Sari direct la conținut

Tragedia de la Constanța: Primele concluzii ale anchetei privind intervenția pompierilor, așteptate astăzi / Explicații ale ISU după ce au apărut noi imagini cu procedurile de resuscitare

HotNews.ro
incendiul din Constanta, Foto: ISU Dobrogea
incendiul din Constanta, Foto: ISU Dobrogea

Primele concluzii ale anchetei IGSU privind intervenția de la Constanța, unde o femeie a căzut de la balconul locuinței în flăcări, sub ochii pompierilor, vor fi făcute publice joi, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat. Între timp, au apărut imagini care arată cum victima a fost mutată de la locul unde a căzut, ridicată fără targă şi apoi au început manevrele de resuscitare, scrie News.ro. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a explicat că s-a procedat astfel pentru că acolo exista riscul să cadă elemente din construcţia blocului, din cauza incendiului, iar luarea unei tărgi ar fi presupus un timp suplimentar până la începerea manevrelor pentru salvarea femeii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că joi vor fi prezentate primele concluzii ale anchetei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în cazul de la Constanţa.

Întrebat dacă s-a greșit la intervenție, Arafat a răspuns: „Urmează să răspundă IGSU la această întrebare. Dacă noi am fi considerat că totul a fost perfect, nu era trimisă o echipă de anchetă. Faptul că este trimisă acolo o echipă înseamnă că ceva nu a mers corect. Unul dintre aceste lucruri este raportarea greșită către noi, ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o, pentru ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora. Rezultatele vor veni astăzi într-un comunicat din partea IGSU”.

Explicații ale ISU după ce au apărut noi imagini cu procedurile de resuscitare

O înregistrare video care surprinde momentul intervenţiei echipelor de salvare după ce femeia a sărit de la etajul şase al blocului unde locuia deoarece apartamentul îi fusese cuprins de incendiu, a apărut în spaţiul public, scrie News.ro. În filmul respectiv se vede cum femeia este mutată din locul unde căzuse.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Anamaria Stoica, a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru şi motivul pentru care femeia a fost ridicată fără targă.

  • „Având în vedere faptul că focul se manifesta generalizat şi cu violenţă la etaj, personalul aflat la faţa locului a abordat o manevră de urgenţă pentru mutarea victimei din zona respectivă întrucât în orice moment din cauza focului puteau să se desprindă elemente din construcţia blocului, tâmplăria PVC sau sticlă din cauza temperaturii înalte a focului şi să se spargă astfel să creeze traume suplimentare victimei sau chiar personalului medical, care deja, cum se vede pe imagini, a început să acorde primul ajutor medical în condiţii de siguranţă.
  • Cum se observă în imagini, paramedicii se află în proximitatea locului acolo unde s-a întâmplat tragicul eveniment, iar interesul major a fost de a aplica în cel mai scurt timp manevrele de resuscitare victimei în condiţii de siguranţă. Să ia targa ar fi presupus un timp suplimentar, iar în acele momente orice secundă, orice minut erau vitale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro