul Companiei Nationale Posta Romana cheltuielile salariale au o pondere de 70% din totalul cheltuielilor companiei in timp ce la nivel administratiilor postale europene media se situeaza la cca. 50%.

Asigurarea derularii normale a activitatii intr-o firma este prioritara, indiferent daca este o companie de stat sau o companie privata. Din acest punct de vedere, conducerea Postei Romane nu tolereaza absentele nemotivate de la locul de munca, indiferent de contextul in care acestea se produc.”

Amintim ca pe 12 februarie, peste 1000 de angajati au protestat in Piata Constitutiei din Bucuresti, cerand demisia ministrului Comunicatiilor, Dan Nica si a directorului general al Postei Ion Smeeianu, acuzati ca nu vin cu solutii pentru redresarea financiara a companiei, ci doar cu noi taieri salariale si concedieri. Sindicalistii spun ca in urma discutiilor de pana acum s-au propus noi taieri salariale si disponibilizarea a 1900 de angajati in acest an. Postasii au bannere pe care era scris: “Nica, demisia! Nu vinde Posta!” sau “Director general=8000 euro/luna; Postas=800 lei/luna”. In replica, conducerea Postei a transmis ca protestele sunt lipsite de orice baza reala, a admis ca exista discutii preliminare privind situatia pe 2013 dar ca “nu s-a incheiat nici un document care sa ateste existenta unei pozitii ireconciliabile intre parti”.

Citeste si:VIDEO/FOTOGALERIE Peste 1000 de angajati din Posta Romana au protestat pentru a preveni noi taieri salariale si disponibilizarea a circa 2000 de angajati in acest an

Statul va renunta la pachetul majoritar de actiuni in Posta Romana

Ministerul pentru Societatea Informationala, care detine 75% din actiunile Postei Romane, a demarat in aceasta saptamana procesul de privatizare a acestei companii si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.

Compania ungara de stat Magyar Posta a anuntat miercuri ca este interesata de Posta Romana si va decide in privinta unei posibile investitii in functie de oportunitatile si conditiile privatizarii, informeaza Mediafax, care citeaza agentia ungara MTI. Conform anuntului de privatizare facut luni de autoritatile romane, investitorii interesati de privatizarea Postei Romane “trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in companie de minim 150 de milioane euro.

Citeste si:Anuntul de privatizare a Postei Romane: Investitorii interesati trebuie sa faca dovada ca vor veni cu un aport de capital in numerar de minim 150 de milioane de euro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro