Sari direct la conținut

Tensiuni între India și Canada. Cele două țări au recurs la expulzări reciproce de diplomați

HotNews.ro
Narendra Modi, Foto: Agerpres/Xinhua
Premierul Indiei, Narendra Modi, Foto: Agerpres/Xinhua

India a anunţat luni expulzarea a şase diplomaţi canadieni de rang înalt, la scurt timp după ce l-a rechemat pe înaltul său reprezentant aflat la post la Ottawa, acuzând Canada că îi anchetează pe acesta şi pe alţi diplomaţi indieni după ce un lider separatist sikh a fost ucis în Canada în 2023, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Autorităţile indiene „au decis să expulzeze” şase diplomaţi canadieni, şi anume însărcinatul cu afaceri Stewart Wheeler, adjunctul acestuia şi patru secretari I. „Li s-a cerut să părăsească India înainte de sâmbătă 19 octombrie, ora 23.59”, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Canada a anunţat luni expulzarea a şase diplomaţi indieni, printre care înaltul reprezentant al Indiei la Ottawa, ceea ce a determinat New Delhi să îi recheme, potrivit unei surse guvernamentale.

Anunţul a intervenit după ce poliţia canadiană a comunicat că deţine „elemente probatorii” în ce priveşte implicarea guvernului indian în cazuri de „intimidare, hărţuire, extorcare şi coerciţie„ pe teritoriul canadian.

Conflictul a izbucnit în septembrie 2023 când autoritățile canadiene au anunțat că deţine informaţii credibile care leagă agenţi guvernamentali indieni de uciderea unui lider sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie, şi a precizat că a expulzat un oficial indian de rang înalt care lucra pentru serviciile de informaţii.

Premierul Justin Trudeau a declarat că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian reprezintă „o încălcare inacceptabilă a suveranităţii”.

Hardeep Singh Nijjar a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh din Surrey, Columbia Britanică, la 18 iunie. Nijjar susţinea o regiune sikh sub forma unui stat independent, Khalistani, şi a fost catalogat de India drept „terorist”.

„Agenţiile de securitate canadiene au urmărit în mod activ acuzaţii credibile privind o posibilă legătură între agenţi ai guvernului indian şi uciderea unui cetăţean canadian, Hardeep Singh Nijjar”, a afirmat Justin Trudeau într-o declaraţie de urgenţă făcută în faţa parlamentului.

INTERVIURILE HotNews.ro