Sari direct la conținut

Taierea conexiunii la internet fara ordin judecatoresc in cazul celor acuzati de piraterie online, pe ultima suta de metri in UE

HotNews.ro

Reprezentantii Parlamentului si ai Consiliului European incep miercuri negocierile finale privind posibilitatea taierii accesului la internet in UE in cazul celor acuzati de piraterie online. Sub presiunea Frantei si a Marii Britanii, europarlamentarii au renuntat recent sa mai ceara obligativitatea unui ordin judecatoresc inainte de intreruperea conexiunii. In aceste conditii, cea mai buna solutie de compromis de pana acum a Parlamentului European, sustine europarlamentarul Adina Valean, este obligativitatea ca restrictia accesului la internet sa se faca doar in cazuri exceptionale si in urma unei decizii anterioare a unei autoritati independente.

Cerinta unei decizii judecatoresti inainte de taierea conexiunii, vazuta ca imixtiune de unele state UE

“Eu am reusit la ultima runda sa introduc in amendament obligativitatea ca o autoritate independenta sa se exprime inainte de a se restrictiona accesul. Am introdus cuvantul “prior”. Sigur ca ne-am fi dorit sa avem o autoritate judiciara, un judecator care sa aprobe restrictionarea accesului, numai ca acesta este exact punctul inacceptabil pentru Consiliul European intrucat unele state membre considera aceasta o imixtiune in felul in care isi organizeaza din punct de vedere judiciar intern, chestiunile.

Am introdus obligativitatea ca o autoritate independenta sa dea un accept ante (prior) restrictionarii. Aceasta combinata cu o chesiune introdusa de Stavros Lambrinidis, deputat socialist, care a introdus faptul ca restrictia la internet nu se poate face decat in cazuri exceptionale sper sa aduca in plus garantii ca nu vor exista abuzuri”, a declarat pentru HotNews.ro Adina Valean, raportorul din partea grupului liberal in aceasta chestiune.

Potrivit acesteia, reglementarea supusa dezbaterii este pe un pilon legislativ aferent pietei comune din UE, iar Consiliul European sustine ca nu se pot introduce intr-o reglementare de piata chestiuni care tin de organizarea judiciara.

“Toata aceasta reglementare este pe pilonul unu legislativ, de piata comuna, care nu are nimic de-a face cu organizarea judecatoreasca, de afaceri interne, care sunt toate pe pilonul trei legislativ al UE. Si atunci Consiliul se simte indreptatit, probabil ca are si dreptate sa spuna, ca nu putem introduce intr-o reglementare de piata chestiuni care tin de organizarea judiciara. De asta nu ne accepta indicatia ca o putere judecatoreasca trebuie sa dea acceptul”, a explicat Adina Valean.

A abandonat Parlamentul European lupta pentru drepturile utilizatorilor?

Compromisul europarlamentarilor a fost vazut in presa internationala ca un abandon al luptei pentru drepturile pe internet ale utilizatorilor, in conditiile in care Parlamentul European a votat de doua ori amendamentul 138, care cerea ca nici o conexiune de internet sa nu poata fi intrerupta fara un ordin judecatoresc prealabil. Adina Valean sustine ca este gresit sa se puna asa problema.

“Imi pare rau ca se pune problema asa. Este o lupta care nu se transeaza pe un singur prag legislativ pentru ca avem in fata un mandat de cinci ani, in care odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona vom avea un cuvant din ce in ce mai puternic de spus, iar cei care credem in drepturile utilizatorilor nu vom lasa lucrurile asa. Dar pe aceasta chestiune trebuie sa se respecte legea si incercam sa dam cat mai multe garantii in imposibilitatea folosirii termenului judiciar in text”, a mai spus Valean.

La Quadrature du Net: Apel pe internet ca oamenii sa sune si sa ceara europarlamentarilor sa refuze cererea Consiliului European

In acest context, La Quadrature du Net, unul din cele mai active grupuri care militeaza pentru drepturile cetatenilor pe internet, a demarat luni o campanie prin care incearca sa opreasca votarea acestui amendament in forma propusa de Consiliul European. Prin intermediul unei pagini pe internet dedicate acestei probleme, grupul a afisat numele si contactele europarlamentarilor si cere celor care sunt impotriva formei actuale a amendamentului sa-i sune si sa-i convinga pe europarlamentari sa refuze un acord cu Consiliul European.

Comitetul de Negociere, compus din 27 de europarlamentari si 27 de reprezentanti din Consiliul European, trebuie sa fie de acord asupra unui text comun pe aceasta tema pana la 30 decembrie 2009, text care trebuie sa fie votat apoi in plenurile Parlamentului si Consiliului European. Conform informatiilor Parlamentului European, daca acest Comitet de Negociere nu ajunge la un acord sau, in situatia in care se ajunge la un acord, Parlamentul sau Consiliul European nu adopta apoi textul in cauza, intregul pachet telecom din UE, menit sa reformeze piata europeana de telecomunicatii, va cadea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro