Topul firmelor sibiene, mai bun cu 20 la suta
Manifestarea „Topul firmelor sibiene” a fost o noua ocazie pentru conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, sa arate firmelor sibiene care nu sunt membre ale camerei, ca le este mai bine in „familia economica a judetului”. Impreuna, firmele sibiene au reusit in 2005 o crestere economica globala de 20 la suta.
In decorul elegant al Hotelului Palace Dumbrava, conducerea CCIA Sibiu a inmanat vineri premiile pentru cele mai performante firme ale judetului, pe baza rezultatelor financiare ale acestora, din anul 2005. De la manifestare au lipsit multi dintre patronii unor firme de top din Sibiu, in special de la companii cu capital privat strain.
Reprezentantii CCIA Sibiu au tinut sa arate ca firmele sibiene au mai multa sansa sa se afirme in competitia directa cu firme europene, in 2007, daca adera la familia companiilor membre ale camerei de comert. Presedintele CCIA Sibiu, Gheorghe Aldea, considera ca o parte din firmele sibiene nu realizeaza inca avantajele pe care le ofera o camera de comert largita.
„Societatile comerciale din judetul Sibiu ar trebui sa dea mai multa importanta Camerei de Comert a judetului. Aceasta ar trebui sa devina vocea comuna a companiilor sibiene”, a afirmat Gheorghe Aldea, sustinut in declaratii de catre directorul general al CCIA Sibiu, Eugen Iordanescu.
Aldea a mai amintit de „necesitatea unei platforme comune”, pentru stabilirea de legaturi cu alte medii de afaceri, in special cu cele din Uniunea Europeana.
Mai putini oameni, mai bine platiti
Inainte de premiere, reprezentantii CCIA Sibiu au dezvaluit datele statistice privind evolutia financiara a judetului in 2005, pe baza datelor cumulate de la circa 13.000 de firme care au depus bilantul. Potrivit datelor CCIA Sibiu, anul trecut a marcat pentru judetul Sibiu o crestere economica globala de circa 20 la suta.
Cifra de afaceri a crescut de la 2,9 miliarde de lei in 2004, la 3,4 miliarde de lei anul trecut (+16 la suta). In acelasi timp, forta de munca a scazut, potrivit datelor CCIA Sibiu, cu pana la cinci la suta. Potrivit lui Eugen Iordanescu, creseterea activitatii, per ansamblu, a firmelor, in detrimentul volumului de forta de munca este explicata prin aparitia a doua fenomene.
„Mai intai, firmele care folosesc multa forta de munca au ales sa diminueze numarul angajatilor. In aleasi timp, o parte din firme si-au marit productivitatea, prin modernizare tehonologica”, arata Iordanescu. Totusi, desi forta de munca a scazut, salariile au crescut. Cheltuielile cu personal, ale firmelor, in 2005, au crescut cu pana la 21 la suta.
„Mai putini angajati, mai bine platiti. Cresterea cheltuielilor cu personal din Sibiu este printre cele mai mari din tara”, arata Eugen Iordanescu. De asemenea, anul trecut a marcat si o crestere importanta a capitalului social al firmelor, dar mai ales a activelor (+40 la suta).
Putine schimari in „clubul greilor”
CCIA Sibiu a acordat premiile celor mai performante firme din judetul Sibiu in doua episioade, separate de o pauza muzicala. Printre cele mai premiate au fost companiile membre ale grupului Atlassib, dar si societatea Apa-Canal sau Compa SA.
La categoriile „grele”, mari sau foarte mari intreprinderi, au fost strigate numele unor companii sibiene de traditie: Romgaz, Amgaz, Armax Gaz, Emailul SA, Dafora Medias, Compa SA, Euroconf si Mondostar, Rosu, Trans Agape, Poliflex,Con-a, Concefa, Atlassib, Remat, Boema Prest, Polisano, Alcomsib, Euroil, Ana Oil.
Alaturi de acestea, au mai fost premiate, la sectiunea mari sau foarte mari intreprinderi, companii cu capital strain precum Continental Automotive, Kuhnke Production, Relee SA, Styria Arcuri, Brandl-Ro, Thyssenkrupp Bilstein Compa.