Sari direct la conținut

Transparența fiscală la un nou nivel: mass-media, concurența și administrațiile fiscale vor avea acces la rapoartele “Country by Country reporting”

PwC România
Alexandru Ardei, Miruna Lungu, Foto: PwC România
Alexandru Ardei, Miruna Lungu, Foto: PwC România

Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR), ce vizează sporirea transparenței fiscale a grupurilor multinaționale, a fost adoptată după mai bine de cinci ani de la prima propunere a Comisiei Europene. Directiva a intrat în vigoare pe 21 decembrie 2021 și se adresează, în primă fază, doar grupurilor multinaționale cu venituri consolidate de cel puțin 750 de milioane euro, pentru ultimele două exerciții financiare consecutive, a căror companie mamă este stabilită în UE, și grupurilor a căror companie mamă este stabilită în afara UE, însă are filiale sau sucursale medii sau mari conform unor criterii definite la nivelul UE.

Transpunerea directivei în legislația națională a fiecărui stat membru UE va trebui să aibă loc cel târziu la data de 22 iunie 2023, iar prevederile vor deveni aplicabile începând cu cel târziu 22 iunie 2024. Astfel, primul an fiscal de raportare publică va fi 2025, cu termen limită de depunere 31 decembrie 2026 (presupunând anul fiscal ca fiind cel calendaristic).

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Miruna Lungu, Manager PwC România și Alexandru Ardei, Manager PwC România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII