Sari direct la conținut

Talibanii le-au interzis femeilor să călătorească neînsoțite de un bărbat pe distanțe lungi

HotNews.ro
Femeie afgana cu copilul ei, Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia
Femeie afgana cu copilul ei, Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Talibanii au anunțat că femeile afgane care doresc să călătorească pe distanțe lungi cu mașina trebuie să fie însoțite de o rudă de sex masculin, relatează BBC.

Directiva emisă duminică reprezintă cea mai nouă îngrădire a drepturilor și libertăților femeilor de la revenirea la putere a grupării islamiste în luna august.

Majoritatea școlilor gimnaziale rămân închise pentru fete iar majorității femeilor li s-a interzis să muncească, o excepție notabilă fiind reprezentată de angajatele din sistemul sanitar.

ONG-ul Human Rights Watch a catalogat directiva emisă de talibani duminică drept o nouă măsură menită să le facă prizoniere pe femeile afgane.

Emisă de Ministerul pentru Virtuți și Prevenirea Viciilor de la Kabul, directiva stipulează că femeile care se deplasează pe o distanță mai mare de 72 de kilometri trebuie însoțite de un bărbat din familia lor.

„M-am simțit foarte prost”, a declarat Fatima, o rezidentă din Kabul pentru BBC, cu privire la veste. „Nu pot ieși afară pe cont propriu. Ce ar trebui să facă dacă mi se îmbolnăvește copilul și soțul meu nu este disponibil?”, a întrebat aceasta.

„Talibanii ne-au luat fericirea (…) mi-am pierdut atât independența cât și fericirea”, a adăugat ea.

Persecutarea femeilor continuă, în pofida asigurărilor date comunității internaționale

Decretul le cere de asemenea șoferilor să refuze să primească în mașină care nu poartă hijab și interzice ascultarea muzicii în autoturisme.

În pofida asigurărilor date comunității internaționale că vor respecta drepturile omului, și în special cele ale femeilor, talibanii au restrâns sever libertățile acestora în ultimele 3 luni.

Școlile gimnaziale mai primesc în prezent doar elevi de sex masculin și femeilor li s-a interzis să meargă la muncă, măsuri despre care guvernul islamist de la Kabul spune că sunt „temporare”.

La sfârșitul lunii trecute talibanii au interzis de asemenea televiziunilor să difuzeze seriale în care apar femei și le-au ordonat jurnalistelor să poartă vălul islamic în timpul emisiunilor.

Mai multe activiste proeminente pentru drepturile femeilor au fost ucise în Afganistan în ultimele luni, informații confirmate parțial de talibani.

Comunitatea internațională le-a cerut oficialilor de la Kabul să respecte drepturile omului și garanteze libertățile femeilor dacă vor să primească în continuare ajutor umanitar în condițiile în care țara se confruntă cu o gravă criză economică și alimentară.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro