Sari direct la conținut

Traian Basescu: Exista o tendinta a conducerii maghiare din Harghita si Covasna de a-i elimina pe romani din administratie (VIDEO)

HotNews.ro

Prin recunoasterea independetei Kosovo, Carta ONU si acordul final de la Helsinki au fost facute tandari, a declarat presedintele Traian Basescu in cadrul emisiunii „100%” de pe Realitatea TV. Presedintele a comparat gestul Romaniei de azi de a nu recunoaste independenta Kosovo cu gestul facut de Romania in ’68 cand a criticat invazia Cehoslovaciei de catre rusi.

Traian Basescu spune ca nu este in mentalitatea lui de presedinte de a trimite trupe militare si ca, de cand este presedinte, nu a facut niciun angajament militar suplimentar fata de ceea ce a gasit, dar avertizeaza ca nu trebuie totusi sa ramanem pasivi mai ales la granitele noastre sau acolo unde exista un mandat ONU sau NATO.

Desi a lasat sa se inteleaga ca nu a fost de acord cu bombardarea Serbiei sau cu trimiterea de trupe in Irak, presedintele spune ca tara noastra trebuie sa-si respecte cu strictete toate angajamentele luate.

Romania este un model in UE in privinta minoritatilor

Traian Basescu a declarat ca exista o tendinta a conducerii judetelor Harghita si Covasna, care este aprope 100% maghiara, de a elimina romanii din administratie, iar UDMR-ul actioneaza ca nimeni sa nu se bage in cele doua judete considerandu-le teritoriul lor. Acest monopol pe care UDMR-ul vrea sa-l aiba in informarea cetatenilor romani de etnie maghiara nu este normal.

Presedintele spune insa ca mai sunt unele probleme de rezolvat privind etnicii maghiari din Transilvania si a reluat tema predarii limbii romane etnicilor maghiari din zonele amintite. „Daca as fi tanar maghiar as fi nemultumit de faptul ca statul roman nu ma ajuta sa invat limba romana. Fara limba romana ei nu au sanse sa se angajeze si sa evolueze decat in Harghita si Covasna”, declara Traian Basescu.

Seful statului spune ca situatia din Kosovo nu poate fi comparata cu cea din Romania deoarece acolo Milosovici a pus tunurile pe kosovari in timp ce Romania este un model in UE in privinta minoritatilor si ca niciun stat serios din Europa nu ar putea reprosa vreodata tarii noastre ca nu acorda drepturi minoritatilor.

Chiar minoritatea maghiara din Romania s-a exprimat in nenumarate randuri ca vor sa-si rezolve problemele intr-un cadru organizat, institutionalizat si nu in strada, spune presedintele care afirma ca despre autonomie discuta politicienii UDMR in timp ce maghiarii din Harghiata si Covasna au mainile batatorite de munca.

Kosovarii trebuie sa colaboreze cu Belgradul. Romanii nu au de ce sa se teama

Seful statului spune ca locuitorii Kosovo trebuie sa inteleaga ca fara o colaborare cu Belgradul sansele lor de evolutie sunt minime si ca Romania va actiona in directia dialogului dintre cele doua parti.

„Romanii nu trebuie sa se teama ca o bucatica din teritoriul tarii va putea fi smulsa deoarece noi nu avem un statut incert. Trebuie sa renuntam la temerile istorice (intemeiate candva). Romanii trebuie sa gandeasca permanent ca un stat membru UE si NATO”, a incheiat presedintele argumentatia.

articol in lucru

Traian Basescu despre problemele din Harghita si Covasna

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro