Sari direct la conținut

Sute de statisticieni refuză luni îndeplinirea sarcinilor de serviciu / „Nu vom asigura datele statistice necesare şi transmiterea lor la Eurostat!”, spun salariații INS / Ei urmează să se adreseze Parlamentului și SGG

HotNews.ro
Institutul National de Statistica - INS, Foto: Hotnews
Institutul National de Statistica - INS, Foto: Hotnews

​„Din 2018 și până acum, am câștigat la salariu 6 lei. Am circa 4200 de lei net cu toate sporurile și fiind în cea mai înaltă treaptă de încadrare. Avem și noi copii la facultate, avem rate la bănci, avem facturi de plătit”, ne-a spus luni unul din angajații INS cu care HotNews a stat de vorbă. „Nu vom asigura datele statistice necesare Programului Statistic Naţional şi transmiterii la Eurostat!”, mai spun salariații INS.

În INS e în prezent o atmosferă tensionată. Salariații vor depune azi, prin reprezentanti, atât la Parlament cât și la sediul Secretariatului General al Guvernului liste cu sute semnături si cu doleanțele angajaților (e vorba de salariații din Centrală și din Directiile Regionale si Judetele de Statistica), nemulțumiți că nici de aceasta dată nu au fost incluși în proiectul de Ordonanță care prevede majorări salariale la unele categorii de personal din administrația publică.

De mai multe ori salariații din Statistică și-au manifestat nemulțumirile față de conducerea instituției prin greve spontane, la sediile institutiilor în care lucrează. „Presedintele Tudorel Andrei ne explică foarte politicos toate demersurile pe care le face sau pe care urmează să le facă, dar nu se întâmplă niciodată, nimic!. Simțim că suntem duși cu vorba”, mai spun statisticienii cu care HotNews a discutat în aceste zile.

Chiar și în cazul în care instanțele de judecată s-au pronunțat în favoarea salariaților, deciziile s-au pus în aplicare cu întârziere și uneori eronat, iar oamenii au fost nevoiți să se adreseze din nou instanțelor”, mai spun unii angajați din INS.

Mulți specialiști de primă mână din INS au preferat să plece din instituție fie prin demisie fie prin transfer, iar altor câteva zeci li s-a refuzat transferul sau detașarea. Sunt Servicii în cadrul INS unde a rămas un singur salariat titular pe post, din cele 8 posturi din organigrama.

„Avem şi noi copii care au nevoie de meditaţii, avem şi noi dreptul la o viaţă decentă, la o recompensare corespunzătoare a muncii noastre”, spun statisticienii.

Aflați în linia întâi a nemulțumirilor, Direcția Județeană Alba a transmis cele 3 revendicări pe care angajații le au:

1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DRS Alba la nivelul administrației publice centrale.

2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DRS Alba.

3. Mărirea schemei de personal a DRS Alba corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro