Sari direct la conținut

Tedros a fost reales în funcția de director al OMS

HotNews.ro
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general, a postat marți pe Twitter ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, relatează Reuters.

Potrivit ministrului german al Sănătății, Tedros a fost reales cu 155 de voturi din 160.

”Rezultat spectaculos. Felicitări, pe deplin meritat”, a scris Lauterbach pe Twitter.

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a condus Organizația Mondială a Sănătății în timpul pandemiei de COVID-19, a fost de altfel și singurul candidat nominalizat.

Val de scandaluri la OMS sub Tedros

OMS a fost zguduită de mai multe scandaluri recente în timpul mandatului etiopianului.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, o comisie independentă de investigație a publicat un raport care a concluzionat că angajați ai instituției ONU au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare în timpul crizei de Ebola din Republica Democrată Congo.

Un scandal de proporții a izbucnit și în Italia la sfârșitul anului trecut după ce o investigație a televiziunii italiene Rai a acuzat OMS că a conspirat cu guvernul de la Roma să ascundă un raport incriminator privind gestionarea deficitară a pandemiei de către autoritățile italiene.

Procurorii italieni au deschis o investigație însă acuză OMS că obstrucționează ancheta și își sfătuiește angajații săi să invoce imunitatea diplomatică pentru a nu da curs citațiilor.

În Rusia organizația a fost criticată de experți independenți ca fiind prea indulgentă față de gestionarea pandemiei de către guvernul de la Moscova ca urmare a finanțării generoase acordate de regimul lui Vladimir Putin OMS.

Investigația realizată de OMS în China pentru a identifica originile pandemiei de COVID-19 a fost de asemenea criticată ca fiind superficială, mai ales după ce raportul final al anchetatorilor a părut să disculpe Beijingul de mușamalizarea izbucnirii pandemiei.

Mai multe state occidentale și o parte a comunității științifice au denunțat raportul sau și-au exprimat îngrijorările legate de acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro