Sari direct la conținut

Tariceanu si Patriciu isi pastreaza omul la CNVM

HotNews.ro

Parlamentul a a adoptat, miercuri, cu doar 26 de voturi impotriva, din partea PRM si cu doua abtineri, o hotarare de prelungire a mandatelor presedintelui CNVM Gabriela Anghelache si a unui membru al CNVM, Ileana Agalopol.

Parlamentarii PRM au anuntat ca nu vor vota in favoarea prelungirii mandatului pentru ca Gabriela Anghelache este cercetata penal.”Ministrul Apararii Nationale a fost suspendat din functie, pentru o presupusa fapta de coruptie, in timp ce, pentru persoane cercetate penal, Parlamentul propune prelungirea mandatelor” a declarat senatorul Gheorghe Funar

Explicatia, conform unor surse din PNL, contactate de HotNews.ro este ca liberalii nu vor schimbarea actualului presedinte CNVM si, in plus, ar fi decis deja la nivelul conducerii prelungirea cu inca patru ani a mandatului de presedinte al Gabrielei Anghelache.

In ciuda numelor vehiculate ca posibili candidati pentru fotoliul de la CNVM, tandemul Tariceanu si Patriciu nu vor schimbarea omului de baza, ne-au declarat aceste surse.

Initial, la nivelul conducerii PNL s-au propus doua nume pentru fotoliul CNVM si anume actualul vicepresedinte , Paul Miclaus si senatorul liberal Ionut Popescu. In cadrul dicutiilor s-a decis ca Ionut Popescu sa nu fie numit pentru ca face parte din gruparea Stolojan si nu se bucura de sprijinul politic al actualei conduceri.

Colegii democrati nu au fost de acord cu numirea lui Paul Miclaus in functia de presedinte pentru ca este cercetat penal in dosarul Rompetrol.

Deputatilor PNL li s-a trimis un mesaj prin care sunt anuntati ca la nivelul conducerii centrale s-a stabilit ca Gabriela Anghelache sa fie pastrata in functie nu pana in noiembrie asa cum a hotarat Parlamentul miercuri ci inca un mandat.

Liderul grupului parlamentar al Aliantei din Senat, Puiu Hasotti a refuzat sa comenteze informatiile obtinute din surse neoficiale. „Nu comentez informatile obtinute pe surse de la niste oameni lipsiti de caracter care se ascund in spatele anonimatului”, a declarat Hasotti.

Potrivit algoritmului politic, functia de presedinte de la CNVM apartine liberalilor. PNL si PD nu au ajuns la un acord in privinta numirii noului presedinte, in conditiile in care, potrivit unor intelegeri politice anterioare, PNL ar fi trebuit sa propuna candidatul pentru aceasta functie.

Astfel, pentru a se evita o criza insitutionala cauzata de lipsa unui acord politic pentru ocuparea posturilor care au fi ramas vacante, Parlamentul a prelungit, pentru a doua oara, mandatul conducerii CNVM.

Analistul economic George Vulcanescu este de parere ca la CNVM sunt foarte multe interese economice legate si de sustinerea politica.

„Piata de capital are un mare potential de profit, de speculatii si asta insemna foarte multi ochi indreptati asupra ei. La fiecare bataie a vantului sunt expusi unor riscuri si unor suspiciuni si multe fraude de pe piata de capital au fost legate de nesuparvegherea suficienta a pietii.

Numirea sefilor la CNVM intotdeauna a stat sub semnul politicului pentru ca sunt foarte multe interese acolo”, a explicat Vulcanescu.

Analistul economic considera ca prelungirea mandatului lui Anghelache este totusi o alegere buna, deoarece se prefera raul cel mai mic.. „In comparatie cu cei care s-au perindat pe la CNVM si in comparatie cu propunerile vehiculate in presa, doamna Anghelache este raul cel mai mic.

Ce vreau sa spun este ca liberalii au pus lupul de paza la stana, doamna Anghelache fiind trecuta prin scandalul Rompetrol”.

Anghelache a fost desemnata de Parlament presedinte al CNVM in 27 iunie 2001, pentru un mandat de cinci ani. Ca sefa a organismului de supraveghere al pietii de capital Anghelache a fost implicata penal in cazul Rompretrol, in care a fost acuzata de favorizarea infractorului, fals intelectual si aderarea la un grup de crima organizata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro